ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η NASA ανακάλυψε την παλαιότερη υπερμεγέθη μαύρη τρύπα – Σχηματίστηκε 470 εκατ. χρόνια μετά τo Big Bang (φώτο)

Εκτιμάται ότι είναι 10 έως 100 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο μας

Η NASA ανακάλυψε την παλαιότερη υπερμεγέθη μαύρη τρύπα – Σχηματίστηκε 470 εκατ. χρόνια μετά τo Big Bang (φώτο)

Η NASA, ανακάλυψε την παλαιότερη υπερμεγέθη μαύρη τρύπα μέχρι σήμερα, η οποία χρονολογείται από την εποχή του Big Bang.

Η μαύρη τρύπα, η οποία εκτιμάται ότι είναι 10 έως 100 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο μας, υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε 470 εκατομμύρια χρόνια μετά τo Big Bang, όταν το σύμπαν είχε μόλις το 3% της τρέχουσας ηλικίας του.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA και το Παρατηρητήριο Ακτίνων Χ Chandra εντόπισαν την μαύρη τρύπα 13,2 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, στον γαλαξία UHZ-1.

Αυτό σημαίνει ότι το φως του έχει ταξιδέψει 13,2 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στα διαστημικά τηλεσκόπια μας – καθιστώντας το ένα «εκπληκτικό στιγμιότυπο του αρχαίου παρελθόντος», σύμφωνα με τους αστρονόμους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε από κολοσσιαία σύννεφα αερίου που κατέρρευσαν σε έναν γαλαξία δίπλα σε έναν γαλαξία με αστέρια. Οι δύο γαλαξίες ενώθηκαν και η μαύρη τρύπα υπερίσχυσε.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν την μελέτη τους στο επιστημονικό περιοδικό Nature Astronomy.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Άκος Μπόγκνταν του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, η μαύρη τρύπα εκτιμάται ότι ζυγίζει από 10% έως 100% της μάζας όλων των άστρων στον γαλαξία της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μάλιστα, αυτό το μέγεθος δεν μπορεί καν να συγκριθεί με τα μικροσκοπικά μεγέθη που έχουν οι μαύρες τρύπες στον Γαλαξία μας και σε άλλους κοντινούς Γαλαξίες (που φτάνουν το 0,1%).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.