ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ανακοινώνεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της συνταγματικής αναθεώρησης – Δείτε Live (βίντεο) (upd)

Ανακοινώνεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της συνταγματικής αναθεώρησης – Δείτε Live (βίντεο) (upd)

(Αρχικό κείμενο 10:48) Η αναθεώρηση του συντάγματος είναι προ των πυλών, και μετά τη συζήτηση στη Βουλή, ανακοινώνεται από τον πρόεδρο της Βουλής το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των βουλευτών.

Είχαν προηγηθεί οι ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των αρχηγών των άλλων πολιτικών κομμάτων κατά τη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψήφιση από την Ολομέλεια.

Δείτε live από τη Βουλή

Οι διατάξεις που χρειάζονται 151 ψήφους

Το άρθρο 32 παρ.4 και 5 που αποσυνδέει την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, αναθεωρείται για πρώτη φορά μετά το 1975.
Η διάταξη έχει ευρύτατη αποδοχή, με όλα τα κόμματα -πλην του ΚΚΕ- να συμφωνούν.
Στη προτείνουσα Βουλή η διάταξη είχε λάβει 224 ψήφους και σήμερα για να αναθεωρηθεί χρειάζεται 151.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για εκλογή προέδρου με 151 βουλευτές ή και με λιγότερους, ωστόσο δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμα εάν θα υπερψηφίσει τελικά την αναθεώρηση του άρθρου 32 ή θα ψηφίσει παρών.

Το δεύτερο σημαντικό άρθρο που αναθεωρείται είναι το άρθρο 86 παρ.3, που αφορά στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Με την αναθεώρηση καταργείται η σύντομη αποσβεστική προθεσμία και έτσι τα αδικήματα των υπουργών θα έχουν πια τον ίδιο χρόνο παραγραφής με αυτά των υπολοίπων πολιτών. Η διάταξη στην προτείνουσα Βουλή είχε λάβει 225 ψήφους και σήμερα χρειάζεται 151. Σε αυτό το άρθρο ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να προστεθεί ερμηνευτική δήλωση με αναδρομική ισχύ που να αναφέρει ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας δεν είναι υπουργικό, δήλωση που η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται. Και εδώ η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ακόμη γνωστή.

Το τρίτο άρθρο που αφορά στο πολιτικό σύστημα, είναι το άρθρο 62 που αναφέρεται στον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά για τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής. Η διάταξη ψηφίστηκε από 237 βουλευτές, ενώ στην σημερινή ψηφοφορία χρειάζεται 151 βουλευτές. Πάντως η συγκεκριμένη διάταξη αναμένεται να αναθεωρηθεί με ευρύτατη πλειοψηφία.

Με το άρθρο 68 παρ. 2 δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα στη κοινοβουλευτική μειοψηφία να προτείνει Εξεταστική Επιτροπή, με την υπογραφή 10 βουλευτών, πρόταση που χρειάζεται να ψηφιστεί από 120 βουλευτές. Για τη διάταξη υπάρχει σύμπνοια των κομμάτων, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία προτείνει τη συγκρότηση δύο Εξεταστικών Επιτροπών ανά κοινοβουλευτική περίοδο. Στην προηγούμενη Βουλή το συγκεκριμένο άρθρο έλαβε 247 ψήφους.

Το αρθρο 101 προβλέπει την εκλογή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών με τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, αντί των 4/5 που ισχύει σήμερα. Η διάταξη είχε λάβει 232 στην προηγούμενη Βουλή και σήμερα αναμένεται να λάβει ευρύτατη πλειοψηφία.

Οι διατάξεις που χρειάζονται 180 ψήφους

Το άρθρο 54 που αφορά στην ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων, στην προηγούμενη Βουλή είχε λάβει 160 ψήφους, ενώ σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία καθώς έχουν συμφωνήσει εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το Μέρα 25. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά επιπλέον βελτιώσεις στο κείμενο της πρότασης και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν θα ψηφίσει θετικά ή παρόν.

Πάντως εάν η αξιωματική αντιπολίτευση ψηφίσει θετικά, θα είναι το πρώτο και μοναδικό άρθρο στην ιστορία του Συντάγματος του 1975 που θα ψηφιστεί από 300 βουλευτές.

Στη δεύτερη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, η Νέα Δημοκρατία έκανε την έκπληξη και δέχτηκε την πρόταση που είχε καταθέσει για το άρθρο 73 το Κίνημα Αλλαγής και ο ΣΥΡΙΖΑ, για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή τη δυνατότητα πολιτών να υποβάλουν προτάσεις νόμων για να συζητηθούν στη Βουλή. Με βάση το κείμενο της δικής της πρότασης, ο αριθμός υπογραφών των πολιτών που απαιτείται, πρέπει να είναι 500.000 και από την νομοθετική πρωτοβουλία εξαιρούνται θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Η αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου αναμένεται να εγκριθεί με ευρύτατη πλειοψηφία.

Το Άρθρο 21 παρ 1 αφορά την συνταγματική διασφάλιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, είναι πρόταση της ΝΔ και θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Με την ψηφοφορία ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση επί της συνταγματικής αναθεώρησης. Αυτή την ώρα στη Βουλή ξεκινούν οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.