Η NASA αποφάσισε να στέλνει δορυφόρους στο διάστημα με έναν… καταπέλτη! (βίντεο)

Ο καταπέλτης έχει καταφέρει να στείλει στο διάστημα μικρού μεγέθους αντικείμενα μέχρι στιγμής

Η NASA αποφάσισε να στέλνει δορυφόρους στο διάστημα με έναν… καταπέλτη! (βίντεο)

H NASA ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει ένα διαστημικό καταπέλτη για να εκτοξεύει τους δορυφόρους της, έναν επαναστατικό μηχανισμό εκτόξευσης που κατασκευάζει μια νεοφυής εταιρεία στην Καλιφόρνια.

Η SpinLaunch θέλει να κάνει το επόμενο βήμα στην εκτόξευση φορτίων στο διάστημα. Αυτή η start-up κατασκευάζει ένα μηχανισμό που λειτουργεί στην λογική του καταπέλτη και θα στέλνει στο διάστημα επαναχρησιμοποιούμενα οχήματα μεταφοράς φορτίων. Ο μηχανισμός λειτουργεί με τεχνολογία παραγωγής κινητικής ενέργειας που είναι φιλική στο περιβάλλον.

Το όχημα θα τοποθετείται σε ένα τεραστίων διαστάσεων βραχίονα ο οποίος θα περιστρέφεται με ταχύτητα πολλές φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήχου. Σε δεδομένη στιγμή το όχημα θα απελευθερώνεται και θα εγκαταλείπει τον πλανήτη μας μαζί με το φορτίο του χωρίς να έχει χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι το όχημα θα χρειάζεται να κουβαλά μόνο τα καύσιμα για την επιστροφή του στη Γη μετά την απελευθέρωση του φορτίου του στο διάστημα. Αυτό με την σειρά του θα έχει ως αποτέλεσμα το να διαθέτει το σκάφος περισσότερο χώρο μεταφοράς φορτίων, χώρο που κανονικά θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση των καυσίμων.

Αρχικός στόχος της SpinLaunch είναι η κατασκευή ενός οχήματος μεταφοράς διαστημικών φορτίων που δεν θα έχει τη παραδοσιακή αρχιτεκτονική των πυραύλων αλλά θα μοιάζει περισσότερο με διαστημόπλοιο. Στόχος της εταιρείας είναι το πρώτο μοντέλο αυτού του σκάφους να μπορεί να μεταφέρει στο διάστημα φορτίο συνολικού βάρους 200 κιλών δηλαδή κάποιους μικρούς δορυφόρους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις μέχρι τώρα δοκιμές ο καταπέλτης έχει καταφέρει να στείλει στο διάστημα μικρού μεγέθους αντικείμενα και οι κατασκευαστές ευελπιστούν ότι όσο προχωρούν οι δοκιμές και θα γίνονται βελτιώσεις και τροποποιήσεις θα αυξάνονται οι δυνατότητες του. Η NASA ήρθε σε συμφωνία με την SpinLaunch για να συνεργαστούν από εδώ και στο εξής στην ανάπτυξη και βελτίωση του μηχανισμού με στόχο οι πρώτες εκτοξεύσεις διαστημικών φορτίων να γίνουν το 2025.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.