ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Σ.Κασσελάκης: «Θέλω καθαρό κόμμα και να το πάω στο 30%» – Ποιοι λένε «όχι» στο δημοψήφισμα και τι θα κάνει ο Α.Τσίπρας

Ποιοι πιέζουν την Ε.Αχτσιόγλου και ποιοι ζητούν την αποπομπή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Σ.Κασσελάκης: «Θέλω καθαρό κόμμα και να το πάω στο 30%» – Ποιοι λένε «όχι» στο δημοψήφισμα και τι θα κάνει ο Α.Τσίπρας

(Ανανέωση – Αρχικό κείμενο 17:51) Αποφασισμένος να μην λυγίσει και να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα με ξεκάθαρη κεντροαριστερή-πατριωτική ταυτότητα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος, όπως τόνισε χαρακτηριστικά θέλει «ένα καθαρό κόμμα», το οποίο «θα πάει στο 30%». 

Ο Σ.Κασσελάκης αιφνιδίασε τους πάντες εντός του κόμματος με την απόφασή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τις διαγραφές των Ν.Φίλη, Π.Σκουρλέτη, Δ.Βίτσα και Σ.Τζουμάκα, εάν αυτές δεν εγκριθούν από την Κεντρική Επιτροπή!

Έτσι μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» ωστόσο, αλλά και το εσωκομματικό δημοψήφισμα Κασσελάκη συνεδριάζουν εκτάκτως οι «6+6» που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου.

Με τα τηλέφωνα να έχουν ανάψει, στα όσο συζητούν τις τελευταίες ώρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται ακόμη και το ενδεχόμενο της ενεργοποίησης της δυνατότητας καθαίρεσης του προέδρου, ενδεχόμενο που αναμένεται να συζητηθεί περαιτέρω σε βραδινή σύσκεψη που έχουν δρομολογήσει ορισμένα στελέχη του κόμματος.

Την μεγαλύτερη πίεση εσωκομματικά δέχεται αυτή τη στιγμή η τάση της Έφης Αχτσιόγλου, καθώς είχε αποφασίσει την παραμονή της εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ταυτόχρονα την άσκηση σκληρής κριτικής στον Στέφανο Κασσελάκη.

Από την πλευρά του ο Σ.Κασσελάκης σε δηλώσεις του στο Mega τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν τον απασχολούν οι φήμες περί καθαίρεσής του, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη σιγουριά του.

Ο ίδιος παράλληλα έκανε λόγο για ύβρεις οι οποίες δεν ανασκευάζονται είναι ύβρεις προς όλα τα μέλη και ότι δεν μπορεί ένας πρόεδρος να τις νομιμοποιήσει.

Ποιοι διαφωνούν με το δημοψήφισμα Κασσελάκη

Ωστόσο αρκετά είναι τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στο νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και διαφωνούν με το δημοψήφισμα: Ο λόγος για τους Νίκο Παππά, Όλγα Γεροβασίλη, Θανάση Θεοχαρόπουλο και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι οποίοι φέρεται να ζήτησαν από τον Σ.Κασσελάκη να το πάρει πίσω.

Αντιθέτως ο Αλέξης Τσίπρας δεν δείχνει ενοχλημένος με την απόφαση του Σ.Κασσελάκη, αν και εκφράζει μια ανησυχία για τις εξελίξεις.

Γιατί ο Κασσελάκης τράβηξε το χαρτί του δημοψηφίσματος και πώς το «καίει» η Ομπρέλα

Η επιλογή της ενεργοποίησης του Άρθρου 24 του Καταστατικού του κόμματος, το οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή εσωτερικού δημοψηφίσματος δεν είναι τυχαία, καθώς απαντά στην αδυναμία διαμόρφωσης πλειοψηφίας υπέρ των διαγραφών στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά και στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με την τελευταία να αποφασίζει οριστικά και αμετάκλητα για την όποια ποινή.

Συγκεκριμένα, για να περάσουν οι διαγραφές από την Κεντρική Επιτροπή χρειάζεται η γνωμοδότηση από το 50+1% των μελών του καθοδηγητικού οργάνου, αλλά και πλειοψηφία 2/3 στην Επιτροπή Δεοντολογίας, που αποφαίνεται τελικά για τις ποινές. Καθώς τα παραπάνω δεν φαίνεται να υπάρχουν μέχρι σήμερα λόγω συναισθηματικού φορτίου απέναντι στα τέσσερα ιστορικά στελέχη, ο κ. Κασσελάκης επέλεξε την οδό του εσωτερικού δημοψηφίσματος, σε μια απόφαση που ελήφθη αργά χθες το βράδυ και σε πολύ στενό κύκλο συνεργατών του.

Σήμα αποφασιστικότητας

Την απόφαση για δημοψήφισμα πυροδότησε, κατά πληροφορίες, η επιθυμία του νέου προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι «δεν κάνει πίσω» στις διαγραφές, σε μια επίδειξη αρχηγικής ισχύος, όπως του ζητούσαν, άλλωστε, δημόσια τις τελευταίες ημέρες με παρεμβάσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα και ένθερμοι υποστηρικτές του.

Σημειωτέον ότι «διαγραφή με τα 1.000, χωρίς πολλά πολλά λόγια, απλά. Δεν θες, όπως λέει και μία ψυχή, “στην ευχή της Παναγίας και στο διάολο”. Μαζί δηλαδή, πηγαίνεις στην ευχή της Παναγίας και εκεί δεξιά είναι και ο διάολος, κάνεις στροφή και έφυγες. Να σταματήσουν οι μοιρολογίστρες να κλαίνε εκεί πέρα» είχε αναφέρει σχετικά σε podcast του στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Λάκης Λαζόπουλος, για να επανέλθει εν νέου σήμερα.

«Άκουσα τον Τσακαλώτο να λέει ότι «άλλο που δεν μας βγήκε η απλή αναλογική, εμείς δεν θα πάμε πίσω». Πες μου τι αρχηγός μπορεί να φτιαχτεί από αυτή τη σκέψη. Στο θέατρο αν δεν έρθουν οι θεατές δεν βρίζουμε τους θεατές αλλάζουμε το έργο, κατεβάζουμε το έργο δεν το πάμε για δεύτερη χρονιά. Δεν πάμε για δεύτερη χρονια τα άδεια μας καθίσματα» περιέγραψε ο κ. Λαζόπουλος, συμπληρώνοντας πως «η μανία να συνεχίζεις να ανεβάζεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονία την αποτυχημένη παράσταση με άδεια καθίσματα λέγεται αριστερόστροφη μαλακία, χρόνια μαλακιότητα, λιπώδης σκέψη ή μη επίγνωση της απογνώσεως».

Υπέρ της «σκληρής» γραμμής, δηλαδή των διαγραφών χωρίς αστερίσκους φέρεται να έχουν ταχθεί και τα περισσότερα από τα στελέχη της ομάδας των «νεοπροεδρικών», όπως η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία είχε ζητήσει να προχωρήσουν οι διαγραφές χωρίς δισταγμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.