ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αστρονόμοι: Οι δακτύλιοι του πλανήτη Κρόνου θα γίνουν αόρατοι τον Μάρτιο του 2025

Όσοι επιθυμούν να τους δουν πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία σύντομα

Αστρονόμοι: Οι δακτύλιοι του πλανήτη Κρόνου θα γίνουν αόρατοι τον Μάρτιο του 2025

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μεγάλοι χαρακτηριστικοί δακτυλίοι του Κρόνου, θα γίνουν αόρατοι από τη Γη το 2025.

Το γεγονός, που ονομάζεται Κρόνος ισημερία, συμβαίνει μία φορά περίπου κάθε 15 χρόνια όταν η γωνία κλίσης του πλανήτη φθάνει τις μηδέν μοίρες. Αυτό σημαίνει ότι η άκρη των δαχτυλιδιών θα είναι στραμμένη προς εμάς.

Το τυπικό ύψος των δακτυλίων των περίπου 300 ποδιών είναι μικρό σε σύγκριση με άλλες ουράνιες αποστάσεις, που σημαίνει ότι οι δακτύλιοι δεν θα είναι καθόλου ορατοί από τη Γη (συγκρίνετε το φαινόμενο με την προβολή της άκρης ενός λεπτού φύλλου χαρτιού).

Η εξαφάνιση θα είναι μόνο προσωρινή, και καθώς η γωνία κλίσης θα συνεχίζει να αλλάζει οι δακτύλιοι θα γίνουν σύντομα ξανά ορατοί. Στην πραγματικότητα, ο Κρόνος θα φτάσει στη μέγιστη κλίση των 27 μοιρών το 2032, δίνοντάς μας την καλύτερη δυνατή θέα των δακτυλίων. Ο Νότιος Πόλος του πλανήτη θα είναι ιδιαίτερα ορατός και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι εμβληματικοί δακτύλιοι του Κρόνου αποτελούνται από σκόνη, πάγο, αστεροειδείς, κομήτες και κομμάτια σπασμένων φεγγαριών που περιφέρονται γύρω από τον πλανήτη.

Ο πλανήτης διακρίνεται επίσης για τα 146 φεγγάρια του, τα περισσότερα από κάθε πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα. Ο «γίγαντας του αερίου» αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, καθιστώντας τον ακατάλληλο για ανθρώπινη ζωή.

Αν και οι δακτύλιοι του Κρόνου δεν θα είναι ορατή μόνο το 2025, οι επιστήμονες εικάζουν ότι κάποια στιγμή δεν θα υπάρχουν πραγματικά καθόλου καθώς η βαρύτητα του πλανήτη τους τραβάει προς τα μέσα. «Ο Κρόνος χάνει τους δακτυλίους του με ρυθμό του χειρότερου σεναρίου», δήλωσε η NASA το 2018.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να ανησυχούν ότι θα εξαφανιστούν οι δακτύλιοι του Κρόνου κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι δακτύλιοι θα πάψουν να υπάρχουν μόνο σε περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.