Το Καζακστάν θα συνεχίσει την συνεργασία με την Ρωσία στο διάστημα, και ειδικότερα όσον αφορά την χρήση του κοσμοδρομίου Baikonur από την Ρωσία, ακόμα και πέρα από το 2050 όπως έκανε γνωστό η Υπηρεσία Διαστήματος του Καζακστάν-KazKosmos.

“Η ρωσική πλευρά έχει δείξει επανηλειμμένως ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το Baikonur πριν το 2050. Είμαστε σίγουροι ότι η επωφελής και για τις δυο πλευρές συνεργασία στο Baikonur θα συνεχιστεί ακόμα και μετά το 2050” αναφέρει ανακοίνωση τύπου της Kazkosmos.

Λίγες μέρες νωρίτερα (8/4/13) η εφημερίδα Izvestia ανέφερε ότι η Ρωσία πρόκειται να τερματίσει την παρουσία της στο Baikonur μέχρι το 2020. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας η Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος-ROSCOSMOS έχει έντονες ανησυχίες για το νομικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία του Baikonur και το επίπεδο οργάνωσής του αλλά και για τις κοινωνικές συνθήκες που θα επικρατούν στο Καζακστάν τα επόμενα χρόνια. Γι’αυτό τον λόγο πρότεινε την έναρξη ενός ομοσπονδιακού προγράμματος κατασκευής νέων κοσμοδρομίων την περίοδο 2016-2025.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr