Θ.Πλεύρης: «Η πανδημία ήταν ένας παράγοντας που καθυστέρησε τα διαρθρωτικά μέτρα» – Τι είπε για τον προσωπικό γιατρό

«Εάν ο πολίτης επιλέγει να μην έχει προσωπικό γιατρό, θα πληρώνει μεγαλύτερη συμμετοχή»

Θ.Πλεύρης: «Η πανδημία ήταν ένας παράγοντας που καθυστέρησε τα διαρθρωτικά μέτρα» – Τι είπε για τον προσωπικό γιατρό

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τοποθετούμενος σχετικά με «μια σύγχρονη και βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική», στο Συνέδριο «Το Σύστημα Υγείας στην νέα εποχή», τόνισε πως «αν και πολιτικός, πολλές φορές προσπαθώ να είμαι δυσάρεστος, αλλά χρήσιμος».

Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να με πείσει αν είναι υποχρηματοδοτούμενος ή υπερχρηματοδοτούμενος ο κωδικός του φαρμάκου ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης και διερωτήθηκε «ποια είναι η εξίσωση; Η εξίσωση είναι η εξής: να παίρνουμε τα πιο καινοτόμα φάρμακα, για να τα λαμβάνουν αυτοί που χρειάζονται τα πιο καινοτόμα πράγματα».

Απουσία κοινής πρότασης

Επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως στα βαθιά διαρθρωτικά μέτρα έχουμε καθυστερήσει διαχρονικά, ο Υπουργός Υγείας παρατήρησε ότι «η πανδημία ήταν ένας παράγοντας που σε μεγάλο βαθμό οδήγησε σε μια καθυστέρηση στα διαρθρωτικά μέτρα», ενώ σχολίασε το ρόλο των φαρμακευτικών εταιριών, λέγοντας ότι «σε επίπεδο διαρθρωτικών μέτρων, δεν μου έχει έρθει συνολικά μία πρόταση» από τη φαρμακοβιομηχανία.

Μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας διαπίστωσε μια «απροθυμία από τις εταιρίες να μας βοηθήσουν σε δύο σημεία», όπως είπε, δηλαδή «να μας φέρουν τη χαμηλότερη τιμή» και δεύτερον, να μας φέρουν τις καταναλώσεις στην ΕΕ. Ο ίδιος αναγνώρισε, ωστόσο, ότι «φταίει ότι εμείς δεν έχουμε δομήσει τα πρωτόκολλα, για να δούμε τι απορρόφηση έχουμε» ως προς τον όγκο φαρμάκων στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο Clawback, με αφορμή την εμπειρία του 2012 και 2013 «στην πραγματικότητα άπαντες κρυφτήκαμε πίσω από το Clawback» υποστήριξε ο Υπουργός Υγείας, λέγοντας ακόμη πως «μπήκαμε σε ένα φαύλο κύκλο».

«Αν αυτή τη στιγμή εγώ είχα τη δυνατότητα να εξοικονομήσω χρήματα δεν θα τα έδινα στο φάρμακο» υποστήριξε ο κ. Πλεύρης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «οι λύσεις δεν θα είναι ευχάριστες».

«Δεν υπάρχει λογική ότι το κράτος τα δίνει όλα αφειδώς και δεν παρακολουθεί τίποτα» συμπλήρωσε ο Υπουργός Υγείας, συμπεραίνοντας πως «10 χρόνια κρυφτήκαμε πίσω από αυτό και αυτή τη στιγμή έχει γίνει ο ελέφαντας στο δωμάτιο».

Αναφερόμενος εκτενώς στον προσωπικό γιατρό, ο κ. Πλεύρης γνωστοποίησε ότι «Θα αγοράζουμε ώρες. Στην πρώτη κατηγορία 3 ώρες την ημέρα 15 ώρες τη βδομάδα», καθώς «δεν θα κάνουμε αυτό που γινόταν ως τώρα. Να πληρώνουμε μισθό το γιατρό χωρίς να το βλέπουμε», όπως είπε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Πλεύρης κάλεσε τους πολίτες να υποστηρίξουν την προσπάθεια, λέγοντας πως «εάν ο ίδιος (σ.σ. ο πολίτης) επιλέγει να μην έχει προσωπικό γιατρό, θα πληρώνει μεγαλύτερη συμμετοχή».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.