
Το σμάλτο, ή αλλιώς η αδαμαντίνη, το πιο σκληρό υλικό που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός, το οποίο προστατεύει τα δόντια μας, προέρχεται από τα λέπια ψαριών που ζούσαν πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.
Σουηδοί ερευνητές με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Περ “Αλμπεργκ του Πανεπιστημίου της Ουψάλα ανακάλυψαν και μελέτησαν το απολίθωμα του ψαριού Psaroepis romeri, έναν μικρό θηρευτή μήκους 20 εκατοστών, το οποίο ζούσε πριν από 410 με 415 εκατ. χρόνια και έφερε ένα λεπτό στρώμα σμάλτου πάνω στα λέπια του.
Οι ερευνητές μελέτησαν ένα ακόμα ψάρι με την επιστημονική ονομασία Psarolepis, που ζούσε στην Κίνα πριν από 415 εκατ. χρόνια. Έκαναν τομές στη σιαγόνα, τα οστά του σκελετού και τα λέπια ώστε να ανακαλύψουν το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα.
Τα δόντια ήταν φτιαγμένα από οδοντίνη, το ίδιο υλικό που βρίσκεται κάτω από την αδαμαντίνη των δοντιών των σύγχρονων τετράποδων. Ωστόσο, τα λέπια και τα οστά της κεφαλής των αρχαίων ψαριών περιείχαν μικρές ποσότητες αδαμαντίνης.
Το σμάλτο αποτέλεσε την πρώτη ύλη των δοντιών μετά από μια εξελικτική πορεία εκατομμυρίων ετών.
Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνει ότι η αδαμαντίνη εξελίχθηκε σε άλλα σημεία του σώματος και άργησε να «μετακομίσει» στα δόντια. Τα ψάρια είναι οι πρόγονοι των ζώων της ξηράς, μεταξύ των οποίων ο άνθρωπος και τα άλλα θηλαστικά.
Σε αντίθεση με προηγούμενες θεωρίες, η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι σκληρές δομές όπως τα λέπια δεν μετακινήθηκαν από ένα μέρος του σώματος σε άλλο κατά την εξέλιξη των ειδών. Περισσότερο πιθανό είναι το σενάριο, η εξέλιξη να μετατόπισε συνολικά τη διαδικασία της παραγωγής των πρωτεϊνών του σμάλτου σε νέα όργανα του σώματος.
Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.