ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η επιστημονική εξήγηση πίσω από την ενόχληση του ανθρώπου για τον ήχο του μασήματος

Η επιστημονική εξήγηση πίσω από την ενόχληση του ανθρώπου για τον ήχο του μασήματος

Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων προκαλεί ενοχλητικούς ήχους κατά τη διάρκεια που μασάει το φαγητό του, με επιστήμονες να απαντούν για τον λόγο που έχει γίνει τόσο ενοχλητικό.

Η ενόχληση σε ήχους όπως όταν τρώει κάποιος ή άλλους παρόμοιους θορύβους της καθημερινότητας, μπορεί να ενεργοποιούνται από την υπερενεργοποίηση τμήματος του νευρικού συστήματος, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων.

Αυτό που συνήθως που προκαλεί την «μισοφωνία», δηλαδή το να μισούμε να ακούμε συγκεκριμένους ήχους, είναι προφορικοί ήχοι: από το να μασουλάει κάποιος, τον τρόπο αναπνοής ή ομιλίας, που σχετίζεται με την δραστηριότητα του στόματος ή του λαιμού.

Η μισοφωνία, μπορεί να προκαλέσει έντονες φυσικές ή συναισθηματικές αντιδράσεις, οι οποίες για κάποιους μπορεί να φαίνονται υπερβολικές. Η αντίδραση μπορεί να είναι ένα απλό αίσθημα αηδίας μέχρι την εκδήλωση άγχους, πανικού και την ανάγκη κάποιου να φύγει μακριά από το σημείο.

Θεωρείται ότι επηρεάζει ένα ποσοστό ατόμων από 6 έως 20%. Μέχρι τώρα, η μισοφωνία χαρακτηριζόταν ως μία διαταραχή επεξεργασίας ήχου. Ωστόσο, η νέα μελέτη αναφέρει ότι υπάρχει ένα είδος μη φυσιολογικής επικοινωνίας μεταξύ του ακουστικού φλοιού και των περιοχών του κοιλιακού πρόωρου φλοιού, που είναι υπεύθυνοι για την κίνηση του προσώπου, του στόματος και του λαιμού.

«Τα αποτελέσματά μας, δείχνουν ότι στους ανθρώπους με μισοφωνία υπάρχει μία μη φυσιολογική επικοινωνία μεταξύ των ακουστικών και κινητικών περιοχών του εγκεφάλου, που μπορεί να περιγραφεί ως μια υπερευαίσθητη σύνδεση», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, γιατρός Σουκμπίντερ Κουμάρ, του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ.

Πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται μία τέτοια σύνδεση στον εγκέφαλο σχετικά με αυτήν την πάθηση.

Επιπλέον, οι επιστήμονες βρήκαν ένα παρόμοιο μοτίβο επικοινωνίας, μεταξύ οπτικών και κινητικών περιοχών. Για τον λόγο αυτό, η μισοφωνία μπορεί να προκληθεί και από κάτι οπτικό.

«Αυτό μας οδήγησε να πιστεύουμε ότι αυτή η επικοινωνία ενεργοποιεί αυτό που ονομάζεται «σύστημα καθρέφτης», το οποία μας βοηθά να επεξεργαστούμε κινήσεις που κάνουν άλλα άτομα, ενεργοποιώντας τον εγκέφαλό μας με παρόμοιο τρόπο, σαν να κάναμε εμείς αυτήν την κίνηση», τονίζει ο Κουμάρ.

Αυτά τα νευρικά κύτταρα είναι υπεύθυνα για την πιο γρήγορη εκμάθηση μέσω της μίμησης, ειδικά στα πρώτα στάδια της ζωής. Η αλλαγή στους νευρώνες καθρέπτες, θεωρείται ως πιθανή αιτία για νευρικές διαταραχές, όπως είναι αυτές που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.

Παρότι η ενεργοποίηση των κινητικών νευρώνων δεν προκαλεί σε άτομα με μισοφωνία να ξεκινούν να μασουλάνε ή να καταπίνουν, τους προκαλεί όμως να νιώθων δυσφορία, που πιθανώς να συνδέεται με μία αλλαγή στην αίσθηση ελέγχου του σώματός τους, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον Κουμάρ, κάποια άτομα με μισοφωνία μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα με το να μιμούνται την πράξη που παράγει ο ήχος, το οποίο μπορεί να βοηθήσει να επανακτήσουν μία αίσθηση ελέγχου.

«Χρησιμοποιώντας αυτήν τη γνώση, μπορούμε να αναπτύξουμε νέες θεραπείες για τα άτομα με αυτήν την πάθηση», καταλήγει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Neuroscience.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.