
Το διαστημόπλοιο Juno της NASA, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία, παρατήρησε τη μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη που έχει καταγραφεί ποτέ στο ηλιακό μας σύστημα, η οποία φαίνεται ότι προέρχεται από έναν γιγάντιο υπόγειο θάλαμο μάγματος στην Ιώ.
Η Ιώ είναι το τρίτο μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία, με διάμετρο περίπου 3.700 χιλιόμετρα, ελαφρώς μεγαλύτερη από το φεγγάρι της Γης. Βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία σε απόσταση περίπου 422.000 χιλιομέτρων – επίσης παρόμοια με την απόσταση της Σελήνης από τη Γη –αλλά ταξιδεύει πολύ ταχύτερα, καθώς κάνει έναν κύκλο γύρω από τον Δία κάθε 42,5 ώρες.
Αυτό οφείλεται στην τεράστια βαρύτητα του πλανήτη, η οποία έχει επίσης μετατρέψει την Ιώ σε μια πύρινη κόλαση 400 ηφαιστείων και πολλαπλών λιμνών λάβας.
Όπως αναφέρει το LiveScience, κατά τη διάρκεια της τελευταίας πτήσης του Juno κοντά στην Ιώ, στις 27 Δεκεμβρίου 2024, το όργανο JIRAM (Jovian Infrared Auroral Mapper) του σκάφους εντόπισε ένα σημείο στο νότιο ημισφαίριο του φεγγαριού, όπου λάμβαναν χώρα πολλαπλές εκρήξεις, πιθανώς τροφοδοτούμενες από έναν ενιαίο γιγαντιαίο θάλαμο μάγματος.
«Τα δεδομένα από αυτή την τελευταία πτήση μας ξετρέλαναν πραγματικά», δήλωσε ο Σκοτ Μπόλτον, διαστημικός φυσικός στο Νοτιοδυτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο στο Σαν Αντόνιο και κύριος ερευνητής της αποστολής Juno.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο θάλαμος μάγματος που τροφοδοτεί αυτό το θερμό σημείο πιθανότατα εκτείνεται σε μια περιοχή περίπου 105.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό τον καθιστά το μεγαλύτερο ηφαιστειακό στοιχείο στην Ιώ, ξεπερνώντας την Loki Patera – μια γιγαντιαία λίμνη λάβας που καλύπτει έκταση περίπου 21.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο βόρειο ημισφαίριο της Ιούς.
Η αιτία της ηφαιστειακής δραστηριότητας
Η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα της Ιούς είναι το αποτέλεσμα της τεράστιας βαρυτικής επιρροής του Δία, που την συμπιέζει λιγότερο ή περισσότερο καθώς εκείνη περιστρέφεται γύρω από εκείνον σε ατελή τροχιά. Αυτή η εξωτερική δύναμη υπερθερμαίνει το πέτρωμα κάτω από την επιφάνεια της Ιούς, μετατρέποντάς το σε μάγμα που στη συνέχεια εκρήγνυται στην επιφάνεια.
Για δεκαετίες, οι ερευνητές υπέθεταν ότι ολόκληρο το υπέδαφος της Ιούς ήταν ένας μεγάλος ωκεανός μάγματος. Ωστόσο, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές απέδειξαν ότι τα πολυάριθμα ηφαίστεια της Ιούς πιθανόν τροφοδοτούνται το καθένα από τον δικό του θάλαμο καυτού μάγματος.
Το Juno θα πραγματοποιήσει μια πιο κοντινή πτήση από την Ιώ στις 3 Μαρτίου, η οποία θα πρέπει να δώσει στους ερευνητές μια καλύτερη ιδέα για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του πρόσφατα ανακαλυφθέντος θαλάμου μάγματος.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.