ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Τ.Μπέζος: Προσφέρει 2 δις δολάρια στη NASA για να τον βάλει ξανά στη διαστημική κούρσα

Τ.Μπέζος: Προσφέρει 2 δις δολάρια στη NASA για να τον βάλει ξανά στη διαστημική κούρσα

O Τζεφ Μπέζος προχωρά στην χρηματοδότηση της NASA με $2 δισεκατομμύρια σε μία προσπάθεια να επαναφέρει τη μάχη του διαστήματος μεταξύ της δικιάς του εταιρείας, και της SpaceX του Elon Musk.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου απευθύνθηκε στον Διευθυντή της NASA, Bill Nelson, με ανοιχτή επιστολή, προσφέροντάς του να καλύψει δισεκατομμύρια από τα κόστη της NASA.

Η ασυνήθιστη προσφορά του έρχεται λίγο μετά την ξαφνική απόφαση της NASA να επιλέξει την SpaceX ως τη νικήτρια του συμβολαίου ύψους $2.9 δισεκατομμυρίων για την κατασκευή του οχήματος που θα πάει στη Σελήνη, το επονομαζόμενο Human Landing System (HLS).

Η NASA αρχικά ήταν να επιλέξει δύο ιδιωτικές εταιρίες για την ανάπτυξη του σκάφους που θα πάνε τους Αμερικανούς αστροναύτες στο φεγγάρι με την αποστολή Artemis, αλλά προς έκπληξη όλων επιλέχθηκε μόνο μία, η SpaceX, με το κόστος να είναι ο καθοριστικός παράγοντας σε αυτήν την απόφαση.

Η Blue Origin θα γεφυρώσει την οικονομική διαφορά της αδυναμίας του HLS με το να παραιτηθεί η ίδια από όλες τις πληρωμές για τη διάρκεια του τωρινού και των επόμενων δύο κυβερνητικών οικονομικών ετών, έως και $2 δισεκατομμύρια, αν επαναφέρουν το πρόγραμμα τώρα αμέσως. Η προσφορά αυτή δεν είναι μία αναβολή, αλλά μία ξεκάθαρη και μόνιμη παραίτηση από αυτές τις πληρωμές. Η προσφορά δίνει χρόνο για να συντονιστούν οι κυβερνητικές δράσεις. Χωρίς ανταγωνισμό, πολύ σύντομα η NASA θα βρεθεί με περιορισμένες επιλογές καθώς θα προσπαθεί να διαπραγματευτεί προθεσμίες που λήγουν, σχεδιαστικές αλλαγές και υπερβάσεις κόστους. Χωρίς ανταγωνισμό, οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες της NASA θα καθυστερήσουν, θα κοστίσουν περισσότερο και δε θα εξυπηρετήσουν το εθνικό συμφέρον.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.