Κ.Τασούλας για Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: «Η δημοκρατία είναι ο πολιτισμός στην πολιτειακή οργάνωση»

Κ.Τασούλας για Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: «Η δημοκρατία είναι ο πολιτισμός στην πολιτειακή οργάνωση»

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, έστειλε το δικό του μήνυμα για την 47η επέτειο από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Όπως τονίζει, «η επέτειος των 47 ετών από την αναστήλωση της Δημοκρατίας στη χώρα μας είναι προφανώς αφορμή και για αποτιμήσεις και για εκτιμήσεις προοπτικών. Σήμερα λοιπόν που τιμούμε την επέτειο εκκίνησης της πιο μακράς και αδιατάρακτης δημοκρατικής περιόδου στην Ελλάδα, με κατακτήσεις αλλά και με βαριές κρίσεις, ιδίως στον οικονομικό τομέα που όμως σταδιακά ξεπερνιούνται, σήμερα δικαιούμαστε και ιστορικά και διορατικά να αναγνωρίσουμε τη συμβολή του ελεύθερου και δημοκρατικού πολιτεύματος στην τελικά επιτυχημένη πορεία της πατρίδος μας».

«Το πιο ξεχωριστό αλλά και ευαίσθητο ταυτόχρονα πολίτευμα γιατί ακριβώς χρειάζεται μία συνεχή δικαίωσή του από μεριάς όλων, λαού και αιρετών. Η επίμονη υγειονομική δοκιμασία της εποχής μας δεν είναι, ευτυχώς, ακαταμάχητη. Η επιστήμη και οι σύγχρονες μέθοδοι διοικητικής μέριμνας μαζί με την τεχνολογία, ήδη έχουν καταφέρει πολλά και στο εξωτερικό και στη χώρα μας», σημειώνει.

Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα:

Η επέτειος των 47 ετών από την αναστήλωση της Δημοκρατίας στη χώρα μας είναι προφανώς αφορμή και για αποτιμήσεις και για εκτιμήσεις προοπτικών. Σήμερα λοιπόν που τιμούμε την επέτειο εκκίνησης της πιο μακράς και αδιατάρακτης δημοκρατικής περιόδου στην Ελλάδα, με κατακτήσεις αλλά και με βαριές κρίσεις, ιδίως στον οικονομικό τομέα που όμως σταδιακά ξεπερνιούνται, σήμερα δικαιούμαστε και ιστορικά και διορατικά να αναγνωρίσουμε τη συμβολή του ελεύθερου και δημοκρατικού πολιτεύματος στην τελικά επιτυχημένη πορεία της πατρίδος μας.

Ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα τις τελευταίες 5 δεκαετίες της μεταπολιτεύσεως, το έχουμε επιτύχει δημοκρατικά, κοινοβουλευτικά, ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά. Και τα ίδια και πολύ καλύτερα φιλοδοξούμε να συμβούν από εδώ και πέρα.

​​​​​​​Ο πρωτεργάτης της αποκαταστάσεως της δημοκρατίας στην Ελλάδα πριν 47 χρόνια Κωνσταντίνος Καραμανλής, με αφορμή την πρώτη της επέτειο στις 24 Ιουλίου 1975, απηύθυνε μήνυμα προς τον ελληνικό λαό όπου μεταξύ άλλων είπε:

«Μου εδόθη πολλές φορές η ευκαιρία να τονίσω, με ευγνωμοσύνη μάλιστα, την πολιτική ωριμότητα που επέδειξαν κατά τη διάρκεια του κρισίμου αυτού χρόνου που πέρασε οι πολλοί, οι ανώνυμοι. Με τη σύνεσή τους και με την έξαρσή τους επάνω από πάθη και επιδιώξεις ιδιοτελείς συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανώδυνη μετάβαση της χώρας από το χάος στην τάξη, από την παρανομία στη νομιμότητα, και από την καταπίεση στην πλήρη ελευθερία. Η θαυμαστή αυτή συμπεριφορά του λαού με τα λαμπρά αποτελέσματά της παρέχει και το πολύτιμο δίδαγμα που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνούμε: Ότι όλα, ακόμη και θαύματα μπορούν να συντελεστούν στον τόπο μας, όταν στο αίτημα των κρισίμων περιστάσεων ανταποκρίνονται ομόθυμα τόσο η ηγεσία, όσο και ο κυρίαρχος λαός».

Η δημοκρατία είναι ο πολιτισμός στην πολιτειακή οργάνωση. Το πιο ξεχωριστό αλλά και ευαίσθητο ταυτόχρονα πολίτευμα γιατί ακριβώς χρειάζεται μία συνεχή δικαίωσή του από μεριάς όλων, λαού και αιρετών. Η επίμονη υγειονομική δοκιμασία της εποχής μας δεν είναι, ευτυχώς, ακαταμάχητη. Η επιστήμη και οι σύγχρονες μέθοδοι διοικητικής μέριμνας μαζί με την τεχνολογία, ήδη έχουν καταφέρει πολλά και στο εξωτερικό και στη χώρα μας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η σημερινή επέτειος επαναφέρει στο προσκήνιο της ζωής μας το πιο πολύτιμο “μυστικό” της δημοκρατίας. Κάθε επιτυχία μέσα σε αυτό το πολίτευμα οφείλεται και εξαρτάται πάνω απ’ όλα, και ευτυχώς, από εμάς τους ίδιους. Και όπως τότε η εδραίωσή του, τα δύσκολα και οδυνηρά, λόγω της τραγωδίας της Κύπρου, πρώτα χρόνια αποδόθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στη θαυμαστή συμπεριφορά του λαού, έτσι και τώρα μπορούμε εξίσου να είμαστε βέβαιοι πως η τελική αντιμετώπιση της υγειονομικής περιπέτειας θα επιτευχθεί γιατί ακριβώς είναι στο χέρι μας! Μπορεί να φοβηθήκαμε στην αρχή, μπορεί να ανησυχήσαμε πολύ για αρκετό χρόνο μετά, σήμερα όμως, χάρη κυρίως στον εμβολιασμό, έχουμε όλα τα μέσα, αλλά και τις γνώσεις και την πείρα για να παραμερίσουμε οριστικά την πανδημία. Επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και κοινωνική αλληλεγγύη, με ήπιο πολιτικό κλίμα, δηλαδή δημοκρατικά, όπως ακριβώς δημοκρατικά πορευόμαστε τα τελευταία 47 χρόνια που σήμερα όλοι τιμούμε!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.