ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Τι πρόκειται να ακολουθήσει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νίκη του Σ.Κασσελάκη: Το κόμμα θα αλλάξει ριζικά και όσοι… μείνουν

Βολεύει το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει η αριστερή πτέρυγα

Τι πρόκειται να ακολουθήσει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νίκη του Σ.Κασσελάκη: Το κόμμα θα αλλάξει ριζικά και όσοι… μείνουν

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πλέον αυτό που ενδιαφέρει άπαντες είναι η επόμενη ημέρα:

Θα συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος ή ένα μέρος του θα αποχωρήσει αναζητώντας «άλλους δρόμους»;

Επειδή η διαφορά των 12 μονάδων (56% έναντι 44%) είναι μεγάλη η δυνατότητα συνθέσεων είναι περιορισμένη.

Ο Σ.Κασσελάκης είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης.

Άμεσα διάσπαση δεν πρόκειται να υπάρξει, θα υπάρξουν όμως μεμονωμένες παραιτήσεις και αποχωρήσεις όπως έγινε στην περίπτωση του Γιάννη Τσακνάκη, το πρωί.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος είπε πως δεν θέλει να κάτσει «Ούτε μια ώρα με τον Κασσελάκη πρόεδρο» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρασκηνιακά θα καταβληθεί προσπάθεια τα πράγματα να ισορροπήσουν τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο.

Δημόσια όλοι θα μιλούν για την εντολή των 150.000 εκλεκτόρων και για ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για να επανενωθούν οι δύο «κόσμοι» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με βάση το αποτέλεσμα στις διπλές εθνικές εκλογές και στις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές, το στρατόπεδο τον Τσίπρα – Κασσελάκι, ναι μεν θα προτιμούσαν να έχουν μαζί τους και τους υπόλοιπους. ΟΜΩΣ μπορούν και χωρίς αυτούς.

Το αντίθετο, δε συμβαίνει. Το αντίπαλο στρατόπεδο έχει κριθεί από την κοινωνία, η οποία δεν ενδιαφέρεται πλέον για τα μηνύματα που ευαγγελίζεται.

Αν μάλιστα δεν γίνει το συνέδριο τον Νοέμβριο ή το αργότερο τον Δεκέμβριο δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε ακόμη και αρκετές αποχωρήσεις.

Άλλωστε ήδη ο στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, δηλαδή ο Ε.Αποστολάκης, προειδοποίησε πως όσοι δεν τον θέλουν για πρόεδρο «υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι»

Οι υποστηρικτές της Αχτσιόγλου και ιδιαίτερα η «Ομπρέλα» δεν θα δεχθούν, λένε, να πάει το συνέδριο αργότερα και μάλιστα την Άνοιξη επειδή θα μετατραπεί σε προεκλογική φιέστα για τις ευρωεκλογές και δεν θα είναι, όπως οι ίδιοι επιθυμούν, πεδίο αυτοκριτικής για τη διπλή εκλογική συντριβή και αναζήτησης της νέας ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο που εδώ κάνουν ένα σημαντικό λάθος. Ο Σ.Κασσελάκης σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των εκλογών δεν έχει να κάνει καμία αυτοκριτική καθώς δεν έπαιζε πρότερα κάποιον ουσιαστικό ρόλο στο κόμμα.

Αντίθετα, οι υπόλοιποι είναι σοβαρά εκτεθειμένοι διότι είναι επί της ουσίας αυτοί οι οποίοι απορρίφθηκαν από το εκλογικό σώμα.

Η αποχώρηση της αριστερής πτέρυγας βολεύει πολιτικά πάρα πολύ τον Στέφανο Κασσελάκη καθώς θα μπορεί να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κεντροαριστερό κόμμα μακριά από τις δοξασίες της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Το επιδιώκει αυτό και αντίθετα με ότι νομίζουν πολλοί, δε θα στραφεί πρώτα κατά της Νέας Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά κατά του ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, δείχνει πως δεν έχει το επικοινωνιακό χάρισμα του Ανδρέα Παπανδρέου για να μεγαλώσει κι άλλο το κόμμα και ότι δεν μεγαλώνει… μικραίνει.

Είναι πάρα πολύ πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει όνομα και λογότυπο, ακριβώς για να περάσει στην νέα εποχή.

Υπάρχει και ένα καινούργιο χαρακτηριστικό που φέρνει στην επιφάνεια η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη.

Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι κόμμα συλλογικότητας αλλά προσωποκεντρικό.

Θα είναι ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό και θα εκφράσει ως βασικό του στόχο την ευημερία των πολιτών που σημαίνει πως θα μπορεί να μαζεύει ψήφους από παντού.

Δεν υπάρχουν πλέον ιδεολογίες και πολιτικά οράματα όπως στο παρελθόν διότι απλούστατα η δυσκολία επιβίωσης των πολιτών έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Γι’ αυτό τον λόγο αυτό που «πουλάει» ο Στέφανος Κασσελάκης οι πολίτες το θέλουν.

Αξίζει να γίνει μία ακόμα επισήμανση: Στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι από άλλους χώρους λοιδορούσαν τον Στέφανο Κασσελάκι γιατί όπως τον αναφέρουν είναι «διαχειριστής εικόνας».

Σε μια εποχή όπου επικρατεί το Instagram και το TikTok όπως και οι selfies ο Κασσελάκης έχει πλεονέκτημα αρχικά έναντι του Ανδρουλάκη και στρατηγικά έναντι και του Μητσοτάκη.

Θα πει κάποιος, είναι ωραίο αυτό; Δεν είναι, αλλά είναι αυτό που είναι.

Μένει να φανεί μόνο ποιοι θα συνεχίσουν μαζί του.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αντί να συγχαρεί τον Κασσελάκη για τη νίκη του, προτίμησε να του πει «Η Αριστερά είναι εδώ. Είναι μαθημένη στα δύσκολα. Με παρακαταθήκη τις νίκες, τις ιδέες και τις αξίες μας, συνεχίζουμε πάντα αριστερά».

Με λίγα λόγια αυτό που λέει, είναι πως ο νέος πρόεδρος, είναι ξένο σώμα στο κόμμα της Αριστεράς.

Γι’ αυτό το λόγο και δεν θα συνεχίσει να είναι κόμμα της Αριστεράς για πολύ καιρό ακόμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.