Τι έδειξαν οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις: Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και για… εννιακομματική Βουλή!

Σε μία δημοσκόπηση οι «Σπαρτιάτες» κατέγραψαν ποσοστό της τάξης του 1,8% - Σε άλλη το ΜεΡΑ25 μπαίνει στην Βουλή

Τι έδειξαν οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις: Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και για… εννιακομματική Βουλή!

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα άνω του 20% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία περίπτωση ακόμα και οκτακομματική Βουλή (μία δημοσκόπηση παρουσιάζει να μπαίνει στην Βουλή το ΜεΡΑ25), ενώ το κόμμα «Σπαρτιάτες» που υποστηρίζεται από τον Ηλία Κασιδιάρη, συγκεντρώνει ήδη 1,4%, καθιστώντας τις εκλογές στις 25 Ιουνίου μία πραγματικά περίπλοκη εξίσωση καθώς υπάρχει μία πιθανότητα ακόμα και για… εννιακομματική  Βουλή κάτι το οποίο θα είναι πρωτοφανές!

Και αυτό γιατί το κόμμα «Σπαρτιάτες» είναι λίγες μόλις ημέρες που έλαβε την στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη και τώρα μόλις ξεκίνησε να «μετριέται» στις δημοσκοπήσεις και φυσικά η τάση του είναι ανοδική.

Ειδικότερα:

Μetron Analysis…

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την περίοδο 7-10 Ιουνίου σε 1.200 άτομα και στην εκτίμηση ψήφου.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία διατηρείται πάνω από το 40%, λαμβάνοντας 40,3% (από 40,8% στις εκλογές).

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει νέα υποχώρηση των ποσοστών του, φτάνοντας στο 19,2% από 20,1% στις εκλογές, ενώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί στην τρίτη θέση με 11,1%, ελαφρά χαμηλότερα από το ποσοστό των εκλογών. Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 6,7%.

Στο 5% βρίσκεται η Ελληνική Λύση, πάνω και από το ποσοστό που πήρε τον Μάιο ενώ χάνει την 5η θέση από την Πλεύση Ελευθερίας που βρίσκεται στο 5,5%, διπλασιάζοντας το ποσοστό (2,9%) που πήρε την 21η Μαΐου.

Το εισιτήριο για το Κοινοβούλιο δείχνουν να παίρνουν τόσο το κόμμα ΝΙΚΗ με ποσοστό 3,3% όσο και το ΜεΡΑ 25 επίσης με 3,3%.

Στο 1,1% φθάνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν ποσοστό 4,5%.

Εδώ λοιπόν, οι «Σπαρτιάτες» δεν αναφέρονται ξεχωριστά και το ΜεΡΑ25 μπαίνει στην Βουλή.

Με βάση την εκτίμηση ψήφου, η επόμενη Βουλή θα έχει 8 κόμματα, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία να πετύχει ακόμη πιο άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Υπολογίζοντας τις έδρες που υπολογίζεται ότι θα πάρουν τα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία παίρνει 157 έδρες, όταν στην προηγούμενη έρευνα της Metron Analysis με ποσοστό από 48,2% έως 43,8% έπαιρνε 162 έδρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 51 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 29 έδρες, το ΚΚΕ 18 έδρες, η Ελληνική Λύση 13 έδρες, η Πλεύση Ελευθερίας 14 έδρες και από 9 έδρες ΝΙΚΗ και ΜέΡΑ 25.

Ως προς την εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ θα κινηθεί από 37,5% έως 43,1%, ελαφρά χαμηλότερα σε σύγκριση με την προ δεκαημέρου έρευνα της ίδιας εταιρείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί μεταξύ 17% και 21,4%, στα ίδια επίπεδα από την προηγούμενη έρευνα. Το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί μεταξύ 9,3% και 12,9% ενώ το ΚΚΕ θα βρίσκεται μεταξύ 5,3% και 8,1%.

Η Ελληνική Λύση μπορεί να βρεθεί στο 3,8% αλλά μπορεί να πάει και στο 6,2%, η ΝΙΚΗ από 2,3% και εκτός Βουλής μέχρι 4,3%.

Σίγουρη κρίνεται η είσοδος στη Βουλή της Πλεύσης Ελευθερίας που κινείται μεταξύ 4,2% και 6,8% ενώ το ΜέΡΑ 25 μπορεί να κινηθεί από 2,3% μέχρι 4,3%.

Pulse

Η δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, δείχνει τη ΝΔ να συγκεντρώνει 39% στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων).

Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο μόλις 18%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,5% και το ΚΚΕ 6,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και η ΝΙΚΗ με 3,5%, ΜεΡΑ25  και οι «Σπαρτιάτες» στο 1,8%!

Με λίγα λόγια στην δημοσκόπηση αυτή, έχουμε επτακομματική Βουλή, αλλά οι «Σπαρτιάτες» επελαύνουν!

Στο σενάριο που επεξεργάστηκε η Pulse για την κατανομή των αναποφάσιστων, η ΝΔ λαμβάνει 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,5, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12%, το ΚΚΕ 7, 4,5% η Πλεύση Ελευθερίας και από 4% η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ.

Σε ό,τι αφορά τις έδρες, με βάση το σενάριο, αυτές κατανέμονται ως εξής: 163 για τη ΝΔ, 52 για τον ΣΥΡΙΖΑ, 32 για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, 19 για το ΚΚΕ, 12 για την Πλεύση Ελευθερίας και από 11 έδρες για την Ελληνική Λύση και τη ΝΙΚΗ.

Marc

Στις 20,3 μονάδες καταγράφει το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, η εταιρεία δημοσκοπήσεων, Marc.

Συγκεκριμένα ως προς στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται στο 38,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 18,2%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 10,3% και το ΚΚΕ με 6,7%. Σε αρκετά υψηλά ποσοστά βρίσκεται η Πλεύση Ελευθερίας με 4,8%, ενώ ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 3,7%.

Η Νίκη φαίνεται να μπαίνει οριακά στη Βουλή με 3%. Μόλις στο 1,9% καταγράφεται το ΜέΡΑ25 ενώ υπάρχει καταγραφή των Σπαρτιατών με 1,4%.

Η εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία υπολογίζεται μεταξύ 39% και 43,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 18% έως 21,6%, το ΠΑΣΟΚ από 10% έως 12,8%, ενώ το ΚΚΕ από 6,2% έως 8,4%
Η Πλεύση Ελευθερίας από 4,4% έως 6,4%, ενώ η Ελληνική Λύση από 3,1% έως 4,9%. Κάτω από το όριο εκπροσώπησης βρίσκεται το χαμηλό όριο της Νίκης που υπολογίζεται από 2,4% έως 4%.

Η εκτίμηση των εδρών

Με βάση την εκτίμηση ψήφου, η κατανομή των εδρών αναμένεται να είναι:

Νέα Δημοκρατία 161
ΣΥΡΙΖΑ 54
ΠΑΣΟΚ 31
ΚΚΕ 20
Πλεύση Ελευθερίας 14
Ελληνική Λύση 11
Νίκη 9

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.