ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Επιστήμονες ανέπτυξαν νέο πειραματικό τεστ αίματος που μπορεί να ανιχνεύει 50 τύπους καρκίνου

Επιστήμονες ανέπτυξαν νέο πειραματικό τεστ αίματος που μπορεί να ανιχνεύει 50 τύπους καρκίνου

Πάνω από 50 τύπους καρκίνου, συχνά πριν την εμφάνιση οποιωνδήποτε συμπτωμάτων, μπορεί να ανιχνεύσει ένα απλό, πειραματικό τεστ αίματος.

Την ώρα που ο ΠΟΥ προειδοποιεί για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου κατά 60% παγκοσμίως τις επόμενες δύο δεκαετίες, οι επιστήμονες που ανέπτυξαν το νέο τεστ ελπίζουν ότι θα συμβάλει στη διάγνωση καρκινικών όγκων σε πρωιμότερο στάδιο, όταν θα είναι ευκολότερη η αντιμετώπιση και στην ιδανική περίπτωση η θεραπεία τους. Όπως λέει η ομάδα των ερευνητών στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Oncology τα θετικά αποτελέσματα είναι ακριβή σε ποσοστό άνω του 99%, αλλά θα πρέπει να γίνουν νέες μελέτες για να διασφαλιστεί ότι δεν ξεφεύγουν κάποια κρούσματα από το τεστ αυτό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ψευδαίσθηση ασφάλειας στους ασθενείς. Το τεστ αίματος δοκιμάζεται ήδη σε ασθενείς, αλλά θα χρειαστούν κι άλλες μελέτες, αφού από τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει ότι ανιχνεύει καλύτερα πιο προχωρημένες περιπτώσεις καρκίνου, παρά σε αρχικό στάδιο, κάτι που μπορεί να περιορίζει τη χρησιμότητά του.

Πως λειτουργεί το αντικαρκινικό τεστ

Η συγκεκριμένη εξέταση αίματος ανιχνεύει ενδεικτικές χημικές αλλαγές σε τμήματα του γενετικού κώδικα, που διαρρέουν από τους όγκους στο κυκλοφορικό σύστημα. Οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σε συνεργασία με Βρετανούς συναδέλφους τους από το Ινστιτούτο Francis Crick και το University College του Λονδίνου έλεγξαν πάνω από 4.000 δείγματα ασθενών – ορισμένοι εκ των οποίων είχαν καρκίνο και άλλοι όχι – για πάνω από 50 τύπους καρκίνου (πνευμόνων, ωοθηκών, παχέος εντέρου κτλ) και στο 96% των περιπτώσεων το τεστ ανίχνευσε τον τύπο του καρκίνου.

Οι ελπίδες των ειδικών

Τη μελέτη χρηματοδοτεί η κατασκευάστρια εταιρεία της αιματολογικής εξέτασης, Grail. Kι όπως είπε ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, ο δρ Τζεφρι Όξναρντ: «το τεστ αυτό φαίνεται ότι διαθέτει όλα τα αναγκαία χαρακτηριστικά για να χρησιμοποιηθεί ως εξέταση ανίχνευσης πολλών καρκίνων σε ευρεία κλίμακα. Όλοι ρωτούν πότε θα είναι έτοιμο για χρήση ένα τέτοιο τεστ. Βάσει αυτής της επιτυχούς κλινικής επαλήθευσης σε χιλιάδες ασθενείς το τεστ δοκιμάζεται πλέον περιορισμένα σε κλινικές δοκιμές. Αλλά πριν την ευρεία χρήση του θα χρειαστούμε πιθανότατα να δούμε τα αποτελέσματα κλινικών μελετών για να κατανοήσουμε πλήρως την επίδοσή του».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κι ο επικεφαλής του τμήματος πρώιμης διάγνωσης του Cancer Research UK, δρ Ντέιβιντ Κρόσμπι, συμπλήρωσε, σύμφωνα με το BBC: «η ανίχνευση των καρκίνων σε αρχικά στάδια, όταν είναι λιγότερο επιθετικοί και μπορούν να αντιμετωπιστούν ευκολότερα έχει τεράστιες δυνατότητες να σώσει ζωές και χρειαζόμαστε τεχνολογικές καινοτομίες που θα κάνουν αυτές τις δυνατότητες πραγματικότητα. Αν και το τεστ αυτό είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, τα αρχικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Αν μπορέσει να βελτιωθεί για να γίνει αποτελεσματικότερο στον εντοπισμό καρκίνων στα αρχικά τους στάδια, μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την πρώιμη ανίχνευση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.