Ο καταπέλτης έχει καταφέρει να στείλει στο διάστημα μικρού μεγέθους αντικείμενα μέχρι στιγμής

H NASA ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει ένα διαστημικό καταπέλτη για να εκτοξεύει τους δορυφόρους της, έναν επαναστατικό μηχανισμό εκτόξευσης που κατασκευάζει μια νεοφυής εταιρεία στην Καλιφόρνια.

Η SpinLaunch θέλει να κάνει το επόμενο βήμα στην εκτόξευση φορτίων στο διάστημα. Αυτή η start-up κατασκευάζει ένα μηχανισμό που λειτουργεί στην λογική του καταπέλτη και θα στέλνει στο διάστημα επαναχρησιμοποιούμενα οχήματα μεταφοράς φορτίων. Ο μηχανισμός λειτουργεί με τεχνολογία παραγωγής κινητικής ενέργειας που είναι φιλική στο περιβάλλον.

Το όχημα θα τοποθετείται σε ένα τεραστίων διαστάσεων βραχίονα ο οποίος θα περιστρέφεται με ταχύτητα πολλές φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήχου. Σε δεδομένη στιγμή το όχημα θα απελευθερώνεται και θα εγκαταλείπει τον πλανήτη μας μαζί με το φορτίο του χωρίς να έχει χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι το όχημα θα χρειάζεται να κουβαλά μόνο τα καύσιμα για την επιστροφή του στη Γη μετά την απελευθέρωση του φορτίου του στο διάστημα. Αυτό με την σειρά του θα έχει ως αποτέλεσμα το να διαθέτει το σκάφος περισσότερο χώρο μεταφοράς φορτίων, χώρο που κανονικά θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση των καυσίμων.

Αρχικός στόχος της SpinLaunch είναι η κατασκευή ενός οχήματος μεταφοράς διαστημικών φορτίων που δεν θα έχει τη παραδοσιακή αρχιτεκτονική των πυραύλων αλλά θα μοιάζει περισσότερο με διαστημόπλοιο. Στόχος της εταιρείας είναι το πρώτο μοντέλο αυτού του σκάφους να μπορεί να μεταφέρει στο διάστημα φορτίο συνολικού βάρους 200 κιλών δηλαδή κάποιους μικρούς δορυφόρους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις μέχρι τώρα δοκιμές ο καταπέλτης έχει καταφέρει να στείλει στο διάστημα μικρού μεγέθους αντικείμενα και οι κατασκευαστές ευελπιστούν ότι όσο προχωρούν οι δοκιμές και θα γίνονται βελτιώσεις και τροποποιήσεις θα αυξάνονται οι δυνατότητες του. Η NASA ήρθε σε συμφωνία με την SpinLaunch για να συνεργαστούν από εδώ και στο εξής στην ανάπτυξη και βελτίωση του μηχανισμού με στόχο οι πρώτες εκτοξεύσεις διαστημικών φορτίων να γίνουν το 2025.

TAGS: