Αυτό το ήξερες; – Ο Αϊνστάιν ήταν ένας αποτυχημένος… σχεδιαστής ψυγείων

Αυτό το ήξερες; – Ο Αϊνστάιν ήταν ένας αποτυχημένος… σχεδιαστής ψυγείων

Λίγοι γνωρίζουν ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ασχολήθηκε και με τον σχεδιασμό ψυγείων!

Tο 1926 σχεδίασε ένα με σκοπό, μάλιστα, να είναι φιλικό προς το περιβάλλον και η διάρκεια ζωής του να αγγίζει τα 100 χρόνια! Μέχρι τότε στο Βερολίνο τα σπίτια είχαν τα γνωστά σε όλους μας ψυγεία πάγου, τα οποία δεν υπόσχονταν διάρκεια στις τροφές με αποτέλεσμα να έχουν παρατηρηθεί θάνατοι από διαρροές αερίων προκειμένου να επιτευχθεί περισσότερη και καλύτερη ψύξη στα τρόφιμα. Μάλιστα μια οικογένεια πέθανε στην πόλη από αυτό!

Για να το σχεδιάσει ζήτησε τη βοήθεια του φίλου του και ειδικού της θερμοδυναμικής, που ήταν τότε φοιτητής, του Léo Szilàrd. Οι δυο τους συμπέραναν ότι το πρόβλημα με την τεχνητή ψύξη δεν περιοριζόταν στο δηλητηριώδες ψυκτικό. Ο πραγματικός ένοχος ήταν η μηχανική φύση των ψυγείων, καθώς τα κινητά μέρη προκαλούν φθορές και ρήγματα σε οποιοδήποτε σύστημα. Έτσι χρησιμοποίησαν ενιαίες κατασκευές και όχι κατασκευές από ξεχωριστά μέρη, ενώ επινόησαν και ένα σύστημα με μία πηγή θερμότητας που θα πραγματοποιούσε με φυσικό τρόπο την πίεση των αερίων η οποία χρειαζόταν για να ενεργοποιηθεί το σύστημα ψύξης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις αρχές του 1926 οι Einstein-Szilard κατέθεσαν την πρώτη τους ευρεσιτεχνία, ενώ στη διάρκεια της συνεργασίας τους κατέληξαν σε 45 διαφορετικές πατέντες. Μετά από μερικούς μήνες, οι δυο φυσικοί υπέγραψαν συμβόλαια με μια σουηδική εταιρεία και με τη γερμανική AEG. Η πρώτη πλήρωσε 750 δολάρια (1926) για τις ευρεσιτεχνίες και τις άφησε ανεκμετάλλευτες στα συρτάρια της. Αντίθετα η AEG, αποφάσισε να κατασκευάσει το ψυγείο με το πρωτότυπο εξάρτημα που αργότερα ονομάστηκε ηλεκτρομαγνητική αντλία Einstein – Szilard. Στις 31 Ιουλίου 1931 το ψυγείο Einstein – Szilard τέθηκε σε λειτουργία. Δούλευε μια χαρά, αλλά έκανε πολύ θόρυβο. Η οικονομική ύφεση της εποχής δεν βοήθησε και το όλο σχέδιο απορρίφθηκε για πολλούς λόγους. Όμως αυτό που κυριολεκτικά σκότωσε το ψυγείο του Einstein – Szilard ήταν η ανακάλυψη του φρέον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.