ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτό το 9,9% του Βελόπουλου ΄διαβάζεται και ανάποδα: 6,6%. Και αν...

Το «θολό» μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ: Οι βασικές προτεραιότητες της επόμενης ημέρας – Ο νέος ρόλος του πρώην πρωθυπουργού Α.Τσίπρα

Η βολική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα για τα κατά πλειοψηφία αντιεπικοινωνιακά στελέχη της Αριστεράς έλαβε τέλος

Το «θολό» μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ: Οι βασικές προτεραιότητες της επόμενης ημέρας – Ο νέος ρόλος του πρώην πρωθυπουργού Α.Τσίπρα

Έντονη είναι η ανησυχία των χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣYΡIZA για το τι θα απογίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην μετά–Τσίπρα εποχή, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός και απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος ήταν ο μόνος που διέθετε ηγετικές και επικοινωνιακές ικανότητες για να κρατήσει το κόμμα ψηλά.

Μετά από δεκαπέντε συναπτά έτη στο τιμόνι της Κουμουνδούρου όλοι στο κόμμα κατάλαβαν πως δεν θα έχουν τον Α.Τσίπρα να βγαίνει μπροστά και να αναπληρώνει τις δικές του αδυναμίες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ακόμη και οι πλέον στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προσήλθαν χθες ανυποψίαστοι στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, θεωρώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «είχε πάρει τις αποφάσεις του για σαρωτικές αλλαγές», οι οποίες θα μπορούσαν να αγγίζουν τους πάντες, αλλά όχι τον ίδιο.

Η απόφαση της αποχώρησής του, άλλωστε, έμεινε ως επτασφράγιστο μυστικό σε μια εξαιρετικά στενή περίμετρο ανθρώπων του οικογενειακού του περιβάλλοντος, από τη σύντροφό του, Μπέττυ Μπαζιάνα και τα αδέλφια του, μέχρι ελάχιστους συνεργάτες του.

Για το λόγο αυτό, όταν προσήλθε χθες στην Κουμουνδούρου μετά από τρεις ημέρες απουσίας του από τους πάντες και τα πάντα, ανακοίνωσε επί τόπου την απόφασή του στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου ως «οριστική και αδιαπραγμάτευτη».

Ελάχιστα στελέχη ήταν σε θέση να περιγράψουν το τι μέλλει γενέσθαι κατά τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του κ. Τσίπρα.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο Σαββατοκύριακο, οπότε θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν οι πρώτες κινήσεις, αλλά και να σταλεί ένα σήμα ενότητας του χώρου, καθώς ο φόβος της περαιτέρω υποχώρησης της πολιτικής του απήχησης ελλοχεύει σε πάρα πολλά από τα στελέχη του.

Το Σαββατοκύριακο θα συζητηθούν οι εξής προτεραιότητες:

1. Ο οδικός χάρτης του Συνεδρίου και η φυσιογνωμία του. Το επίδικο είναι το είδος του Συνεδρίου, δηλαδή αν θα είναι Διαρκές (με τους ίδιους συνέδρους) ή έκτακτο, πότε θα διεξαχθεί και με ποιους όρους. Κοινή συνισταμένη του προβληματισμού όλων των τάσεων είναι ο χρόνος διεξαγωγής του, καθώς εικάζεται ότι θα οδηγηθεί προς το φθινόπωρο, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

2. Η πρόταση για νέο Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και η προετοιμασία της σχετικής συνεδρίασης. Με δεδομένο ότι η ορκωμοσία της Βουλής θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, η διαδικασία εκλογής του/της νέας επικεφαλής θα πρέπει να «τρέξει» άμεσα, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία του κόμματος για τις προγραμματικές δηλώσεις. Επικρατέστερη για τη θέση φαντάζει η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία διετέλεσε Γραμματέας της ΚΟ και αποτελεί πρόσωπο κοινής αποδοχής. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλο πρόσωπο, όπως κάποιο από την νέα γενιά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα αποτελεί το κατεξοχήν βήμα ανάδειξης ενός ηγετικού ρόλου, ακόμη και μεταβατικού.

3. Η μετατροπή της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σε Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), ώστε να οριστούν οι προπαρασκευαστικές επιτροπές για το Συνέδριο (Επιτροπή Θέσεων, Προγράμματος κτλ), ώστε να γίνει η επεξεργασία των σχετικών κειμένων μέσα στο καλοκαίρι.

4. Η προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, έστω σε ένα πρώτο επίπεδο, καθώς η κατάθεση των συνδυασμών εκπνέει στις 30 Αυγούστου, στον απόηχο και των όσων συνέβησαν με το χρίσμα στο δήμο Αθηναίων.

Οι πρώην Υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης και η Ρένα Δούρου αποτελούν ορισμένα από τα πρόσωπα με δυναμική στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Διονύσης Τεμπονέρας που δεν είναι βουλευτής, ενώ μένει να αποδειχθεί αν θα ενεργοποιηθεί στα εσωκομματικά δρώμενα και ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Στα χέρια των «προεδρικών», δηλαδή των προσκείμενων στον Α.Τσίπρα έχει περάσει η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, το οποίο ισχύει και για όλα τα εκλεγμένα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε αυτήν την προοπτική, οι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα, ακόμη και όσοι φαντάζουν ως φαβορί, θα υποχρεωθούν να εξασφαλίσουν τη στήριξη από περισσότερες της μίας εσωκομματικής τάσης, αλλά και να αναπτύξουν ερείσματα στα περίπου 170.000 εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος, που αποτελούν το εκλογικό τους ακροατήριο, όταν η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι ακραιφνώς «πασοκογενής» καθώς ο πραγματικός ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός όλοι γνωρίζαμε, ένα κόμμα της τάξης του 3%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.