Επιστολή Δ.Παπαδημούλη σε Ρ.Μέτσολα για τις παρακολουθήσεις: Ζητά νέα μέτρα

Η επιστολή του δίνει συνέχεια στο θέμα των παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα

Επιστολή Δ.Παπαδημούλη σε Ρ.Μέτσολα για τις παρακολουθήσεις: Ζητά νέα μέτρα

Με φόντο την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη περί απόπειρας παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζητά από τη Ρομπέρτα Μέτσολα νέα μέτρα.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με επιστολή του προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, δίνει συνέχεια στο θέμα των παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, μετά τη μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη, για απόπειρα παράνομης παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου από το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Η πρωτοβουλία αυτή του έλληνα Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου έρχεται εν μέσω εκτεταμένης κάλυψης της όλης υπόθεσης από τον διεθνή Τύπο και της προσπάθειας από την πλευρά της κυβέρνησης της ΝΔ να εμφανίσει το θέμα ως αντικείμενο της έρευνας της ποινικής διαδικασίας και όχι ως μείζον πολιτικό θέμα όπως έχει καταγγελθεί από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο της χώρας μας, καθώς και από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η απόπειρα παράνομης παρακολούθησης του ευρωβουλευτή και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, από το κακόβουλο λογισμικό Predator «αποτελεί μία σοβαρή παραβίαση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου» υπογραμμίζει στην επιστολή του προς την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Δημ. Παπαδημούλης, επισημαίνοντας πως «η παράνομη παρακολούθηση στόχευε τον αρχηγό του τρίτου μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα, σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο εσωτερικών εκλογών στο κόμμα του».

Αναφερόμενος σε αυτές τις «αντιδημοκρατικές μεθόδους και παράνομες πρακτικές» ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τονίζει πως «θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ελευθερία της έκφρασης και παραβιάζουν βασικά θεμελιώδη δικαιώματα». Γι’ αυτό και ζητά από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να λάβει μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα, όπως:

  • Την επείγουσα συζήτηση του θέματος στο Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου και στη Διάσκεψη των Προέδρων.
  • Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου και της ΕΕ να εντοπίσουν, να ταυτοποιήσουν και να αποκαλύψουν τις πηγές της παράνομης παρακολούθησης από τα συστήματα κατασκοπευτικού λογισμικού Predator και Pegasus.
  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη και τον τερματισμό αυτών των παράνομων πρακτικών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «σε μια περίοδο κατά την οποία το Κράτος Δικαίου αμφισβητείται όλο και περισσότερο, απαιτούνται επειγόντως συγκεκριμένες ενέργειες από όλους».

Και προσθέτει πως «το εξαιρετικά ανησυχητικό γεγονός» με την υπόθεση Ανδρουλάκη έρχεται μετά τις σχετικές αποκαλύψεις για παράνομη παρακολούθηση από το σύστημα Pegasus σε ορισμένα κράτη-μέλη διαφόρων προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων ευρωβουλευτών και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη από το σύστημα Predator στην Ελλάδα.

Το θέμα της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη είχε φέρει στο ευρωπαϊκό επίκεντρο o Δημ. Παπαδημούλης τόσο με καταγγελία-ερώτησή του προς την Κομισιόν, όσο και με σχετική επιστολή του προς την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην οποία ζητούσε να ληφθούν μέτρα για την προστασία του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων ευρωβουλευτών και πολιτών από τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού (-<LINK).

Αναλυτικά η επιστολή (μεταφρασμένη στα ελληνικά):

Θέμα: Απόπειρα παράνομης παρακολούθησης του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη από το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης Predator

«Αξιότιμη Πρόεδρε Μέτσολα, αγαπητή Ρομπέρτα,

Σας γράφω αυτή την επιστολή μετά την αποκάλυψη, έπειτα από έλεγχο ασφαλείας των αρμόδιων υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την απόπειρα παράνομης παρακολούθησης του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη από το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης Predator, στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί μία σοβαρή παραβίαση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Η επιστολή μου έρχεται σε συνέχεια της σχετικής επιστολής του Ν. Ανδρουλάκη προς εσάς στις 26 Ιουλίου, δεδομένης της τεράστιας σημασίας του θέματος και των επειγουσών ενεργειών που απαιτούνται.

Από τις 29 Ιουλίου υπήρξαν πολυάριθμες αναφορές στον διεθνή Τύπο παγκοσμίως (δείτε το παράρτημα με σχετικά άρθρα) αναφορικά με αυτές τις αποκαλύψεις. Ειδικά σε αυτή την περίπτωση, η παράνομη παρακολούθηση στόχευε τον αρχηγό του τρίτου μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα, σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο εσωτερικών εκλογών στο κόμμα του.

Αυτό το εξαιρετικά ανησυχητικό γεγονός έρχεται μετά τις σχετικές αποκαλύψεις για παράνομη παρακολούθηση από το σύστημα Pegasus σε ορισμένα κράτη-μέλη (παρακαλώ δείτε την επιστολή μου προς εσάς στις 21 Απριλίου) διαφόρων προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων ευρωβουλευτών και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη από το σύστημα Predator στην Ελλάδα.

Στην τελευταία περίπτωση, ο διευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών παραδέχθηκε στις 29 Ιουλίου ότι πράγματι υπήρξε παρακολούθηση, η οποία και ξεκίνησε από την Υπηρεσία του.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα για το 2022, εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες της σχετικά με τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων με λογισμικό κατασκοπείας και τους ισχυρισμούς για παρακολούθηση από τις Εθνικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, ενώ ο εκπρόσωπός της χαρακτήρισε πρόσφατα τέτοιες πρακτικές ως απαράδεκτες.

Αυτές οι παράνομες πρακτικές θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ελευθερία της έκφρασης και παραβιάζουν βασικά θεμελιώδη δικαιώματα.

Δεδομένης της ιδιαίτερης πολιτικής βαρύτητας αυτών των αποκαλύψεων, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ενάντια σε αυτές τις αντιδημοκρατικές μεθόδους, καθώς και να συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δημοκρατικής λογοδοσίας, προστατεύοντας με συνεκτικό και συγκεκριμένο τρόπο όλους τους πολίτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και δημοσιογράφων.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα ευγενικά να σας ζητήσω:

(I) Το Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου και η Διάσκεψη των Προέδρων να συζητήσουν επειγόντως το σημαντικό αυτό θέμα στις επόμενες συνεδριάσεις τους, ώστε τα μέλη τους να ενημερωθούν πλήρως και να αποφασίσουν για τις απαραίτητες ενέργειες.

(ΙΙ) Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κοινοβουλίου και της ΕΕ, όπως η Γενική Διεύθυνση Καινοτομίας και Τεχνολογικής Υποστήριξης (DGITEC) και η Υπηρεσία Ψηφιακής Ασφάλειας(CERT), να ενημερώσουν τα όργανα του Κοινοβουλίου για τα αποτελέσματα των ερευνών και των αναλύσεών τους σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και να εντοπίσουν, να ταυτοποιήσουν και να αποκαλύψουν τις πηγές της παράνομης παρακολούθησης από τα συστήματα κατασκοπευτικού λογισμικού Predator και Pegasus.

(III) Το Κοινοβούλιο, σε στενή συνεργασία και συντονισμό με την Επιτροπή και όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΕ, καθώς και με τα κράτη μέλη, να λάβει όλα τα αναγκαία πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη και τον τερματισμό αυτών των παράνομων πρακτικών

Είμαι βέβαιος ότι εσείς προσωπικά και οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου θα ενισχύσετε τις προσπάθειές σας προκειμένου να συνεχίσετε να διασφαλίζετε ότι οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι, οι ακτιβιστές και οι πολίτες θα αισθάνονται προστατευμένοι και ασφαλείς για να ασκούν όλα τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα, τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και τα δικαιώματά τους, εκφράζοντας ελεύθερα τις απόψεις τους.

Σε μια περίοδο κατά την οποία το Κράτος Δικαίου αμφισβητείται όλο και περισσότερο, απαιτούνται επειγόντως συγκεκριμένες ενέργειες από όλους.

Σας ευχαριστώ για την ευγενική συνεργασία και την προσοχή σας.

Με εκτίμηση,

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δημήτριος Παπαδημούλης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.