Εντυπωσιακή η πρώτη εικόνα που έστειλε από το διάστημα ο μετεωρολογικός δορυφόρος Μeteosat (φωτο)

Τι προσφέρει ο νέος μετεωρολογικός δορυφόρος

Εντυπωσιακή η πρώτη εικόνα που έστειλε από το διάστημα ο μετεωρολογικός δορυφόρος Μeteosat (φωτο)

Την πρώτη εικόνα με τον καιρό της Γης που κατέγραψε από το διάστημα ο νέος μετεωρολογικός δορυφόρος της ESA, Μeteosat που εκτοξεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, παρουσίασε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

«Ο δορυφόρος λειτουργεί. Έστειλε την πρώτη φωτογραφία. Επιχειρησιακά θα χρησιμοποιείται σε λίγους μήνες», ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος για το νέο ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο που θα καταγράφει από το διάστημα τον καιρό της Γης στον οποίο συμμετέχει και η ΕΜΥ.

Η πρώτη εικόνα του καιρού της Γης, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τους Μετεωρολογικούς Δορυφόρους , που τραβήχτηκε στις 18 Μαρτίου δείχνει τις συννεφιασμένες συνθήκες σε Ευρώπη, Αφρική και τον Ατλαντικό. «Αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας στις μετεωρολογικές προβλέψεις δεν ήταν δυνατό μέχρι πρόσφατα», αναφέρει σε ανάρτησή της η ΕUMETSAT.

Τι προσφέρει ο νέος μετεωρολογικός δορυφόρος

Οι νέες δυνατότητες που θα έχει ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος θα οδηγήσουν: σε καλύτερες καιρικές προγνώσεις, σε πιο έγκαιρες προειδοποιήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα και σε ακριβέστερη παρατήρηση της ατμόσφαιρας, των ωκεανών, της επιφάνειας της Γης σε έναν πλανήτη που αλλάζει.

Αυτός είναι ο πρώτος δορυφόρος τρίτης γενιάς. Το πρόγραμμα της ESA προβλέπει την εκτόξευση συνολικά 6 δορυφόρων με διάρκεια ζωής να είναι 20 χρόνια. Οι δορυφόροι τρίτης γενιάς θα στέλνουν 30 φορές περισσότερα δεδομένα από ότι οι προηγούμενοι.

Μέλος και η Ελλάδα

Μετά την λειτουργία του δορυφόρου που διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τους Μετεωρολογικούς Δορυφόρους ΕUMETSAT, στον οποίο ιδρυτικό μέλος είναι και η Ελλάδα μέσω της ΕΜΥ, τα δεδομένα που θα λαμβάνει το κέντρο στην Γερμανία άμεσα τα προωθεί σε όλα τα κράτη μέλη.

Ο μετεωρολογικός δορυφόρος για πρώτη φορά θα δίνει εικόνες ανά 10 λεπτά για όλο το ημισφαίριο της Γης. Ειδικά για την Ευρώπη για πρώτη φορά οι εικόνες του θα είναι κάθε 2,5 λεπτά και με υψηλότερη ανάλυση από ποτέ.

Ο δορυφόρος θα βλέπει τον πλανήτη για πρώτη φορά με 16 κανάλια, 16 διαφορετικά μάτια, όλο το 24ώρο. Συνδυάζοντας τα δεδομένα αυτά εντοπίζονται οι περιοχές ομίχλης, οι περιοχές έντονων καταιγίδων, ακόμα και η κίνηση τόσο της τέφρας από τα ηφαίστεια όσο και της σκόνης από τη Σαχάρα.

Για πρώτη φορά ο δορυφόρος θα καταγράφει από το διάστημα που ακριβώς υπάρχουν τώρα κεραυνοί και αστραπές ,ημέρα και νύχτα, και θα στέλνει άμεσα την πληροφορία στη Γη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μια ακόμη καινοτομία του νέου δορυφόρου Μeteosat την κατασκευή του οποίου είχε παρουσιάσει η ΕΡΤ είναι ότι θα μπορεί να δίνει κάθε τριάντα λεπτά προφίλ θερμοκρασίας και υγρασίας της ατμόσφαιρας σε 3 διαστάσεις δεδομένα που μέχρι πρόσφατα δίνονταν κάθε 12 ώρες από επίγειους σταθμούς παρακολούθησης των μετεωρολογικών δεδομένων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.