ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Chandrayaan-3: Πριν λίγες ημέρες πανηγύριζαν – Τώρα προσπαθούν να «ξυπνήσουν» το διαστημόπλοιο στη Σελήνη

Η Ινδία έγραψε ιστορία καθώς για πρώτη φορά προσεδαφίστηκε διαστημόπλοιο κοντά στον σεληνιακό νότιο πόλο

Chandrayaan-3: Πριν λίγες ημέρες πανηγύριζαν – Τώρα προσπαθούν να «ξυπνήσουν» το διαστημόπλοιο στη Σελήνη

Χωρίς αποτέλεσμα παραμένουν ως τώρα οι προσπάθειες της Υπηρεσίας Διαστήματος της Ινδίας να αποκαταστήσει την επικοινωνία με το διαστημόπλοιό της που προσεδαφίστηκε τον Αύγουστο στον νότιο πόλο της Σελήνης.

Καθώς ξημερώνει μια νέα σεληνική ημέρα, το Vikram, που μεταφέρει το μικρό ρόβερ Pragyaan, θα έπρεπε να επικοινωνήσει με τη Γη.

Είναι πιθανό, όπως αναφέρει το BBC, ότι το ακραίο ψύχος της σεληνιακής νύχτας, με θερμοκρασίες που πέφτουν και στους -200 με -250 βαθμούς Κελσίου κατέστρεψε τις μπαταρίες. Αυτό σημαίνει ότι ίσως το διαστημόπλοιο δεν «ξυπνήσει» ποτέ.

Η Ινδία δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες.

Με την αποστολή Chandrayaan-3 η Ινδία έγραψε ιστορία, καθώς για πρώτη φορά προσεδαφίστηκε διαστημόπλοιο κοντά στον σεληνιακό νότιο πόλο. Μόνο οι ΗΠΑ, η ΕΣΣΔ και η Κίνα έχουν κατορθώσει να προσεδαφίσουν διαστημόπλοια ή οχήματα στον φυσικό μας δορυφόρο.

Μετά την προσεδάφιση, το διαστημόπλοιο πέρασε δύο εβδομάδες συγκεντρώνοντας δεδομένα. Όταν έφτασε η σεληνιακή νύχτα, το όχημα μπήκε σε κατάσταση «ύπνωσης» για δύο εβδομάδες για να το «ξυπνήσουν» εκ νέου με την αρχή μιας νέας σεληνιακής ημέρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Θεωρητικά, οι μπαταρίες θα το κρατούσαν ενεργό ως τις 22 Σεπτεμβρίου, όταν και θα έχει βγει ο ήλιος για να πάρει ενέργεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.