Η έκλειψη ηλίου από το διάστημα: Δορυφορικά βίντεο με την μαγεία του φαινομένου

Η πανέμορφη θέα είναι διαθέσιμη από απόσταση 22.000 μιλίων

Η έκλειψη ηλίου από το διάστημα: Δορυφορικά βίντεο με την μαγεία του φαινομένου

Ένα απίστευτο βίντεο κατέγραψαν δορυφόροι, των ώρα που η σκιά του φεγγαριού περνά πάνω από την επιφάνεια της Γης κατά τη χθεσινή μερική έκλειψη ηλίου.

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του δεύτερου. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.

Η πανέμορφη θέα είναι διαθέσιμη από απόσταση 22.000 μιλίων (36.000 km) πάνω από τον πλανήτη μας, χάρη στους τρεις δορυφόρους Meteosat.

Αυτοί οι δορυφόροι βρίσκονται σε «γεωστατική τροχιά», όπου οι περίοδοι τροχιάς τους είναι ίσες με την περίοδο περιστροφής της Γης, επομένως παραμένουν ουσιαστικά στην ίδια θέση σε σχέση με εμάς.

Είναι εξοπλισμένα με κάμερες που παρέχουν δεδομένα για πρόγνωση καιρού στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Εκμετάλλευση Μετεωρολογικών Δορυφόρων (Eumetsat).

«Μπορείτε να δείτε τη σκιά του φεγγαριού να κινείται από αριστερά προς τα δεξιά και εν τέλει συγχωνεύεται με το σκοτάδι του ηλιοβασιλέματος», έγραψε στο Twitter ο Simon Proud, διαστημικός επιστήμονας στο RAL Space και στο Εθνικό Κέντρο Παρατήρησης της Γης NERC στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.