
Το Apollo 17, που εκτοξεύτηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1972, ήταν η τελευταία αποστολή του ομώνυμου προγράμματος της NASA και η τελευταία φορά που οι άνθρωποι περπάτησαν στη Σελήνη.
Ο Eugene Cernan και ο Harrison Schmitt, διοικητής της αποστολής και πιλότος της σεληνιακής μονάδας, αντίστοιχα, εξερεύνησαν την κοιλάδα Taurus-Littrow για τρεις ημέρες, οδηγώντας το Lunar Roving Vehicle και συλλέγοντας 243 λίβρες δειγμάτων.
Real footage of NASA astronauts leaving the Moonto return back to Earth on December 14, 1972. Since then, we have not returned to the Moon.pic.twitter.com/hylccKu3fh
— Curiosity (@MAstronomers) December 14, 2025
Η αποστολή περιελάμβανε νέα πειράματα, όπως ένα βιολογικό πείραμα με πέντε ποντίκια στη μονάδα διοίκησης, και ήταν αξιοσημείωτο ότι ο Schmitt ήταν ο μόνος επαγγελματίας γεωλόγος που περπάτησε στη Σελήνη.
Η εκτόξευση της σεληνιακής μονάδας “Challenger” στις 14 Δεκεμβρίου καταγράφηκε από μια κάμερα στο Lunar Roving Vehicle, ελεγχόμενη από τη Γη, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα.
Από το Apollo 17, κανένας άνθρωπος δεν έχει επιστρέψει στη Σελήνη, αλλά το πρόγραμμα Artemis της NASA στοχεύει σε μια προσγείωση στο νότιο πόλο έως το 2027 χρησιμοποιώντας το Starship της SpaceX.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.