ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Βουλή: Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της εξεταστικής για το σκάνδαλο υποκλοπών

Η σημερινή συνεδρίαση θα περιοριστεί στην εκλογή προεδρείου και σε ήσσονος σημασίας διαδικαστικά ζητήματα

Βουλή: Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της εξεταστικής για το σκάνδαλο υποκλοπών

Σήμερα Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί, ξεκινούν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που θα ερευνήσει την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Την ίδια ώρα, οι αποκαλύψεις για τις επισυνδέσεις στις τηλεφωνικές συνδέσεις των Πιτσιόρλα -Σαγιά το 2016, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δημιουργούν την ανάγκη διεύρυνσης του πεδίου της έρευνας, κάτι που πιθανότατα θα θέσουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η σημερινή συνεδρίαση θα περιοριστεί στην εκλογή προεδρείου και σε ήσσονος σημασίας διαδικαστικά ζητήματα όπως ο αριθμός συνεδριάσεων που θα πραγματοποιούνται ανά εβδομάδα.

Λίστα μαρτύρων και διεύρυνση με υπόθεση Πιτσιόρλα-Σαγιά

Η λίστα μαρτύρων θα καταρτιστεί στην επόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8/9. Τα μέλη της εξεταστικής θα αποφασίσουν τα πρόσωπα που θα καλέσουν για εξέταση στην βάση των υπο διερεύνηση υποθέσεων, δηλαδή της παρακολούθησης του κ. Νίκου Ανδρουλάκη και των συνακροάσεων – παρακολουθήσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ το 2016.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες οι βουλευτές της ΝΔ θα προτείνουν την διεύρυνση της έρευνας με την προσθήκη της υπόθεσης παρακολούθησης των Σαγιά – Πιτσιόρλα καθώς έχουν αναδειχθεί ισχυρές ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, για την παρακολούθηση των δύο πρώην κυβερνητικών στελεχών από την κυβέρνηση των Τσίπρα – Καμμένου.

Σε κάθε περίπτωση τα πρόσωπα που θα προσκληθούν από την εξεταστική θα είναι – τουλάχιστον σε πρώτη φάση – τα ίδια με εκείνα που κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Πρόκειται για τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θεόδωρο Δραβίλλα (2012-15), Ιωάννη Ρουμπάτη (2015-19), Παναγιώτη Κοντολέοντα (2019- 22), τον νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, την εισαγγελέα εφετών εποπτεύουσα στην ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, τον εισαγγελέα εφετών Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο και τον πρώην γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.

Υπενθυμίζεται πως η κα. Βλάχου είχε καταθέσει ότι η επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη έγινε μετά από ουσιαστικό έλεγχο αιτήματος που έφερε την υπογραφή 6 υπηρεσιακών στελεχών, ο κ. Κοντολέων υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός και το γραφείο του δεν ενημερώνονταν για τα πρόσωπα που παρακολουθούνταν και ο κ. Ρουμπάτης πως η ΕΥΠ το 2016 «άκουγε» εμμέσως τους Σαγιά – Πιτσιόρλα.

Το προεδρείο, οι εισηγητές και η προθεσμία

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ μετέχει με 15 βουλευτές και σύμφωνα με πληροφορίες θα προτείνει για πρόεδρο της επιτροπής τον κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και αντιπρόεδρο την κα. Αννα Μάνη Παπαδημητρίου.

Εισηγητής εκ μέρους της πλειοψηφίας θα οριστεί ο κ. Λάζαρος Τζαβδαρίδης ενώ η υπόλοιπη σύνθεση αποτελείται από τους Κώστα Καραγκούνη, Δημήτρη Μαρκόπουλο, Χάρη Θεοχάρη, Σταύρο Κελέτση, Κώστα Κυρανάκη, Στάθη Κωνσταντινίδη, Μαρία Κεφαλά, Χριστόφορο Μπουτσικάκη, Βασίλη Σπανάκη, Ελενα Ράπτη, Ιάσωνα Φωτήλα και Τάσο Χατζηβασιλείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπείται από 8 βουλευτές. Εισηγητής θα αναλάβει ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος και θα πλαισιωθεί από τους Νίκο Βούτση, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Γιώργο Κατρούγκαλο, Γιάννη Ραγκούση, Θεοδώρα Τζάκρη, Αγγελο Τόλκα και Νίκο Φίλη.

Από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα μετέχουν η Ευαγγελία Λιακούλη και ο Δημήτρης Μπιαγκής ενώ από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, την Ελληνική Λύση η Σοφία Ασημακοπούλου, το ΜεΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα και οι ανεξάρτητοι από τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Η αρχική προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής και την υποβολή του πορίσματός ορίστηκε σε ένα μήνα από την συγκρότησή της, αν και είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα δοθεί παράταση.

Απουσία Πολάκη – Καστανίδη

Πάντως, η απουσία των Παύλου Πολάκη και Χάρη Καστανίδη από τις συνθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αντίστοιχα, προκάλεσε ερωτηματικά, καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τον τομέα διαφάνειας που κατέχει αποτελεί και την καταγγελτική προμετωπίδα της Κουμουνδούρου ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε – από την πρώτη στιγμή που «έσκασε» η υπόθεση των παρακολουθήσεων – πρωταγωνιστικό ρόλο για τη διερεύνησή της.

Επιχειρώντας να απαντήσουν στα συγκεκριμένα ερωτήματα, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν πως, λόγω του χαρακτήρα της Εξεταστικής, που αφορά στις υποκλοπές, επελέγησαν πρόσωπα με νομικές γνώσεις, ώστε να μπορούν να χειριστούν καλύτερα την υπόθεση. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι κάθε Εξεταστική-Προανακριτική, όπως αυτές που προηγήθηκαν, σε ορισμένες εκ των οποίων μετείχε ο κ. Πολάκης, απαιτούν εξειδικευμένες νομικές γνώσεις.

Υπο αυτό το πρίσμα θεωρείται πιθανότερη η εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή την συγκεκριμένη υπόθεση θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τον λεγόμενο μεσαίο χώρο με πιο κατάλληλα πρόσωπα.

Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο κ. Πολάκης «κόπηκε» από την λίστα των μελών της Εξεταστικής, γιατί χρεώθηκε τις διαρροές που έγιναν προς συγκεκριμένα ΜΜΕ κατά τις αντίστοιχες εργασίες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Την ίδια ώρα, η αξιοποίηση βουλευτών που έχουν και νομικές γνώσεις στη μάχη της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές, ήταν για τη Χαριλάου Τρικούπη επιλογή που συζητήθηκε και συμφωνήθηκε κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της κοινοβουλευτικής ομάδας σε συνεννόηση με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Η επιλογή παραπέμπει στην αξιοποίηση της Γραμματέως της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελίας Λιακούλη, του βουλευτή Κέρκυρας, Δημήτρη Μπιάγκη και του Γιώργου Μουλκιώτη που θα αναπληρώνει, όταν χρειαστεί, το βασικό «δίδυμο». Και οι τρεις είναι δικηγόροι και έχουν ασχοληθεί και με τα της Εξεταστικής για τη Novartis.

Γιατί δεν επέλεξε η Χαριλάου Τρικούπη τον έμπειρο νομικό και κορυφαίο στέλεχος, Χάρη Καστανίδη, για την πολιτική αναμέτρηση στο πεδίο της Εξεταστικής;

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι ο κ. Καστανίδης -βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης- διατηρεί τον κρίσιμο ρόλο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και επισημαίνουν ότι η διαδικασία απαιτεί τη συμμετοχή σε πολύωρες συνεδριάσεις. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν ανέλαβε- αν και συζητήθηκε- και ο Κώστας Σκανδαλίδης: διατηρεί κεντρικό ρόλο στην κοινοβουλευτική ομάδα ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ενώ όπως και ο Χ. Καστανίδης είναι μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.