Η NASA θα στείλει άλλα δύο ελικόπτερα στον Άρη

Το Perseverance έχει ήδη συλλέξει 11 δείγματα και αναμένεται να συνεχίσει

Η NASA θα στείλει άλλα δύο ελικόπτερα στον Άρη

H NASA θα στείλει άλλα δύο μίνι ελικόπτερα στον Άρη, στο πλαίσιο της προσπάθειας να φέρει πετρώματα και δείγματα από το έδαφος του «κόκκινου πλανήτη». 

Με βάση το σχέδιο, το ρόβερ Perseverance θα έχει το «καθήκον» να μεταφέρει τα πετρώματα που έχει συλλέξει στον πύραυλο με τον οποίο θα εκτοξευθούν από τον Άρη, για να φτάσουν πίσω στη Γη σε μία δεκαετία από τώρα.

Το Perseverance έχει ήδη συλλέξει 11 δείγματα και αναμένεται να συνεχίσει. Σε περίπτωση που παρουσιάσει κάποια βλάβη, τα δύο ελικόπτερα θα αναλάβουν να μεταφέρουν τα δείγματα στον πύραυλο, αντί για το ρόβερ.

Τα ελικόπτερα θα είναι παρόμοια με το επιτυχημένο Ingenuity, που έστειλε η NASA στον Άρη μαζί με το Perseverance στις αρχές του 2021 και ήδη έχει κάνει 29 πτήσεις στον «κόκκινο πλανήτη». Το συγκεκριμένο ζυγίζει μόλις 1,8 κιλά, ενώ τα δύο νέα ελικόπτερα θα έχουν τροχούς και βραχίονες που θα μπορούν να «πιάσουν» και να μεταφέρουν τους μικρούς σωλήνες που περιέχουν τα δείγματα των πετρωμάτων από τον Άρη.

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις του Perseverance ήταν εκείνες που έκαναν τη NASA να αλλάξει γνώμη και να μην στείλει δεύτερη ρόβερ στον Άρη, όπως σχεδίαζε, αλλά τα ελικόπτερα, ως εναλλακτική επιλογή.

Το σχέδιο είναι πιο απλό, εξήγησε ο Τζεφ Γκράμπλινγκ, επικεφαλής του προγράμματος για την επιστροφή των πετρωμάτων από τον Άρη. Κάθε ελικόπτερο θα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μεταφέρει έναν σωλήνα κάθε φορά, κάνοντας αρκετές πτήσεις.

«Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στο Perseverance για τη μεταφορά τον πετρωμάτων και προσθέσαμε τα ελικόπτερα ως εναλλακτική επιλογή», δήλωσε ο Γκράμπλινγκ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η NASA συνεργάζεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, στην αποστολή για την επιστροφή των πετρωμάτων. Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, έως 30 δείγματα θα εκτοξευθούν από τον Άρη το 2031 και θα φτάσουν στη Γη το 2033.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.