ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Το 62% των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα πηγαίνει στην λάθος κατεύθυνση – Η ακρίβεια τώρα γονατίζει την κυβέρνηση

Η μάχη για την δεύτερη θέση

Το 62% των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα πηγαίνει στην λάθος κατεύθυνση – Η ακρίβεια τώρα γονατίζει την κυβέρνηση

Προβάδισμα 17,7% διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, μόλις 64 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Palmos Analysis» για τον «Ελεύθερο Τύπο».

Την ίδια ώρα, ο πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση συνεχίζει να μαίνεται, με τη Χαριλάου Τρικούπη να παρουσιάζει κάμψη δημοσκοπικά. Μάχη φαίνεται ότι δίνεται και για την τέταρτη θέση, αφού Ελληνική Λύση και ΚΚΕ είναι πολύ κοντά. Πάνω από το όριο του 3%, που δίνει το «εισιτήριο» για την εκλογή ευρωβουλευτή, βρίσκονται Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά, Νίκη και Σπαρτιάτες.

Ευρήματα

Τα ευρήματα, ποσοτικά και ποιοτικά, επιβεβαιώνουν την κυριαρχία Μητσοτάκη και ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό, ενώ δείχνουν και τα ζητήματα που πιθανόν να καθορίσουν την ψήφο τους.

Το τελευταίο τρίμηνο, ψηφίστηκαν η επιστολική ψήφος, ο πολιτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η θεσμοθέτηση των μη κρατικών πανεπιστημίων. Παράλληλα, υπήρξαν διαδηλώσεις των αγροτών, καταλήψεις σε σχολές ΑΕΙ, η υπόθεση της διαρροής e-mail και η συζήτηση για την τραγωδία των Τεμπών, όπως και η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή για τις ευρωεκλογές η Ν.Δ. βρίσκεται στο 31,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,1%, το ΠΑΣΟΚ στο 13%, η Ελληνική Λύση στο 10,3%, το ΚΚΕ στο 9,4%, ενώ ακολουθούν Πλεύση Ελευθερίας με 4,2%, Νέα Αριστερά με 4%, Νίκη με 3,5% και Σπαρτιάτες με 3,3%. Το κόμμα Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου βρίσκεται κάτω από το όριο του 3%, με 1,3%, αλλά όπως φαίνεται προκαλεί ζημιά στο ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά στο ίδιο ερώτημα, αλλά για τις βουλευτικές εκλογές, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: Ν.Δ. 33,9%, ΣΥΡΙΖΑ 14,4%, ΠΑΣΟΚ 11,5%, Ελληνική Λύση 10,6%, ΚΚΕ 9%, Νέα Αριστερά 4,1%, Πλεύση Ελευθερίας 4%, Νίκη 3,5% και Σπαρτιάτες 2,8%.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Η ΝΔ διατηρεί ισχυρό προβάδισμα, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει χαμηλότερα ποσοστά. Την ίδια ώρα, αν και τα μικρά κόμματα χάνουν ένα μέρος των δυνάμεών τους, η Ελληνική Λύση δείχνει να συγκρατεί τα ποσοστά της.

Την ίδια ώρα, το 62% των πολιτών θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό για την κυβέρνηση πως το 33% υποστηρίζει πως η Ελλάδα προχωράει σωστά. Παράλληλα, το 29%, δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο, ενώ το 30% νιώθει λίγο ικανοποιημένο και το 41% καθόλου.

eikona1
eikona2

«Συναγερμός» για την ακρίβεια

Η πλειοψηφία των πολιτών (64%) φαίνεται ότι ανησυχεί για την ακρίβεια, που τη θεωρεί ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Από εκεί και πέρα, στα ζητήματα της καθημερινότητας, οι πολίτες δείχνουν να προβληματίζονται με την ασφάλεια (26%), την Υγεία (26%), την Παιδεία (19%) και τους χαμηλούς μισθούς (18%).

ΝΔ: Κεντροδεξιά με κοινωνικό φιλελευθερισμό

Στη δημοσκόπηση και με αφορμή το 15ο Συνέδριο της ΝΔ, τέθηκαν ερωτήματα και για την ταυτότητα της ΝΔ.

Ειδικότερα, το 35% των πολιτών και το 65% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. αξιολογούν θετικά την επίδραση της κεντροδεξιάς παράταξης στην ελληνική κοινωνία και την πολιτική σκηνή από την ίδρυσή της έως σήμερα.

Όσον αφορά στην πολιτική τοποθέτηση κεντροδεξιά τη χαρακτηρίζει το 32% του γενικού κοινού και το 45% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., δεξιά το 34% και 22% και κεντρώα το 15% και 19%, αντίστοιχα. Υπάρχει, βέβαια, και ένα 7% του συνόλου των ερωτηθέντων, που την τοποθετούν στην κεντροαριστερά.

Στο ερώτημα για την ιδεολογικοκοινωνική τάση, στην οποία βρίσκεται σήμερα πιο κοντά η Ν.Δ., υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Οι ψηφοφόροι της γαλάζιας παράταξης θεωρούν κατά 23% τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, 20% τον νεοφιλελευθερισμό, 13% τη λαϊκή δεξιά, 7% τη σοσιαλδημοκρατία και 5% τον εθνικό πατριωτισμό. Στο σύνολο των συμμετεχόντων στο γκάλοπ οι απαντήσεις είναι νεοφιλελευθερισμός 28%, λαϊκή δεξιά 15%, κοινωνικός φιλελευθερισμός 13%, σοσιαλδημοκρατία και εθνικός πατριωτισμός από 7%.

Διαφοροποιήσεις υπάρχουν και στις απαντήσεις, για το αν η Ν πρέπει να παραμείνει στη «ρότα» που είναι σήμερα ή να «στρίψει» προς Κέντρο ή Δεξιά. Εδώ, το 40% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. επιθυμεί να παραμείνει στη σημερινή ιδεολογική της τοποθέτηση, το 27% να μετακινηθεί προς το Κέντρο και το 17% προς τη Δεξιά. Αντίστοιχα, στο γενικό σύνολο τα ποσοστά είναι 23%, 30% και 13%.

Οι προσδοκίες

Το 79% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. θεωρούν πως το κόμμα τους ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο, το 69% πως είναι δημοκρατικό και ανοικτό στην κοινωνία, το 68% ότι προωθεί την οικονομική ανάπτυξη, το 57% νιώθει κοντά στις θέσεις που εκφράζει και πως έχει κοινωνική ευαισθησία, το 51% πως δημιουργεί συνθήκες για κοινωνική δικαιοσύνη. Ζήτημα φαίνεται πως υπάρχει σε θέματα αξιοκρατίας και προστασίας της δημόσιας Υγείας, όπου μόνο το 43% και 46% των γαλάζιων ψηφοφόρων κρίνουν το κόμμα θετικά. Η σειρά αξιολόγησης δεν αλλάζει στο γενικό σύνολο, αλλά όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχει μικρότερη αποδοχή.

Τελευταίο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, είναι η απάντηση στο ερώτημα για το ποιες είναι οι προσδοκίες της κοινωνίας από τη δεύτερη τετραετία της Ν.Δ. Οικονομική ανάπτυξη και αύξηση εισοδημάτων περιμένει το 37% των πολιτών και το 46% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., ενίσχυση Υγείας – Παιδείας 36% και 38%, αντιμετώπιση της ακρίβειας 28% και 31%, πάταξη της εγκληματικότητας 16% και 20% αντίστοιχα.

Οι σημαντικότεροι πρόεδροι της ΝΔ

Παράλληλα, το 60% των ψηφοφόρων και το 68% των ψηφοφόρων της ΝΔ δηλώνουν ότι ο πιο σημαντικός αρχηγός της ΝΔ ήταν ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στη δεύτερη θέση και με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντίστοιχα με 21% και 40%.

Στην τρίτη και τέταρτη θέση υπάρχει εναλλαγή με τους Κώστα Καραμανλή και Κώστα Μητσοτάκη να συγκεντρώνουν 20% και 16% στο γενικό κοινό, αλλά να έχουν 17% και 20% στους ψηφοφόρους της Ν.Δ.

Ακολουθούν ο Ευάγγελος Αβέρωφ με 12% και 8%, ο Γεώργιος Ράλλης με 7% και 5%, ο Αντώνης Σαμαράς με 6%, ο Μιλτιάδης Εβερτ με 4% και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 3%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερωτώμενοι είχαν μέχρι δύο επιλογές στην απάντησή τους.

eikona3
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.