Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις – Δύο συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις – Δύο συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις ενώ στο κέντρο της Αθήνας θα διεξάγονται δύο συγκεντρώσεις: η μια από το ΠΑΜΕ στις 8 το βράδυ στο Σύνταγμα και η δεύτερη από ΑΔΕΔΥ και ΣΥΡΙΖΑ στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η πλειοψηφία υποστηρίζει πως η κυβέρνηση νομοθετεί το αυτονόητο ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εξηγεί ότι έρχεται για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας ρυθμιστικό πλαίσιο για τις πορείες ώστε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι να ασκείται κανονικά ακόμα και απο ελάχιστες μειοψηφίες χωρίς όμως να ταλαιπωρείται η συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων πολιτών.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ, πιεσμένος από τα σκάνδαλα που κλυδωνίζουν την ηθική του υπόσταση, επαναφέρει την ακραία ρητορική μιλώντας για χούντες, αυταρχισμό, φασισμό και «αποφράδες ημέρες».

Είναι ενδεικτικό ότι οι συνθήκες που διεξάγεται η συζήτηση προσομοιάζει με την σύγκρουση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όταν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατέθεσε στην Βουλή το νομοσχέδιο για την κατάργηση του ασύλου ανομίας στα πανεπιστήμια.

Υπενθυμίζεται ότι και σε εκείνη την συζήτηση οι βουλευτές τις αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την κυβέρνηση για επίδειξη αυταρχισμού ενώ προέβλεπαν ότι οι διαλέξεις των καθηγητών στα πανεπιστήμια θα γίνονται υπό την παρουσία και τον έλεγχο των ΜΑΤ.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης, εκείνες οι εκτιμήσεις δεν επιβεβαιώθηκαν. Αντιθέτως, επανήλθε η κανονικότητα στην λειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και η ομαλότητα στην καθημερινότητα των φοιτητών και του καθηγητικού προσωπικού.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου φαίνεται ότι επιθυμεί την ευρύτερη ψήφιση των προωθούμενων διατάξεων. Για τον λόγο αυτό ο κ. Χρυσοχοϊδης κατέθεσε σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων ικανοποιώντας το σύνολο σχεδόν των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής. Σε αυτό το πλαίσιο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά ενημέρωσε ότι το κόμμα της θα στηρίξει επί της αρχής το σχέδιο νόμου.

Δύο πορείες την ημέρα

Να σημειωθεί ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση ο υπουργός υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αποκαθιστά την συνταγματική τάξη, τη δημοκρατική νομιμότητα και την κοινωνική ισορροπία.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «ο νόμος θα εφαρμοστεί. Το λέω με αποφασιστικότητα. Δεν είναι δήλωση αυταρχισμού. Είναι πράξη ευθύνης. Ο νόμος θα εφαρμοστεί γιατί υπακούει στην κοινή λογική. Καταργεί αναχρονισμούς που ονομάστικαν δικαιώματα. Το νομοσχέδιο εξασφαλίζει την άσκηση των δικαιωμάτων σε όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν και παράλληλα εξασφαλίζει και στους υπόλοιπους την μη ταλαιπωρία. Εξασφαλίζει την διαμαρτυρία αλλά όχι τα επεισόδια και την βία. Η Ελλάδα αναστενάζει στα γήπεδα και η δημοκρατία στις συγκεντρώσεις».

Ο κ. Χρυσοχοίδης παρέθεσε και ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία προκειμένου να δείξει ότι το αρρύθμιστο πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι οδηγεί σε καταχρηστικές συμπεριφορές.

«Από τον Μάιο έως τον Ιούνιο του 2020 έγιναν 119 υπαίθριες συγκεντρώσεις. Περίπου 2 την ημέρα. Το 87% των συγκεντρώσεων, σχεδόν οι 9 στις 10 είχαν λιγότερους από 500 συμμετέχοντες. Οι μισές, 5 στις 10 είχαν λιγότερα από 50 άτομα. Σχεδόν σε όλες, 112 στις 119 έκλεισε το οδόστρωμα, διεκόπη η κυκλοφορία. Είναι κανείς ευχαριστημένος με αυτή την κατάσταση» είπε ο υπουργός για να εξηγήσει ότι η μη ρύθμιση της άσκησης του δικαιώματος για τις διαδηλώσεις τελικά υπονόμευσε την ισχύ του δικαιώματος.

«Για λόγους συνταγματικής τάξης, δημοκρατικής νομιμότητας και αρχής έρχεται η ρύθμιση. Η άρνηση ρύθμισης είναι φυγομαχία» είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δικαίωμα συνέρχεσθαι χωρίς περιορισμούς δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο» τόνισε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «η καταχρηστικότητα τείνει να ταυτίσει την δημόσια διαμαρτυρία με την ταλαιπωρία και την βία. Με την σημερινή κατάσταση κανείς δεν είναι ευχαριστημένος. Όσο καθυστερούμε ροκανίζεται το δικαίωμα και ενισχύονται αντιδημοκρατικές φωνές».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση φέρνει τώρα το σχέδιο νόμου για να προλάβει ενδεχόμενες διαμαρτυρίες τον ερχόμενο χειμώνα λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας εξηγώντας «ο σχεδιασμός της κυβέρνησης που είχε ανακοινώσει απο την αρχή του έτους ο πρωθυπουργός προέβλεπε την ψήφιση του νομοσχεδίου τον περασμένο Μάρτιο. Δεν προλάβαμε καθώς εμφανίστηκε ο κορωνοϊός. Μην ψάχνετε συνωμοσίες»

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι θα υπάρξει και εξορθολογισμός των επιχειρησιακών σχεδίων της αστυνομίας ώστε να μην λαμβάνονται υπερβολικά μέτρα ασφάλειας ακόμα και σε μικρού όγκου διαδηλώσεις.

Τέλος ο υπουργός απάντησε στις προσωπικές επιθέσεις που εξαπέλυσε νωρίτερα εναντίον του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Μου είπε ο φίλος Γιάννης Ραγκούσης ότι τάχα κάθομαι με ανθρώπους που έβλαψαν την Ελλάδα. Φίλε Γιάννη εσύ σκέψου με ποιους κάθεσαι. Σκέψου καλά ποιοι έβλαψαν την Ελλάδα. Φίλε Γιάννη το κόμμα του οποίου κρατάς την σημαία εξέθρεψε την πόλωση και τον διχασμό. Αυτή την σημαία κρατά και σήμερα ο αρχηγός του. Την λέω καταστροφική αυτή την σημαία ακύρωσε ένα κεκτημένο της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Το κεκτημένο του να είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι αλλά όχι εχθροί. Εγώ παραμένω αμετακίνητος σε αυτό το κεκτημένο και είναι η πυξίδα μου. Χαίρομαι που συνεισφέρω για να να επανέλθει η πυξίδα αυτή. Να μεταρρυθμίζουμε χωρίς να καταστρέφουμε. Χαίρομαι που η Ελλάδα αναπνέει σήμερα έξω απο τον καταστροφικό διχασμό και την πόλωση»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.