ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Το «κόλπο» της κυβέρνησης για να «εθίσει» τους πολίτες να αγοράζουν ακόμα και… τσίχλες με ψηφιακό χρήμα

Εκπαιδεύουν την κοινωνία στην οικειοθελή απόρριψη των μετρητών

Το «κόλπο» της κυβέρνησης για να «εθίσει» τους πολίτες να αγοράζουν ακόμα και… τσίχλες με ψηφιακό χρήμα

Πληρωμές που θα γίνονται μέσω κινητού τηλεφώνου χωρίς μετρητά και κάρτες, βάζει στόχο να καθιερώσει το 2024 η κυβέρνηση, υποχρεώνοντας την αγορά να δέχεται άμεσες συναλλαγές με το σύστημα IRIS, ακόμα και για πολύ μικρής αξίας οικονομικές δραστηριότητες, όπως π.χ. σε καφετέριες ή στα περίπτερα!

Εκπαιδεύουν την κοινωνία στην οικειοθελή απόρριψη των μετρητών και στην παράδοση των οικονομικών της υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Πάνω από 600.000 ιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, εκμεταλλευτές ταξί, συνεργεία αυτοκινήτων, έμποροι και όλες οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες γενικά θα υποχρεωθούν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να δέχονται να πληρωθούν διατραπεζικά, χωρίς να μπλέκουν μάλιστα με τερματικά POS ή τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού τους.

Θα δίνουν στον πελάτη απλώς τον ΑΦΜ, τον αριθμό κινητού τηλεφώνου ή το email που έχουν δηλώσει στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται και αυτομάτως οι πελάτες θα τους στέλνουν από το κινητό τους τα χρήματα στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό τους, χωρίς να απαιτείται μάλιστα η συσκευή τηλεφώνου να υποστηρίζει τη λειτουργία ανέπαφων πληρωμών (NFC), όπως ισχύει στις πληρωμές με άυλες κάρτες (ή τα Μarket Pass, Youth Pass κ.λπ.) στα POS των επιχειρήσεων.

Το σύστημα IRIS έχει κάνει την εμφάνισή του στη χώρα μας από το 2017. Μέχρι σήμερα το χρησιμοποιούν, κυρίως, φυσικά πρόσωπα και μέλη οικογενειών για να μεταφέρουν χρήματα μεταξύ τους.

Ήδη πολλοί επιλέγουν, αντί να βγάζουν χρήματα να πληρώνει ο καθένας το ακριβές ποσό που του αναλογεί μέσω του κινητού του, χρησιμοποιώντας απλώς τον αριθμό, το ΑΦΜ ή το email του δικαιούχου της πληρωμής!

Κάπως έτσι, από τους 525.000 χρήστες που υπήρχαν στις αρχές του 2020 στην Ελλάδα, το 2023 ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια.

Αυτοί επιδίδονται έως τώρα κυρίως σε μεταφορές χρημάτων από τον έναν στον άλλον (π.χ. από τον πατέρα στο παιδί που σπουδάζει σε άλλη πόλη η χώρα) και όχι τόσο για πληρωμές σε επιχειρήσεις ή προς το Δημόσιο.

Οι εγγεγραμμένοι χρήστες (2,1 εκατομμύρια συνολικά) επιλέγουν τη μέθοδο αυτή είτε για λόγους ευκολίας και αμεσότητας της πληρωμής, είτε επειδή θέλουν να αποφύγουν τραπεζικές χρεώσεις τις οποίες θα υφίσταντο σε κάθε άλλη διατραπεζική συναλλαγή.

Άνδρες και γυναίκες χρησιμοποιούν εξίσου έως τώρα τη νέα υπηρεσία, καθώς η μεταξύ τους αναλογία βρίσκεται στο 1:1.

Από άποψη ηλικίας των χρηστών, όμως, θεωρείται κυρίως «σπορ των νέων»: Οι 7 στους 10 χρήστες είναι νέοι ηλικίας από 18 έως 34 ετών.

Αναμένεται να εξαπλωθεί παντού τους επόμενους μήνες στη χώρα μας, με την υποχρεωτική αποδοχή των πληρωμών αυτών στο σύνολο της αγοράς.

Και είναι ήδη «μόδα» στην Ευρώπη αφού, πανευρωπαϊκά, οι άμεσες πληρωμές με το σύστημα IRIS διατηρούν τη μερίδα του λέοντος στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς το 93,5% όλων των πληρωμών χωρίς μετρητά αντιστοιχεί στα credit transfers.

Φυσικά, για να προωθηθεί αυτού του είδους η συναλλαγή η οποία επί της ουσίας θα φέρει την κατάργηση των μετρητών νωρίτερα και θα θέσει όλους τους πολίτες υπό τον απόλυτο έλεγχο των κυβερνήσεων, επιχειρείται να παρουσιαστούν και οι ανάλογες «ευκολίες».

Δεν χρειάζεται να γνωρίζει ο καταθέτης τον αριθμό λογαριασμού. Μόνο το κινητό τηλέφωνο ή τον ΑΦΜ του δικαιούχου.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και ο δικαιούχος της πληρωμής ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Δεν έχει προμήθεια από την τράπεζα για τη μεταφορά.

Η μεταφορά είναι ασφαλής σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχήμα SEPA Instant Credit Transfer.

Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση θέλει να εθιστεί ο κόσμος σε αυτού του είδους τις συναλλαγές ώστε να εξαλειφθούν αυτές που ακόμα συνεχίζουν να γίνονται με μετρητά.

Γιατί το πρόβλημα των κυβερνήσεων για να καταργήσουν τα μετρητά είναι ότι ακόμη οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για να αγοράσουν περιοδικά, καφέδες κι άλλα μικροπράγματα.

Αν όμως ο κόσμος εθιστεί να χρησιμοποιεί το ψηφιακό χρήμα για να αγοράσει… τσίχλες, τότε τα μετρητά θα μπορούν να καταργηθούν αμέσως ακόμα και την επόμενη μέρα.

Μαζί με αυτά θα καταργηθεί και ότι έχει απομείνει από την ατομική ελευθερία των πολιτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.