SOVA: Το κακόβουλο λογισμικό για Android που κλέβει τραπεζικούς κωδικούς

SOVA: Το κακόβουλο λογισμικό για Android που κλέβει τραπεζικούς κωδικούς

Ο νέος ιός Trojan που «χτυπά» τις Αndroid συσκευές έχει θέσει ως στόχο applications τραπεζών, «wallets» κρυπτονομισμάτων και εφαρμογές αγορών.

Το κακόβουλο λογισμικό έχει ονομαστεί S.O.V.A. (που σημαίνει κουκουβάγια στα ρωσικά) και έχει πολυάριθμες λειτουργίες, ώστε να κλέβει κωδικούς και cookies, να καταγράφει τα πλήκτρα που πατά ο χρήστης, να κρύβει τα notifications και να χειραγωγεί το clipboard προκειμένου να βάζει διαφορετικές διευθύνσεις σε wallets κρυπτονομισμάτων.

Ο ιός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του Αυγούστου από ερευνητές της ολλανδικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας ThreatFabric.

Η μέθοδος που χρησιμοποιεί κυρίως το Trojan είναι η εμφάνιση των δικών της παραθύρων πάνω σε ένα άλλο πρόγραμμα, ώστε να υποκλέπτονται τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη. Με την κλοπή session cookies, οι χάκερς μπορούν να κάνουν log in σε έναν λογαριασμό και να πάρουν τον έλεγχό του από τον χρήστη, χωρίς καν να χρειάζεται να γνωρίζουν τους τραπεζικούς κωδικούς του.

Πρόκειται για πολύ προηγμένες λειτουργίες, που μπορεί να κάνουν το S.O.V.A. ένα από τα πιο επικίνδυνα bots που κυκλοφορούν, σύμφωνα με την ThreatFabric.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό πιστεύεται ότι βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του, όμως οι δημιουργοί του το διαφημίζουν σε forums των χάκερς, όπου επιδιώκουν να στρατολογήσουν testers που θα το δοκιμάσουν σε έναν μεγάλο αριθμό συσκευών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.