Σύσσωμη η κεντροαριστερά και η αριστερά καταδικάζουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο συλλήβδην αποκλεισμού κομμάτων από τις εκλογές

Το νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά τον αποκλεισμό του κόμματος «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη από τις εκλογές όπως θέλει να το παρουσιάσει ο Κ.Μητσοτάκης, καθώς δίνει την δυνατότητα στον Άρειο Πάγο και ουσιαστικά στην κυβέρνηση να διαλέγει ποιον θέλει αντίπαλο στις εκλογές και ποιον όχι.

Πώς; Η Ολομέλεια θα λαμβάνει την τελική απόφαση για κόμμα με την ασαφή προϋπόθεση να “εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

">

Πολύ απλά όπως αναφέρεται μέσα στην κυβερνητική τροπολογία: «Στην περίπτωση κατά την οποία το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου κρίνει ότι συντρέχει η περίπτωση (γ) της παράγραφος 1 του άρθρου 32 για τον αποκλεισμό από τις εκλογές κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, το ζήτημα παραπέμπεται αμελλητί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που αποφαίνεται εντός δύο (2) ημερών από την παραπομπή».

Δηλαδή ο Άρειος Πάγος θα… αποφασίζει ποιο κόμμα είναι «συμβατό» με την Δημοκρατία και ποιο όχι!

Δημιουργία εντυπώσεων και αναφορές που μπορούν εύκολα να γίνουν «λάστιχο» ανάλογα με τις εκάστοτε προθέσεις βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τη νομοθετική πρωτοβουλία του Μαξίμου για την απαγόρευση της συμμετοχής στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη.

Από την Κουμουνδούρου έλεγαν πως «η κυβερνητική τροπολογία για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη που διέρρευσε στον Τύπο είναι ανεπίτρεπτα ευρεία και επιτρέπει μεγάλα περιθώρια διακριτικής ευχέρειας στο δικαστικό όργανο που θα κρίνει ότι κάποιο κόμμα δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Μάλιστα έκαναν ειδική αναφορά στη λέξη «ιδίως» που έχει η τροπολογία η οποία σημαίνει ότι, εκτός από τις ποινικές καταδίκες για τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής, θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια που δεν κατονομάζονται.