Α.Τσίπρας: «Εθνικό κεκτημένο η Συμφωνία των Πρεσπών» – Αμετανόητοι στον ΣΥΡΙΖΑ

Α.Τσίπρας: «Εθνικό κεκτημένο η Συμφωνία των Πρεσπών» – Αμετανόητοι στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε την Τετάρτη την εκτίμηση πως στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα κληθεί να αποδείξει την ικανότητά της ως «πρωταγωνιστή» στις εξελίξεις τόσο στα Βαλκάνια όσο και ευρύτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και θα πρέπει «να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις στην εξωτερική πολιτική»

Μιλώντας από το βήμα της 4ης Ευρω-αραβικής Συνόδου, που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «ταυτόχρονα θα κριθεί η ικανότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί και να αξιοποιήσει τις κατακτήσεις στην εξωτερική πολιτική».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «θα κριθεί από το αν η νέα κυβέρνηση θα επιδείξει το αναγκαίο πολιτικό θάρρος να προστατεύσει το εθνικό κεκτημένο της Συμφωνίας των Πρεσπών, που με ανεύθυνο λαϊκισμό πολέμησε ως αντιπολίτευση».

Για τις τουρκικές προκλήσεις

Αναφερόμενος, ειδικότερα στο θέμα της Τουρκίας, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «το κοινό μήνυμα στην Τουρκία πρέπει να είναι σαφές: Μαζί απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Το κοινό μήνυμα στην Τουρκία πρέπει να είναι σαφές. Είτε αφορά την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, είτε αφορά παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, είτε αφορά την εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις εξελίξεις για το Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Οφείλουμε να στηρίξουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, πέρα και έξω από τη λογική του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων και έξω από τη λογική της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων στο νησί. Να στηρίζεται από κοινού το διεθνές δίκαιο ως βάση για την περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία».

Οι τέσσερις τομείς της ευρω-αραβικής συνεργασίας

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας επισήμανε την αναγκαιότητα για ένα πλαίσιο ευρω-αραβικής συνεργασίας κυρίως σε τέσσερις κρίσιμους τομείς.

Πρώτον, στη διπλωματία. Είπε ότι ο ευρωαραβικός διάλογος για θέματα ασφαλείας που εγκαινιάστηκε το 2015 πρέπει να αξιοποιηθεί. Να υπάρξει συνεργασία για την ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, τη Λιβύη, την Υεμένη και το Ιράκ, να υπάρξει διέξοδος για την περιοχή με πολιτικές λύσεις και αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των αιτιών. Συνεργασία για επανέναρξη των συνομιλιών για το Μεσανατολικό με στόχο τη δίκαιη λύση στη βάση δύο κρατών που θα συνυπάρχουν με ασφάλεια. Με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα.

Θύμισε ότι η Ελλάδα ειδικά τα τελευταία χρόνια στήριξε συστηματικά, στο πλαίσιο της ΕΕ και όλων των διεθνών οργανισμών, τη συνεργασία με τις αραβικές χώρες, ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα διμερή και τριμερή σχήματα συνεργασίας που αναπτύχθηκαν, αλλά και την διοργάνωση περιφερειακών πρωτοβουλιών για τη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Η παρακαταθήκη αυτή, οφείλει να αποτελέσει τη βάση για έναν ακόμα πιο ενεργό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή», είπε.

Δεύτερος τομέας της ευρωαραβικής συνεργασίας είναι η οικονομία, όπως είπε, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους τομείς καινοτομίας, έρευνας και ψηφιακής τεχνολογίας που συζητήθηκαν αυτές τις μέρες, αλλά και στις υποδομές, τον τουρισμό και την ενέργεια. Σχολίασε ότι και εδώ η παρακαταθήκη της Ελλάδας είναι ισχυρή ως αναδυόμενος κόμβος ενέργειας, μεταφορών και δικτύων, μιλώντας για τη σύνδεση των υποδομών με τα Βαλκάνια και τα σημαντικά εν εξελίξει ενεργειακά έργα. Αναφέρθηκε ακόμα και στις αραβικές επενδύσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας στον τομέα συνεργασίας που αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και στην αντιμετώπιση των αιτιών αυτού του φαινομένου. Αυτό σημαίνει, είπε, συνεργασία για προώθηση επενδύσεων, παροχή αναπτυξιακής βοήθειας ή αντιμετώπιση κρίσεων, αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών και συνεργασία στην καθιέρωση μηχανισμών επιστροφών, αλλά και καθιέρωση νόμιμων οδών ασύλου και μετανάστευσης προς την Ευρώπη, αναθεώρηση του Δουβλίνου προς δίκαιη κατεύθυνση, ώστε τα βάρη να μην πέφτουν στις χώρες πρώτης γραμμής.

Και σε αυτόν τον τομέα, η παρακαταθήκη της Ελλάδας είναι σημαντική, είπε, αναφέροντας ότι παρά την οικονομική κρίση «στήριξε με αξιοπρέπεια και ανθρωπισμό τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στην χώρα» και «γύρισε την πλάτη της στις ρατσιστικές πολιτικές δυνάμεις» της Ελλάδας, που τότε με κλειστά σύνορα της, «αντιστάθηκε στις ευρωπαϊκές φωνές που μιλούσαν για επαναπροωθήσεις στη θάλασσα και παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης», που «στήριξε τη δύσκολη κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, με την οποία, όμως, μειώθηκαν δραστικά οι ροές και κυρίως οι θάνατοι στη θάλασσα του Αιγαίου». Της Ελλάδας με ένα υπουργείο Μετανάστευσης, «που δυστυχώς σήμερα καταργήθηκε, μιας νέας Υπηρεσίας Ασύλου και ενός βεβαρημένου από την κρίση Λιμενικού Σώματος, σήκωσε αναλογικά το μεγαλύτερο βάρος της Ευρώπης». Της Ελλάδας, επισήμανε, στην οποία διαβιούν σήμερα 15.000 Έλληνες πολίτες αραβικής καταγωγής, 30.000 Άραβες με άδεια παραμονής και πάνω από 40.000 Άραβες πρόσφυγες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο τέταρτος τομέας συνεργασίας αφορά στην προώθηση της Ατζέντας 2030 για την βιώσιμη ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και όλων των σημαντικών οικολογικών προκλήσεων της Μεσογείου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.