ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Θ.Πάγκαλος: Οι ατάκες του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ που έμειναν στην ιστορία – «Τα τρώμε αβέρτα και το ξέρει ο λαός»

Το βίντεο με τα «γαλλικά» του που είχε γίνει viral

Θ.Πάγκαλος: Οι ατάκες του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ που έμειναν στην ιστορία – «Τα τρώμε αβέρτα και το ξέρει ο λαός»

Ο άλλοτε υπουργός και αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή χθες Τετάρτη 31 Μαΐου σε ηλικία 84 ετών, ξεχώρισε με τον αιχμηρό του λόγο αφήνοντας εποχή με τις ατάκες του.

Διέγραψε μία πορεία περίπου 40 ετών στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, ενώ υπήρξε μία από τις πολυσυζητημένες προσωπικότητες της χώρας.

Η κυνικότητα που τον χαρακτήριζε, πολλές φορές τον οδήγησε σε συγκρούσεις. Ωστόσο, αυτό δεν τον πτόησε ποτέ καθώς έγραψε και βιβλίο στο οποίο έκανε αποκαλύψεις.

Οι ατάκες που έμειναν στην Ιστορία

Το 1990 ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε δηλώσει πως «η Γερμανία είναι οικονομικός γίγαντας αλλά πολιτικός νάνος» δήλωση που είχε προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία του Χέλμουτ Κολ, προς τον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον πρώην υπουργό να αποσύρει τελικά τη δήλωση ζητώντας συγγνώμη. Τότε ο πρώην πολιτικός ήταν αντιπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Το 1994 ήταν υποψήφιος για τον δήμο Αθηναίων και είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε «ο κύριος τίποτε».

Φυσικά η φράση που τον χαρακτήρισε περισσότερο από οποιαδήποτε ήταν το περίφημο «μαζί τα φάγαμε» που ξεστόμισε στις 21 Σεπτεμβρίου 2010 από το έδρανό του στη Βουλή.

«Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας “πώς τα φάγατε τα λεφτά”, που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής», είχε πει ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Το 2012 στο e-book του «Μαζί τα φάγαμε» αναλύει περαιτέρω το σκεπτικό του: «Η φράση «τα φάγαμε όλοι μαζί» σημαίνει ότι ένα μεγάλο τμήμα από εμάς -τον ελληνικό λαό- συμμετείχαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μη ορθολογικές πρακτικές και συμπεριφορές, στην πορεία του χρόνου, σε σχέση με τις δαπάνες και τα έσοδα του κράτους. Αυτό που λέμε «δημοσιονομική κρίση» είναι και δικό μας δημιούργημα…

Το 2014 ο Θεόδωρος Πάγκαλος επανήλθε στην δήλωση εκείνη λέγοντας: «Το ‘μαζί τα φάγαμε’ είναι τελείως λάθος. Αν το ξανάγραφα και το ξαναέλεγα θα ήταν μαζί τα τρώμε. Βεβαίως τα τρώμε ακόμα, αβέρτα και το ξέρει όλος ο λαός που μας ακούει»

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε αποκτήσει πολέμιους και από τους κόλπους της Εκκλησίας, καθώς είχε πει πως πρέπει να φορολογηθεί.

«Η Εκκλησία διεκδικεί την οικονομική αυτονομία της και διαχειρίζεται μία σημαντική κληρονομιά. Θα ήταν φυσιολογικό να πληρώσει, όπως οι άλλοι. Θα έπρεπε να δώσει και το παράδειγμα σ’ αυτό». Στην ίδια συνέντευξη, σε ελβετικό μέσο, δήλωνε: «Το ερώτημα που θέτω στους Έλληνες είναι, ζητάς πάντα την απόδειξη από τον υδραυλικό; Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Το 2015, σχολιάζοντας τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είχε πει παραφράζοντας την πιο viral ατάκα του, «μαζί αυτοκτονήσαμε».

Το 2016 πάλι είχε ξανά «χτυπήσει» λέγοντας ότι οι πρόσφυγες δυσφημούν τη χώρα και πρέπει να απομακρυνθούν ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του δήλωνε ότι ψήφιζε Νέα Δημοκρατία και μάλιστα είχε χαρακτηρίσει τον Μάκη Βορίδη «πολύ καλό άνθρωπο» και έλεγε πολύ συχνά ότι δεχόταν απειλές τόσο ο ίδιος όσο και μέλη της οικογένειάς του από «τους τραμπούκους της Αριστεράς».

Λίγα χρόνια πριν, το 2018 ο Θεόδωρος Πάγκαλος έκανε άλλη μία αμφιλεγόμενη δήλωση, όταν ισχυρίστηκε πως ζει «κάτω από τα όρια της φτώχειας» και η βουλευτική σύνταξη που λάμβανε ήταν μόλις 379 ευρώ.

Βεβαίως είχε τοποθετηθεί και περί εθνικών ζητημάτων και είχε πει συγκεκριμένα πως «ο Τούρκος δεν έχει την έννοια του δικαίου» και πως τα ζητήματα με την Τουρκία δεν πρόκειται να λυθούν καθώς «ο εχθρός είναι αδυσώπητος και τα ζητήματα δεν πρόκειται να ξεπεραστούν όση καλή πίστη και να δείξουμε».

Το βίντεο με τα «γαλλικά» του που είχε γίνει viral

Ήταν 2008 όταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος «πρωταγωνίστησε» σε ένα βίντεο το οποίο έμελλε να γίνει viral… μέχρι σήμερα. Ήταν την εποχή που ο Κώστας Σημίτης είχε αποστείλει επιστολή στον Γιώργο Παπανδρέου, σχετικά με την κύρωση της νέας συνθήκης της ΕΕ.

Προσερχόμενος στη Βουλή, τότε, ο Θεόδωρος Πάγκαλος είδε δημοσιογράφους να τον περιμένουν. Παρότι ήταν χαμογελαστός, φαινόταν ότι δεν είχε διάθεση για δηλώσεις. Ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν τον ανησυχεί η επιστολή Σημίτη και τότε πήρε την… επική απάντηση.

«Βρε δεν γα… κι εσύ πρωί, πρωί;», είπε ο Θεόδωρος Πάγκαλος και εισήλθε στο κτήριο της Βουλής, με το βίντεο να κυκλοφορεί ακόμα και σήμερα στο διαδίκτυο και συχνά να επανέρχεται στην επικαιρότητα!

Ποιος ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος διετέλεσε και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης το 2009, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οικονομικά (Διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών) στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Ι (Πάνθεον Σορβόννη) με υποτροφία της Γαλλικής Κυβερνήσεως.

Ήταν ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη και διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια από την χούντα το 1968.

Από το 1969 μέχρι το 1978 εργάστηκε στη Σορβόνη ως Εντεταλμένος Διδάσκαλος και Ερευνητής σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης, προγραμματισμού και χωροταξίας. Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης του ίδιου Πανεπιστημίου. Το 1981 εκλέχθηκε για πρώτη φορά Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, ιδιότητα την οποία κατείχε αδιάλειπτα μέχρι το 2012.

Διετέλεσε Υφυπουργός Εμπορίου (1982), Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1984), Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (1985-1989). Κατά την περίοδο 1989 μέχρι 1993 ορίστηκε Αντιπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Τον Οκτώβριο 1993 ορκίστηκε και πάλι Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών. Τον Ιούλιο 1994 αναλαμβάνει Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Τον Ιανουάριο 1996 ορκίστηκε Υπουργός Εξωτερικών ασκώντας τα καθήκοντά του μέχρι τον Φεβρουάριο 1999.

Τον Απρίλιο 2000 ορκίστηκε Υπουργός Πολιτισμού διατηρώντας το αξίωμα έως το Νοέμβριο 2000. Διετέλεσε Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τον Ιούνιο 2003 ορίσθηκε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Το Νοέμβριο του 2004 ορίσθηκε Συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ. Επανεκλέχθηκε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ορίσθηκε αρμόδιος του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών. Στη συνέχεια ανέλαβε την ευθύνη του Τομέα Αυτοδιοίκησης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης ενώ σήμερα προΐσταται στον νευραλγικό Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας.

Τον Σεπτέμβριο του 2006 ανέλαβε Γενικός Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Από το 2004 έως τις εκλογές του 2009 εκπροσώπησε την Βουλή των Ελλήνων στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στις 6 Οκτωβρίου 2009 ορκίστηκε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Άσκησε τα καθήκοντά του μέχρι τον Μάιο του 2012.

Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και διαφόρων βιβλίων μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα «Παγκοσμιοποίηση και Αριστερά» (2001), «Εφήμεροι Προφήτες – Αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού και κοινωνικά κινήματα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης» (2005), «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι» (2005), «Παρέμβαση στην Επικαιρότητα» (1994) και «Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα» (1988).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.