ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων χάνει την μείωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες!

Γιατί η ασφάλιση τους είτε δεν προβλέπει την καταστροφή από πλημμύρα είτε ασφαλίζει τα ακίνητα για ποσά μικρότερα από αυτά που ορίζει το ΥΠΟΙΚ

Ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων χάνει την μείωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες!

Με μία μεγάλη απογοήτευση θα έρθουν αντιμέτωποι οι ιδιοκτήτες που θεωρούν πως αφού έχουν ασφαλισμένα τα ακίνητά τους θα λάβουν την έκπτωση του 10% που υποτίθεται πως τους δίνει η ελληνική κυβέρνηση ως… ανταμοιβή.

Η ΠΟΜΙΔΑ εκτιμά ότι σχεδόν ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, χάνουν την έκπτωση είτε γιατί δεν έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους και για πλημμύρα παρά μόνο για σεισμό και φωτιά, είτε γιατί η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας είναι στα συμβόλαια μικρότερη των απαιτούμενων 900 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Φυσικά, το να ασφαλίζει κάποιος το διαμέρισμα του στον τρίτο όροφο μιας πολυκατοικίας για πλημμύρες θα ήταν τουλάχιστον παρανοϊκό.

Επίσης, αν κάποιος ασφάλιζε το ακίνητο του σε τόσο μεγάλες αξίες όσο ζητάει το υπουργείο οικονομικών τα ασφάλιστρα που θα πλήρωνε θα ήταν ιδιαίτερα υψηλά και άρα η έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ θα ήταν ανούσια.

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει, ειδικά για φέτος και προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μην χάσουν την έκπτωση να εκδοθεί απόφαση με την οποία να ισχύσουν ως προς το θέμα αυτό οι εξής μεταβατικές ρυθμίσεις:

Για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η έκπτωση να χορηγηθεί σε όλους όσους έχουν ασφάλιση κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού, ανεξαρτήτως ασφαλισμένου ποσού, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνεται η κάλυψη της πλημμύρας και

Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 να δοθεί προθεσμία έως την 31.3.2024 για να ευθυγραμμιστούν τα ασφαλιστικά συμβόλαιά τους με όλες τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης.

Μέχρι τώρα, από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο μέτρο Αν η στάση αυτή διατηρηθεί, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτητών ακινήτων θα χάσουν την έκπτωση.

Η αλήθεια είναι ότι το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου είναι μικρό, μόλις 24 εκατ. ευρώ με την ΠΟΜΙΔΑ να υποστηρίζει πως η απώλεια αυτής της έκπτωσης «δημιουργεί έντονο συναίσθημα αδικίας και δυσπιστίας των πολιτών προς το όλο μέτρο», αποδυναμώνοντας επί της ουσίας ένα κίνητρο προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μήνυμα από την ΑΑΔΕ βρίσκουν στο email τους τις ημέρες αυτές εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με ασφαλισμένες κατοικίες.

Με το ειδοποιητήριο της ΑΑΔΕ ενημερώνονται σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024 προκειμένου να εξασφαλίσουν έκπτωση έως 10% στα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τα οποία θα κληθούν να εξοφλήσουν σε 11 μηνιαίες δόσεις.

Το ειδοποιητήριο

Στην επιστολή που στέλνει η ΑΑΔΕ αναφέρονται τα εξής: «Για να σας χορηγηθεί μείωση ΕΝΦΙΑ έτους 2024 εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, χρειάζεται να υποβάλετε αίτηση ψηφιακά, έως τις 22/02/2024, μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή:

Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών , αφού συνδεθείτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς TAXISnet.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε περίπτωση που στην ασφαλισμένη κατοικία έχει δικαίωμα (και) άλλο φυσικό πρόσωπο, χρειάζεται να καταχωρήσετε στην εφαρμογή τον ΑΦΜ του, προκειμένου να ενημερωθεί από την ΑΑΔΕ και να υποβάλει και ο ίδιος αίτηση, με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.