Νέα μαζική αποχώρηση στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ από τη Β’ Θεσσαλονίκης

Ως «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» χαρακτηρίζουν την ομιλία του Σ.Κασσελάκη στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Νέα μαζική αποχώρηση στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ από τη Β’ Θεσσαλονίκης

Νέα φυγή στελεχών σημειώθηκε στις οργανώσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των ονομάτων που ξεχωρίζουν είναι του συντονιστή Β’ Θεσσαλονίκης Χρήστου Μαϊκίδη και της Μακρίνας Βιόλας Κώστη που είχε αποτελέσει και μέλος της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις περασμένες εκλογές.

«Οι υπογράφουσες και υπογράφοντες είμαστε εργάτες της βάσης, που ανιδιοτελώς προσφέραμε στον χώρο της Αριστεράς, τον οποίο σήμερα με αυτή μας την κίνηση προσπαθούμε να διασώσουμε», σημειώνουν μεταξύ άλλων στη δήλωσή τους.

Ως «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» χαρακτηρίζουν την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. «Μια ομιλία κακοποιητική, προσβλητική για τα μέλη του κόμματος, γεμάτη αυταρχισμό και απειλές, που οδήγησε τελικά στην αποχώρηση της πλειοψηφίας των μελών της Κ.Ε. από τη συνεδρίαση», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα προσθέτουν ότι «στους αγώνες που έρχονται παραμένουμε συντρόφισσες και σύντροφοι και δηλώνουμε με βεβαιότητα πως η Αριστερά σύντομα θα ανασυγκροτηθεί και εκεί θα ξανασυναντηθούμε».

Αναλυτικά η δήλωση αποχώρησης:

«Οι υπογράφοντες, μέλη της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β΄ Θεσσαλονίκης, μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών των Ο.Μ. και μέλη των Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της Β΄ Θεσσαλονίκης, με τη σημερινή δήλωση μας υποβάλλουμε την παραίτησή μας από τα όργανα πολιτικής ευθύνης της περιφέρειας της Ν.Ε. Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και παράλληλα δηλώνουμε την αποχώρηση μας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι λόγοι που μας οδηγούν στην απόφαση αυτή είναι πολιτικοί και οργανωτικοί.

Μετά τις τελευταίες τοποθετήσεις του νέου Προέδρου, αλλά και τις διχαστικές πρακτικές της νέας ηγετικής ομάδας, αισθανόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις αρχές, την κουλτούρα, τις δημοκρατικές παραδόσεις και το καταστατικό του Κόμματος, στο οποίο ενταχθήκαμε, που κάποιες και κάποιοι από μας υπήρξαμε ιδρυτικά μέλη. Τα παραπάνω περιορίζουν στο ελάχιστο κάθε περιθώριο ανάκαμψης ως κόμματος της ευρύτερης Αριστεράς.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά τις εσωκομματικές εκλογές, που ακολούθησαν τις εκλογικές ήττες και την παραίτηση του σ. Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ευθύνη της νέας ηγετικής ομάδας, από κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς μετατρέπεται σε ένα αρχηγικού τύπου μόρφωμα με ακαθόριστο πολιτικό στίγμα. Παρακάμπτεται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όταν αναγάγεται το κεφάλαιο σε εργαλείο κοινωνικής ευημερίας, όταν προτρέπεται η συνεργασία εργοδοτών-εργαζομένων με αντάλλαγμα κάποια stock options, όταν γίνεται αποδεκτή η αύξηση των ωρών εργασίας αρκεί να πληρώνεται η υπερεργασία, όταν προκρίνεται η, ακαθορίστου πολιτικού στίγματος, επιστροφή στον «καλό καιρό των νοικοκυραίων».

Δεν είναι κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς το μόρφωμα με έναν «αρχηγό» που περιφρονεί και παρακάμπτει τα κομματικά όργανα και συνομιλεί «αδιαμεσολάβητα» με μια ακαθόριστη «βάση» διαμέσου διαγγελμάτων προς τον λαό ή εξαγγέλλει δημοψηφίσματα για τη διαγραφή στελεχών, διχάζοντας το κόμμα με αντιδημοκρατικές και αντικαταστατικές ενέργειες.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ομιλία του νέου Προέδρου στη συνεδρίαση της Κ.Ε., μια ομιλία κακοποιητική, προσβλητική για τα μέλη του κόμματος, γεμάτη αυταρχισμό και απειλές, που οδήγησε τελικά στην αποχώρηση της πλειοψηφίας των μελών της Κ.Ε. από τη συνεδρίαση.

Όλες και όλοι εμείς που υπογράφουμε αυτή τη δήλωση, πιστεύουμε ότι το κόμμα αυτό δε μας εκφράζει πια και δεν επιθυμούμε την παραμονή μας σε αυτό. Με πόνο ψυχής δηλώνουμε την αποχώρησή μας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θα συμμετέχουμε όμως στο ταξίδι για την ανασύνταξη και ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που κάνει πλέον μία νέα αρχή. Οι υπογράφουσες και υπογράφοντες είμαστε εργάτες της βάσης, που ανιδιοτελώς προσφέραμε στον χώρο της Αριστεράς, τον οποίο σήμερα με αυτή μας την κίνηση προσπαθούμε να διασώσουμε.

Γιατί πυξίδα μας πάντα ήταν, είναι και θα είναι η κοινωνία. Στους αγώνες που έρχονται παραμένουμε συντρόφισσες και σύντροφοι και δηλώνουμε με βεβαιότητα πως η Αριστερά σύντομα θα ανασυγκροτηθεί και εκεί θα ξανασυναντηθούμε. Τα κόμματα, εξάλλου, είναι απλά εργαλεία. Η ουσία της Αριστεράς είναι ο κόσμος της και η επιδίωξη της κοινωνικής χειραφέτησης».

Οι υπογράφοντες:

Νομαρχιακή Επιτροπή Β΄ Θεσσαλονίκης

Χρήστος Μαϊκίδης, συντονιστής της Ν.Ε.
Μακρίνα Βιόλα Κώστη, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας της Ν.Ε.
Γιώργος Μουρατίδης, μέλος της Ν.Ε.
Μέλη Συντονιστικών Επιτροπών Ο.Μ. Β΄ Θεσσαλονίκης
Απόστολος Σινάκος, συντονιστής της Ο.Μ. Βασιλικών
Κατερίνα Σταυρινού, συντονίστρια της Ο.Μ. Θερμαϊκού
Τάσος Αναστόπουλος, συντονιστής της Ο.Μ. Μίκρας
Στρατής Πλωμαρίτης, συντονιστής της Ο.Μ. Πανοράματος
Κυριάκος Αγγελόπουλος, αναπληρωτής συντονιστής της Ο.Μ. Αγίου Αθανασίου
Θανάσης Τσόκας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ο.Μ. Θερμαϊκού
Παγώνα Παπαοικονόμου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ο.Μ. Κουφαλίων
Ανδρέας Κηπουρός,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ο.Μ. Μίκρας
Σάκης Κύρινας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ο.Μ. Μίκρας
Κώστας Μυλωνάς, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ο.Μ. Μίκρας
Μένη Τσούγκα, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ο.Μ. Μίκρας
Αργυρώ Χατζηαντωνίου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ο.Μ. Μίκρας
Στάθης Τσιράς, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ο.Μ. Πυλαίας

Μέλη Ο.Μ. Β΄ Θεσσαλονίκης

Νέστωρας Γραμμένος, μέλος της Ο.Μ. Βασιλικών
Δημήτρης Μάνος, μέλος της Ο.Μ. Βασιλικών
Γιάννης Πυργαλής, μέλος της Ο.Μ. Επανομής
Ευθυμία Τσακιρίδου, μέλος της Ο.Μ. Επανομής
Χαρίκλεια Βασιλείου, μέλος της Ο.Μ. Θερμαϊκού
Ηλίας Βιόπουλος, μέλος της Ο.Μ. Θερμαϊκού
Γιώργος Δασκάλου, μέλος της Ο.Μ. Θερμαϊκού
Ιφιγένεια Κοζυβά, μέλος της Ο.Μ. Θερμαϊκού
Ιουλία Οικονόμου, μέλος της Ο.Μ. Θερμαϊκού
Νίκος Οικονόμου, μέλος της Ο.Μ. Θερμαϊκού
Δέσποινα Σεϊτανιώτου, μέλος της Ο.Μ. Θερμαϊκού
Θανάσης Ταβλαρίδης, μέλος της Ο.Μ. Θερμαϊκού
Σωτήρης Τσίτουρας, μέλος της Ο.Μ. Θερμαϊκού
Γεωργία Χατζηγιάννη, μέλος της Ο.Μ. Θερμαϊκού
Χρήστος Μουχάγιερ, μέλος της Ο.Μ. Θέρμης
Γιώργος Αγραφιώτης, μέλος της Ο.Μ. Μίκρας
Κατερίνα Αναστοπούλου, μέλος της Ο.Μ. Μίκρας
Ρογήρος Ασμάνης, μέλος της Ο.Μ. Μίκρας
Στράτος Ιορδάνογλου, μέλος της Ο.Μ. Μίκρας
Άννα Κηπουρού, μέλος της Ο.Μ. Μίκρας
Ρουμπίνη Κοτσανά, μέλοςτης Ο.Μ. Μίκρας
Ελένη Λάπατα, μέλος της Ο.Μ. Μίκρας
Αλεξία Μαϊκίδου-Πουτρίνο, μέλος της Ο.Μ. Μίκρας
Χαρίλαος Μαρκόπουλος, μέλος της Ο.Μ. Μίκρας
Κατερίνα Μπράτζου, μέλος της Ο.Μ. Μίκρας
Νίκος Οικονόμου, μέλος της Ο.Μ. Μίκρας
Φανή Παπαδοπούλου, μέλος της Ο.Μ. Μίκρας
Αλέκος Πάνος, μέλος της Ο.Μ. Μίκρας
Σταυρούλα Πάνου, μέλος της Ο.Μ. Μίκρας
Σοφία Παπαντωνίου, μέλος της Ο.Μ. Μίκρας
Άγγελος Περδικούρης, μέλος της Ο.Μ. Μίκρας
Τζιοβάννα Πουτρίνο, μέλος της Ο.Μ. Μίκρας
Δέσποινα Σαχπάζη, μέλος της Ο.Μ. Μίκρας
Εύη Φινοπούλου, μέλος της Ο.Μ. Μίκρας
Μαρία Αθανασιάδου, μέλος της Ο.Μ. Πανοράματος
Κατερίνα Πατσάρα, μέλος της Ο.Μ. Πανοράματος
Γιώργος Ψωμάς, μέλος της Ο.Μ. Πανοράματος
Κώστας Βαμβακάς, μέλος της Ο.Μ. Πυλαίας
Αναστάσιος Μελλίδης, μέλος της Ο.Μ. Πυλαίας
Δανάη Παυλίδου, μέλος της Ο.Μ. Πυλαίας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.