ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αίγυπτος: Δείτε πώς έμοιαζε ο άνθρωπος πριν 30.000 χρόνια (φώτο)

Τι δουλειά έκανε, πώς πέθανε;

Αίγυπτος: Δείτε πώς έμοιαζε ο άνθρωπος πριν 30.000 χρόνια (φώτο)

Επιστήμονες, δημιούργησαν τρισδιάστατη ψηφιακή προσέγγιση του προσώπου ενός ανθρώπου που έζησε στην Αίγυπτο πριν από περίπου 30.000 χρόνια.

Ο σκελετός του νεαρού ανακαλύφθηκε στην κοιλάδα του Νείλου στην τοποθεσία Nazlet Khater 2 το 1980 και ήταν σχεδόν ακόμα άθικτος.

Δεκαετίες αργότερα, παραμένει ο μόνος πλήρης σύγχρονος ανθρώπινος σκελετός που βρέθηκε ποτέ στην Αφρική από την αρχή της ύστερης Λίθινης Εποχής.

Η ομάδα δημιούργησε την τρισδιάστατη προσέγγιση του προσώπου συγκεντρώνοντας πολλαπλές ψηφιακές εικόνες χρησιμοποιώντας τα σκελετικά υπολείμματα που φιλοξενούνται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου.

Σύμφωνα με το Live Science, ένα χαρακτηριστικό του κρανίου που τράβηξε την ομάδα ήταν το σαγόνι, το οποίο διέφερε από τις σύγχρονες γνάθους.

«Σε γενικές γραμμές, το κρανίο θεωρήθηκε μοντέρνο, αλλά έχει ορισμένα στοιχεία τεκμηριωμένα ως αρχαϊκά, συγκεκριμένα τον μεγάλη κάτω γνάθο και τον προγναθισμό», αναφέρει το περιοδικό. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνολογία αναδόμησης προσώπου για να ανακατασκευάσουν το πρόσωπο του άνδρα

Τι δουλειά έκανε, πώς πέθανε;

Πολλές λεπτομέρειες για αυτόν τον νεαρό, ωστόσο, παραμένουν άγνωστες. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο θάνατός του θα μπορούσε να προκλήθηκε από εξορυκτική δραστηριότητα λόγω της σκελετικής του κατάστασης.

Η ερευνητική εργασία εξηγεί: «Η δομή των οστών παρουσιάζει διάτρηση του ωλεκράνου, που θα υποδηλώνει βαριά εργασία στη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της καμπυλότητας της διαφύσεως του μηριαίου η πιθανότητα σωματικών ασκήσεων όπως το σήκωμα βάρους ήταν σταθερή από την παιδική ηλικία του NK2».

Κατά τη διάρκεια της τρισδιάστατης κατασκευής, η ομάδα παρατήρησε ότι έλειπε μέρος του κρανίου του άνδρα. Για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο, χρησιμοποίησαν σημεία δεδομένων από υπολογιστικές τομογραφίες (CT) και αντικατοπτρίζουν την αντίθετη πλευρά του κρανίου. Το πρόσωπο ενός άνδρα 30.000 ετών ανακατασκευάστηκε με σκελετικά υπολείμματα

Η πρώτη ασπρόμαυρη εικόνα της σειράς παρουσίαζε έναν άνδρα με κλειστά μάτια. Το δεύτερο, που δημιουργήθηκε με συνδυασμό καλλιτεχνικών χαρακτηριστικών, έδειχνε έναν άντρα με ανακατωμένα σκούρα μαλλιά και κομμένα γένια. Το πρόσωπο ενός άνδρα 30.000 ετών ανακατασκευάστηκε με σκελετικά υπολείμματα.

Οι επιστήμονες είπαν ότι η ανοικοδόμηση βοήθησε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ μας και εκείνων από την αρχαιότητα Ένας αρχαίος Αιγύπτιος που έζησε 30.000 χρόνια πριν από τον πρώτο Φαραώ μπορεί να δει για πρώτη φορά. Οι επιστήμονες είπαν ότι η ανοικοδόμηση βοήθησε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ μας και εκείνων από την αρχαιότητα

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ο σκελετός είναι ο αρχαιότερος σκελετός του που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο και μπορεί να είναι ένας από τους παλαιότερους στον κόσμο.

Η ανασυγκρότηση θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την ανθρώπινη εξέλιξη. Ένας αρχαίος Αιγύπτιος που έζησε 30.000 χρόνια πριν από τον πρώτο Φαραώ μπορεί να δει για πρώτη φορά

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.