Νέα τεχνολογία τεχνητού δέρματος στα ρομπότ – Δίνει αίσθηση αφής παρόμοια με των ανθρώπων

Θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στη ΝASA

Νέα τεχνολογία τεχνητού δέρματος στα ρομπότ – Δίνει αίσθηση αφής παρόμοια με των ανθρώπων

Η Meta, η εταιρεία μέχρι πρόσφατα γνωστή ως Facebook, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δώσει λύση στο πρόβλημα της αντίληψης της αφής.

Η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει δημιουργήσει ένα είδος συνθετικού δέρματος για μηχανές «ReSkin», που αναπαριστά την αίσθηση της αφής σε ανθρώπινο επίπεδο.

Οι υποδοχείς στο δέρμα επιτρέπουν στους ανθρώπους να προσλαμβάνουν πληροφορίες για παράγοντες όπως είναι η θερμοκρασία, η υφή, το βάρος και η φυσική κατάσταση του αντικειμένου που αγγίζουν.

Οι υποδοχείς στο δέρμα επιτρέπουν στους ανθρώπους να προσλαμβάνουν πληροφορίες για παράγοντες όπως είναι η θερμοκρασία, η υφή, το βάρος και η φυσική κατάσταση του αντικειμένου που αγγίζουν.

Αν και τα ρομπότ μπορούν να εξοπλίζονται με οπτικοακουστικούς αισθητήρες και να επεξεργάζονται τα δεδομένα μέσω προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης, η έλλειψη ευαισθησίας αφής αποτελεί σημαντικό ζήτημα.

Η Meta σκοπεύει να προχωρήσει στην καθιέρωση της επαυξημένης πραγματικότητας και η αίσθηση της αφής παίζει σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια αναπαράστασης του πραγματικού κόσμου.

Και εδώ ακριβώς είναι που μπαίνει στη συζήτηση το τεχνητό δέρμα ReSkin. Το τμήμα τεχνητής νοημοσύνης της Meta έχει δημιουργήσει ένα ανθεκτικό τεχνητό δέρμα πάχους 2 – 3 χιλιοστών, ικανό να πραγματοποιήσει πάνω από 50 χιλ. επαφές.

Είναι κατασκευασμένο από ελαστομερές που μέσα του υπάρχουν μαγνητικά σωματίδια, υπεύθυνα για την πρόσληψη σημάτων.

Στη συνέχεια τα σήματα καταγράφονται και μετατρέπονται σε χρήσιμα δεδομένα, όπως το σημείο επαφής και το μέγεθος της δύναμης που ασκείται.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το ReSkin μπορεί να ανιχνεύσει δύναμη τόσο μικρή έως και 0,1 Newton, σε αντικείμενα με μέγεθος με πάχος 1 χιλιοστό.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αυτής της καινούριας τεχνολογίας είναι το χαμηλό κόστος της, σύμφωνα με τους δημιουργούς.

Η παραγωγή 100 φύλλων ReSkin κοστίζει λιγότερο από 6 δολάρια, κόστος που θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω με τη μαζική παραγωγή.

Όταν το τεχνητό δέρμα θα φθείρεται θα μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί με ένα καινούριο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Θα μπορούσε να βρει εφαρμογές σε ρομποτικά χέρια ή τεχνητά μέλη για ανθρώπους, κάνοντας πιο εύκολες τις καθημερινές δραστηριότητες με τη βοήθεια προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.