Αυτοί είναι οι επτά Ευρωπαίοι αστροναύτες που θα εκπαιδευτούν για να ταξιδέψουν στη Σελήνη (βίντεο)

Μόνο ένας από αυτούς όμως, θα πατήσει στο έδαφος της Σελήνης

Αυτοί είναι οι επτά Ευρωπαίοι αστροναύτες που θα εκπαιδευτούν για να ταξιδέψουν στη Σελήνη (βίντεο)

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία (ESA) παρουσίασε σήμερα στο Παρίσι την επταμελή ομάδα αστροναυτών που είναι έτοιμοι να εκπαιδευτούν για να αναχωρήσουν για τη Σελήνη, στο πλαίσιο του αμερικανικού προγράμματος «Άρτεμις».

Οι υποψήφιοι, ο Γάλλος Τομάς Πεσκέ, οι Γερμανοί Αλεξάντερ Γκερστ και Ματίας Μάουερ, οι Ιταλοί Λούκα Παρμιτάνο και Σαμάνθα Κριστοφορέτι, ο Δανός Αντρέας Μόγκενσεν και ο Βρετανός Τιμ Πικ, έχουν εκτελέσει τουλάχιστον μία αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Όμως μόνο ένας από αυτούς θα πατήσει στο έδαφος της Σελήνης. Όλοι μαζί έχουν μείνει 4,5 χρόνια σε τροχιά και έχουν συμπληρώσει 98 ώρες «διαστημικών περιπάτων», εξήγησε ο Φιλίπ Βιλεκέν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Διεθνές Συνέδριο Αστροναυτικής στο Παρίσι.

Από τους επτά, μόνο οι τρεις θα επιλεγούν για το Lunar Gateway, τον μελλοντικό διαστημικό σταθμό που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι και μόνο ένας θα πατήσει στη Σελήνη, μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η ESA δεν έχει ακόμη αποφασίσει.

«Είμαστε όλοι τους υποψήφιοι και αυτό που μετράει είναι να πάμε εκεί ως ομάδα. Δείτε, φοράμε όλοι το ίδιο μπλουζάκι», σχολίασε ο Τομάς Πεσκέ που ήταν παρών στην εκδήλωση μαζί με τους Γκερστ, Μάουερ και Παρμιτάνο – όλοι τους φορούσαν μια γαλάζια μπλούζα με τα λογότυπα της ESA και της «Artemis».

Η Σαμάνθα Κριστοφορέτι βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ενώ ο Αντρέας Μόγκενσεν ετοιμάζεται αυτό το διάστημα για μια αποστολή στον ISS.

Ένας Ευρωπαίος στη Σελήνη θα ήταν «πηγή έμπνευσης για την Ευρώπη, μια ισχυρή ένδειξη ότι έχουμε θέση στον διαστημικό κόσμο», σχολίασε ο Πεσκέ, μην κρύβοντας τον ενθουσιασμό του.

«Με έναν Ευρωπαίο στη Σελήνη, ελπίζω ότι η ενωμένη Ευρώπη θα γίνει περισσότερο πραγματική απ’ όσο είναι σήμερα», είπε εξάλλου ο Γερμανός Ματίας Μάουρερ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η εκπαίδευση των αστροναυτών γίνεται κυρίως στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών στην Κολονία της Γερμανίας, όπου κατασκευάζεται μια προσομοίωση της σεληνιακής επιφάνειας και της «πολύ επιθετικής» σκόνης της, εξήγησε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.