Α.Τσίπρας: Έκανε έκκληση να ενταχθούν τα Σκόπια στην ΕΕ- Πιο κάτω δεν… γίνεται!

Α.Τσίπρας: Έκανε έκκληση να ενταχθούν τα Σκόπια στην ΕΕ- Πιο κάτω δεν… γίνεται!

Εκεί που νομίζαμε πως πιο κάτω δεν…έχει. Ο Αλέξης Τσίπρας μας διαψεύδει.

Έγραψε άρθρο (ή μάλλον δημοσίευσε δεν ξέρουμε αν το έγραψε ο ίδιος) άρθρο- έκκληση για την είσοδο των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μας επισήμανε μέσω του άρθρου – κραυγή αγωνίας -τους «κίνδυνους» που θα είχε, τόσο για τη γειτονική χώρα όσο και για την ευρύτερη περιοχή, μια ακόμη καθυστέρηση.

«Θα είναι μια απόφαση που θα αναδείξει εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι εξίσου θαρραλέα όσο αυτή η νέα, δυναμική βαλκανική χώρα που της χτυπάει την πόρτα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Η επιλογή αφορά το αν θα προσδεθεί σταθερά η Βόρεια Μακεδονία και τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ ή αν θα διακινδυνεύσουμε πυροδότηση μιας νέας κρίσης, δίνοντας το μήνυμα ότι οι επίπονες μεταρρυθμίσεις δεν επιβραβεύονται».

Μακάρι να επέμενε τόσο και για τις επίμονες μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας αλλά εκεί «προσαρμόστηκε» στις απαιτήσεις των «συμμάχων» τόσο στην οικονομία όσο και στα εθνικά θέματα.

Τότε δεν είδαμε κάποιον Σκοπιανό να γράφει άρθρο συμπαράστασης.

Ο κ. Τσίπρας υπενθυμίζει ότι η ΕΕ έχει ήδη αναβάλει τη σχετική απόφαση μία φορά και τονίζει ότι θα είναι κρίσιμη «όχι μόνο για τη χώρα και την περιφερειακή σταθερότητα, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη, την αξιοπιστία της και όσα αυτή αντιπροσωπεύει».

«Η ΕΕ έχει μια ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι μια αξιόπιστη δύναμη διασφάλισης της ειρήνης και της οικονομικής ανάπτυξης. Μία απόφαση να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες θα αποτελούσε μια ισχυρή απάντηση στις δυνάμεις που στόχο έχουν να βυθίσουν την Ευρώπη -και τα Βαλκάνια- πίσω στον εθνικισμό, τις μονομερείς ενέργειες και τον κατακερματισμό», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και τονίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ξεκλείδωσε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και ανέδειξε τη σημασία του ίδιου του ευρωπαϊκού εγχειρήματος σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές του. Και προσθέτει:

«Η Ελλάδα έχει πλέον καταφέρει να εξέλθει από την οικονομική κρίση εδραιώνοντας τον ρόλο της ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μια περιοχή γεμάτη εντάσεις. Η Βόρεια Μακεδονία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για θέματα μειονοτήτων, έχει συμβάλει στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην περιφερειακή σταθερότητα και έχει προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, τη Δημόσια Διοίκηση και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, όπως καταγράφεται στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019».

«Σε αυτήν την πολύ κρίσιμη στιγμή, μια θετική απόφαση από την ΕΕ θα έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα στους λαούς της Ευρώπης, των Βαλκανίων, και όχι μόνο, ότι η υλοποίηση γενναίων μεταρρυθμίσεων, η απόρριψη του εθνικισμού και η επίτευξη συμβιβασμών για την επίλυση διαφορών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, αξίζουν το κόστος».

«Η εποχή στην ευρωπαϊκή ιστορία που τα Βαλκάνια αποτελούσαν καταλύτη διχασμού και πολέμου έχει τελειώσει. Είναι καιρός η περιοχή μας να αποτελέσει καταλύτη για την ειρήνη. Μπορεί να γίνει σύμβολο του ευρωπαϊκού οράματος και της δύναμης που το κοινό μας ευρωπαϊκό εγχείρημα χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ», καταλήγει ο κ. Τσίπρας.

Πραγματικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν το άρθρο αυτό αποτελεί προσωπική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα αλλά σίγουρα αποτελεί νέο χαμηλό για την πολιτική ζωή της χώρας.

Δηλαδή πλέον ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας είναι και πρέσβης καλής θελήσεως για τα Σκόπια;

Έχει τη δυνατότητα να επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από τη στιγμή που η ΝΔ είπε πως θα σεβαστεί τη συμφωνία αυτός ως τι επεμβαίνει;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.