ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αποχωρεί η ομάδα Ε.Αχτσιόγλου: Βρήκαν τον «10ο» στους μουσουλμάνους του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι θα αποτελούν το νέο κόμμα (upd)

Απουσίαζαν την Τετάρτη από τη συνεδρίαση της Βουλή - Την Πέμπτη το πρωί αναμένονται οι ανακοινώσεις

Αποχωρεί η ομάδα Ε.Αχτσιόγλου: Βρήκαν τον «10ο» στους μουσουλμάνους του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι θα αποτελούν το νέο κόμμα (upd)

(Ανανέωση – Αρχικό κείμενο 21:00) Την αποχώρησή της και επίσημα ανακοινώνει από τον ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου και η ομάδα των «6+6» το πρωί της Πέμπτης (23/11). 

Αυτό θα γίνει μέσα από κείμενο που θα δώσουν στη δημοσιότητα θα γνωστοποιήσουν τους λόγους που αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που είχε προαναγγείλει από χθες το pronews.gr.

Η αντίδραση αυτή έρχεται μετά την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να συνεδριάσει αύριο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μετέχουν αρκετά από τα στελέχη της τάσης «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου.

Η πρόσκληση αναφέρει: «Προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας: Συνεδρίαση αύριο Πέμπτη 23/11/2023 και ώρα 16:00 στα γραφεία Αγίου Κωνσταντίνου 40.

Θέματα: 1. Προγραμματισμός του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

2. Πρόταση του προέδρου για τη συγκρότηση άτυπου πολιτικού κέντρου”.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη επαφές της Ομπρέλας με τα στελέχη της τάσης των “6+6».

Οι εξελίξεις θα έχουν και κοινοβουλευτικό αντίκτυπο, μειώνοντας την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο. Σίγουροι θεωρούνται οι επτά βουλευτές που υπέγραψαν το κείμενο που κατατέθηκε στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή με τίτλο: «Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος».

Πρόκειται για τους Νάσο Ηλιόπουλο, Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Αλέξη Χαρίτση και Μερόπη Τζούφη. Η Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να μειωθεί στους 38 βουλευτές, έχοντας μία απόσταση ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αριθμεί 32 βουλευτές.

Ωστόσο, στα κοινοβουλευτικά «πηγαδάκια» γίνεται λόγος για μεγαλύτερο αριθμό αποχωρήσεων, καθώς οι επτά και οι ήδη ανεξάρτητοι βουλευτές, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα, δεν μπορούν να σχηματίσουν Κ.Ο. λόγω του ότι δεν φτάνουν τον απαιτούμενο αριθμό των 10.

Γι΄αυτό και τα σενάρια έχουν φουντώσει πως έχει βρεθεί τουλάχιστον ένας ακόμα βουλευτής. Έντονα συζητούνται τα ονόματα των μειονοτικών βουλευτών, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και Φερχάτ Οζγκιούρ, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Γιώργο Ψυχογιό.

Ακόμα κι αν υλοποιηθεί το σενάριο που θέλει όλους τους προαναφερθέντες να ακολουθούν τους επτά στην έξοδο από την Κουμουνδούρου, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση, αφού θα διατηρήσει στις τάξεις του 34 βουλευτές.

Μέχρι στιγμής δεν συγκεντρώνει πιθανότητες το ενδεχόμενο να προκύψει κάποιος επιπλέον βουλευτής που σκέφτεται σοβαρά να ακολουθήσει τους «6+6» στην πορεία ανεξαρτητοποίησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον σχηματισμό νέας Κ.Ο. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, τότε οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες γίνονται οριακές.

Κι αυτό γιατί στην εξίσωση μπαίνουν οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές που εκλέχθηκαν με την Πλεύση Ελευθερίας. Το σενάριο προσχώρησής των Μιχάλη Χουρδάκη και Αρετής Παπαϊωάννου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να ανατρέψει τον συσχετισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση και μόνο που αποχωρήσουν 12 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, μέχρι στιγμής ο Μ. Χουρδάκης διαψεύδει αυτό το ενδεχόμενο, επιμένοντας στην ανεξάρτητη κοινοβουλευτική του παρουσία.

Επίσης, διαψεύδεται το σενάριο να προσκολληθούν όσοι αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ με σκοπό να ανατρέψουν τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Στην ακραία περίπτωση που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φτάσουν να έχουν ίδιο αριθμό βουλευτών, τότε το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη διατηρεί τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος.

Σε κάθε περίπτωση, και μόνο το γεγονός ότι επίκειται να σχηματιστεί εννιακομματική Βουλή αποτελεί από μόνο του κάτι πρωτοφανές για τα μεταπολιτευτικά χρονικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.