Σύσκεψη στο Μ.Μαξίμου υπό τον Ι.Σαρμά για τις Πανελλήνιες – Πώς θα αποτραπούν «χτυπήματα» χάκερ

Συναντήθηκε με τους υπ.Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Σύσκεψη στο Μ.Μαξίμου υπό τον Ι.Σαρμά για τις Πανελλήνιες – Πώς θα αποτραπούν «χτυπήματα» χάκερ

Με αφορμή τα «χτυπήματα» χάκερ στην Τράπεζα Θεμάτων των ενδοσχολικών εξετάσεων, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με κεντρικό ζήτημα την ομαλή διεξαγωγή και χωρίς προβλήματα των Πανελληνίων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Χρήστος Κίττας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Σωκράτης Κάτσικας, καθώς και ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη, όπου συζητήθηκε το θέμα της κυβερνοασφάλειας, αποτρέποντας αντίστοιχα ενδεχομένως περιστατικά τις επόμενες ημέρες.

Θυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα στις 29 και 30 Μαΐου, τόσο η Τράπεζα Θεμάτων όσο και παράπλευρα συστήματα του υπουργείου Παιδείας, όπως το MySchool, δέχθηκαν επιθέσεις από χάκερς που είχαν ως συνέπεια να υπάρξουν καθυστερήσεις στην άντληση θεμάτων για τις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις.

H τράπεζα θεμάτων είχε δεχθεί επίθεση μεγατόνων με… 165 εκατ. «χτυπήματα» από 114 χώρες, όπως αποδείχθηκε, ζήτημα το οποίο είχε σχολιάσει ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφαλείας, Μάνος Σφακιανάκης:

«Δεν βρίσκεται ένα άτομο πίσω από αυτήν την κυβερνοεπίθεση, αλλά περισσότεροι οι οποίοι έχουν νοικιάσει υπολογιστικά συστήματα από το σκοτεινό διαδίκτυο. Μετά από πολλή δουλειά, μπορεί να τους εντοπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Καλύπτουν τα ίχνη τους όμως υπάρχουν και τα λάθη. Για αυτό τον λόγο είμαστε εμείς εδώ».

Σύμφωνα με αναφορές, η επίθεση φέρεται να έχει ξεκινήσει από κάποια ασιατική χώρα και χάκερς, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει πλασματικούς λογαριασμούς.

Με τα μαζικά τους ταυτόχρονα «χτυπήματα», οδήγησαν το δίκτυο σε κατάρρευση, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ανάλογες απόπειρες επιθέσεων να πραγματοποιηθούν και τις επόμενες ημέρες κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Στο πλαίσιο αυτή η υπερεσιακή κυβέρνηση εργάζεται για την αποτροπή οποιασδήποτε τέτοιας κακόβουλης ενέργειας, καθώς χαρακτηρίζεται άκρως σημαντική η διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κρίσιμος παράγοντας στο εγχείρημα είναι οι δικλείδες ασφαλείας που διαθέτει ο κρατικός μηχανισμός, ώστε να αποτραπεί περαιτέρω εισχώρηση στα υπολογιστικά συστήματα και πιθανές απόπειρες άντλησης δεδομένων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.