Οι ρυθμοί της ημέρας και η σχέση που υπάρχει με την τεχνολογία οδηγούν αρκετούς ανθρώπους να χρησιμοποιούν το κινητό τους πριν κοιμηθούν, αλλά να το έχουν δίπλα τους ή ακόμα και κάτω από μαξιλάρι κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Γνωρίζετε ωστόσο πόσο επικίνδυνο για την υγεία είναι αυτό;

Μπορεί στην έναρξη της εποχής των… κινητών τηλεφώνων πολλοί γιατροί και επιστήμονες να εξέφρασαν τους φόβους τους για την ακτινοβολία που εκπέμπουν οι συσκευές αυτές, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου, ωστόσο δεν βρέθηκαν ποτέ στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν τη συγκεκριμένη θεωρία.

Ο Anton Yastrebtsev, διευθυντής της Ecospace, μιας εταιρείας που έχει αφιερωθεί στην παρακολούθηση του περιβάλλοντος, υπογραμμίζει εξάλλου πως οι βλάβες που προκαλούνται από τα κινητά δεν έχουν μελετηθεί και αποκρυπτογραφηθεί πλήρως

«Ο γενικός κανόνας είναι να μην κοιμάστε αγκαλιά με το τηλέφωνό σας. Μην το βάζετε κάτω από το μαξιλάρι ή δίπλα στο κρεβάτι» τονίζει μιλώντας στο Sputnik.

Σύμφωνα με τον Yastrebtsev, οι περισσότερες συσκευές είναι πιστοποιημένες για έκθεση σε απόσταση μισού μέτρου. Απόσταση στην οποία η επιρροή τους στην ανθρώπινη υγεία είναι ελάχιστη.

«Για τον λόγο αυτόν, καλό είναι να μην κρατάτε το τηλέφωνο κοντά στο κεφάλι σας» προσθέτει, συνιστώντας επίσης τη χρήση ασύρματων ακουστικών για να μην έρχονται τόσο συχνά κοντά στο κεφάλι σας.

«Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να αφήσετε το τηλέφωνο ακόμα και στο τραπέζι αν μιλάτε πολύ. Δεν θα σας “πυροβολεί” με ακτινοβολία, ενώ αυτή από το κινητό δεν θα σας προκαλέσει κάποια βλάβη» εξηγεί.

Ο Yastrebtsev ξεκαθάρισε ακόμα πως, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κινητά εκπέμπουν περισσότερη ακτινοβολία από την κανονική. Τότε κυρίως, είναι απαραίτητο να τα κρατάμε μακριά από τον εγκέφαλό μας.

«Εάν η κεραία είναι πολύ μακριά και η σύνδεση αδύναμη, τότε το τηλέφωνο χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια για να επικοινωνήσει με τον σταθμό, εκπέμποντας περισσότερη ακτινοβολία. Τότε είναι καλύτερο να μην το έχετε κοντά στο κεφάλι σας», συμβουλεύει ο Yastrebtsev.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα άτομα με βηματοδότη να μην έχουν το κινητό πολύ κοντά τους, καθώς μπορεί να προκαλέσει ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές και να επηρεάσει τη λειτουργία του.