ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Ανακαλύφθηκε νέο σύστημα δακτυλίων γύρω από μακρινό νάνο πλανήτη

Οι μικροί δακτύλιοι είναι μοναδικοί καθώς βρίσκονται σε τροχιά γύρω του σε πολύ μεγάλη απόσταση

Ανακαλύφθηκε νέο σύστημα δακτυλίων γύρω από μακρινό νάνο πλανήτη

Ένα νέο άγνωστο σύστημα δακτυλίων ανακάλυψε μια διεθνής ομάδα αστρονόμων, το οποίο βρίσκεται στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος γύρω από τον Κουάοαρ (Quaoar), ένα μακρινό νάνο πλανήτη μεγέθους μικρότερου του Πλούτωνα.

Ο συγκεκριμένος νάνο πλανήτης είχε ανακαλυφθεί το 2002 και κινείται γύρω από τον Ήλιο σε τροχιά πέρα από τον Ποσειδώνα.

Οι μικροί και αχνοί δακτύλιοι του Κουάοαρ είναι μοναδικοί, καθώς βρίσκονται σε τροχιά γύρω του σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι οι δακτύλιοι πέριξ του Κρόνου, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει ικανοποιητική εξήγηση.

Οι 59 ερευνητές από 14 χώρες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», με επικεφαλής τον Βραζιλιάνο Μπρούνο Μοργάδο του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, πραγματοποίησαν την ανακάλυψή τους με το μεγαλύτερο στον κόσμο οπτικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 10,4 μέτρων, το Μεγάλο Τηλεσκόπιο των Καναρίων στη Λα Πάλμα.

Οι δακτύλιοι, οι οποίοι περιέχουν κομμάτια πάγου και άλλα υλικά, είναι σπάνιοι στο ηλιακό μας σύστημα. Πέρα από εκείνους του Κρόνου (οι πιο γνωστοί και εντυπωσιακοί), του Δία, του Ουρανού και του Ποσειδώνα, μόνο δύο άλλοι ελάσσονες πλανήτες έχουν βρεθεί να έχουν δακτυλίους, η Χαρικλώ και η Χαουμέα.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι δακτύλιοι βρίσκονται σχετικά κοντά στους πλανήτες, ενώ στον Κουάοαρ κινούνται σε απόσταση 4.100 χιλιομέτρων από το κέντρο του πλανήτη, επταπλάσια της ακτίνας του τελευταίου και υπερδιπλάσια της αναμενόμενης.

Στον Κρόνο π.χ. οι δακτύλιοί του κινούνται σε απόσταση έως τριών περίπου πλανητικών ακτίνων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.