Κορωνοϊός: Google και Facebook ψάχνουν το αντίδοτο στην… παραπληροφόρηση

Κορωνοϊός: Google και Facebook ψάχνουν το αντίδοτο στην… παραπληροφόρηση

Χθες το Facebook ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επισημαίνει και να αφαιρεί ψευδείς πληροφορίες για τον κορωναϊό, ενώ η Google δημιούργησε ειδοποίηση «SOS Alert» για αναζητήσεις με την λέξη-κλειδί κορωνοϊός.

Ομάδα διαχειριστών του Facebook έχει την ευθύνη να επιθεωρεί και να επαληθεύει το περιεχόμενο που σχετίζεται με τον κορωναϊό, που πλέον θεωρείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Όταν οι ελεγκτές κρίνουν ότι κάτι είναι ψευδές, το Facebook θα περιορίσει την διάχυσή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και θα στείλει μια ειδοποίηση σε όσα άτομα έχουν μοιραστεί, ή προσπαθούν να μοιραστούν αυτό το περιεχόμενο. Το Facebook αφαιρεί επίσης περιεχόμενο που έχει επισημανθεί από παγκόσμιους οργανισμούς υγείας για περιεχόμενο ψευδών δηλώσεων, ή θεωριών συνωμοσίας.

Τελευταίο παράδειγμα η διάδοση μιας εντελώς ψεύτικης θεραπείας με κατάποση… χλωρίνης. Επίσης, θα περιορίσει ή θα εμποδίσει τα hashtags που χρησιμοποιούνται για την εξάπλωση παραπληροφόρησης γύρω από τον κορωναϊό στο Instagram.

Το SOS Alert της Google αναδιοργανώνει τα αποτελέσματα αναζήτησης για να προβάλλει τις κορυφαίες ειδήσεις, τα σχετικά με την αναζήτηση του χρήστη τοπικά αποτελέσματα, τις χρήσιμες πληροφορίες από αξιόπιστους οργανισμούς και τις επαληθευμένες συμβουλές ασφάλειας.

Το SOS Alert είναι μία από τις αναγνωρισμένες υπηρεσίες προειδοποίησης σε θέματα έκτακτης επικαιρότητας της Google και, όπως και οι προσπάθειες του Facebook, έχει ως στόχο να βοηθήσει τους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που μπορούν να εμπιστευτούν γρήγορα και με ασφάλεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Facebook προσφέρει επίσης δωρεάν πιστώσεις διαφημίσεων, για να βοηθήσει στην διάχυση εκπαιδευτικών εκστρατειών κατά των κορωναϊών στις πληγείσες περιοχές και η εταιρεία μοιράζεται συγκεντρωτικά και ανώνυμα δεδομένα κινητικότητας και χάρτες πυκνότητας πληθυσμού με ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και με το Εθνικό Πανεπιστήμιο Tsing Hua στην Ταϊβάν, προκειμένου να προβλέψουν καλύτερα την εξάπλωση του κορωναϊού.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.