Αμυντική συμφωνία Ελλάδας–ΗΠΑ: Ανακοινώθηκε η μέρα και η ώρα της ψήφισης

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας–ΗΠΑ: Ανακοινώθηκε η μέρα και η ώρα της ψήφισης

Ανακοινώθηκε η ακριβής ημερομηνία ψήφισης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ που θα γίνει στην ελληνική βουλή.

Συγκεκριμένα, η ψήφιση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις 14.00 μμ, οπότε και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου, Τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής».

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασσούλας αμέσως μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου επειδή αφορά άδεια για ξένα στρατεύματα θα είναι διευρυμένη και θα γίνει βάσει του άρθρου 27 παράγραφος 2 του Συντάγματος.

Το σχετικό συνταγματικό άρθρο ορίζει ότι «χωρίς νόμο που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην Ελληνική Επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη ούτε μπορεί να διαμένει σε αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή». Αυτό σημαίνει ότι για το νομοσχέδιο πρέπει να γίνει ονομαστική ψηφοφορία καθώς απαιτείται να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές.

Το λόγο εκτός των εισηγητών και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων θα λάβουν και 6 ομιλητές και η συζήτηση θα χωριστεί σε τέσσερις κύκλους.

Σχετικό αίτημα για τη διαδικασία συζήτησης βάσει του άρθρου 27 παρ. 2 του Συντάγματος είχε καταθέσει, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ενώ ανάλογη συζήτηση είχε γίνει και το 1990 όταν συζητήθηκε και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με την αρχική συμφωνία.

Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, το νομοσχέδιο είχε υπερψηφιστεί από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση είχαν επιφυλαχθεί για την Ολομέλεια.

ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 είχαν δηλώσει ότι καταψηφίζουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ίδια μέρα θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί με την κανονική διαδικασία που ακολουθείται για την κύρωση διακρατικών συμφωνιών, ένα ακόμα νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών που αφορά τη Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ σχετικά με τα προξενικά προνόμια και ασυλίες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.