«Θα θέλαμε το εμβόλιο να έχει τα χαρακτηριστικά της γρίπης που είναι εποχικό και να είναι μια φορά το χρόνο»

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του το πρωί της Τετάρτης, αναφέρθηκε στην μεγάλη αλλαγή που ισχύει από σήμερα για τις μάσκες σε κλειστούς χώρους αλλά και στην τέταρτη δόση εμβολίου.

Όπως εξήγησε «η μάσκα παραμένει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εκεί που δεν έχουμε αριθμημένες θέσει, στα αστικού τύπου, δηλαδή» προσθέτοντας ότι «σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών για τα πλοία γιατί εκεί δεν έχει ξεκαθαρίσει».

«Από τη μια έχουμε τα αεροπλάνα που υπάρχουν φίλτρα που καθαρίζουν τον αέρα και υπάρχουν αριθμημένες θέσεις. Όπου υπάρχουν οι θέσεις αυτές και μπορούμε να ελέγξουμε τον κόσμο δεν πρέπει να υπάρχει μάσκα. Στα πλοία, όμως, υπάρχουν εξωτερικοί χώροι που δεν είναι αριθμημένοι ενώ στους μέσα χώρους υπάρχει κινητικότητα» πρόσθεσε ο Θάνος Πλεύρης.

Όσον αφορά την τέταρτη δόση για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού αρχικά εξήγησε ότι «τα εμβόλια έχουν παραγγελθεί από τον Μάιο του 2021, η ΕΕ έκανε παραγγελία με βάση τους πληθυσμούς. Βάσει αυτής παίρνουμε εμβόλια και επιλέγουμε πότε θα έρθουν.

Το σύνολο των χωρών εκτιμά ότι τον Σεπτέμβριο θα κάνουμε την τέταρτη δόση. Το αν θα αφορά τον γενικό πληθυσμό ή συγκεκριμένες ομάδες θα το αποφασίσουμε. Η συμφωνία είναι να πάρουμε όποιο εμβόλιο είναι το καλύτερο δυνατό ανάλογα με την κατάσταση της πανδημίας».

«Θα θέλαμε το εμβόλιο αυτό να έχει τα χαρακτηριστικά της γρίπης που είναι εποχικό και να είναι μια φορά το χρόνο αλλά δεν ξέρουμε αν θα είναι έτοιμες οι εταιρείες. Η κατεύθυνση είναι να γίνει τέταρτη δόση για τις ευπαθείς ομάδες. Είναι πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί σε όλο τον πληθυσμό» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Για την πορεία της πανδημίας είπε ότι «πέρσι το καλοκαίρι είχαμε την μετάλλαξη Δέλτα που ήταν και η φονικότερη και επιστημονική κοινότητα μας λέει ότι δεν δείχνει να υπάρχει κάτι ίδιο φέτος αλλά και με τη γρίπη τους χειμερινούς μήνες είχαμε πίεση.

Μετά από κάποιο σημείο δεν μας ενδιαφέρουν τα κρούσματα αλλά το πόσο βγάζουν νοσηλείες. Προφανώς ο κορωνοϊός θα υπάρχει αλλά όταν τα κρούσματα δεν θα οδηγούν σε νοσηλείες δεν θα μας ενδιαφέρει η καταμέτρηση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για τους εργαζομένους στα νοσοκομεία, τέλος, που είναι σε αναστολή επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι «η κεντρική απόφαση είναι να παρακολουθήσουμε την πανδημία και μπορεί να τροποποιήσουμε την απόφασή μας για τους νοσηλευτές που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι σε αναστολή αλλά για την ώρα η απόφαση παραμένει να είναι σε αναστολή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου».