ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η Ρωσία και η Κίνα κατέληξαν σε οδικό χάρτη για την κοινή κατασκευή σεληνιακής βάσης

Σε τρία στάδια η κατασκευή

Η Ρωσία και η Κίνα κατέληξαν σε οδικό χάρτη για την κοινή κατασκευή σεληνιακής βάσης

Η Ρωσία και η Κίνα κατέληξαν για πρώτη φορά σε έναν οδικό χάρτη για την κοινή κατασκευή μιας σεληνιακής βάσης το καλοκαίρι του 2021.

Πρόσφατα μάλιστα υπέγραψαν ένα μνημόνιο κατανόησης για την κοινή εξερεύνηση της Σελήνης και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την κατασκευή μιας βάσης εκεί μέχρι τη δεκαετία του 2030.

Η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε την επικύρωση συμφωνίας συνεργασίας για την από κοινού κατασκευή βάσης στη Σελήνη που ολοκληρώθηκε μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Η κρατική διαστημική εταιρεία της Ρωσίας, Roscosmos, και η Εθνική Διαστημική Διοίκηση της Κίνας (CNSA) θα είναι οι κύριοι συμμετέχοντες στο έργο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η πόρτα είναι ανοιχτή για άλλους πιθανούς διεθνείς εταίρους στο μέλλον.

Σύμφωνα με το Sputnik το όλο πρόζτεκτ αποτελείται από τρία στάδια:

Το Στάδιο 1 προϋποθέτει ρωσικές και κινεζικές σεληνιακές αποστολές που εξερευνούν τη Σελήνη μαζί, προσδιορίζουν την καλύτερη τοποθεσία για τον Σεληνιακό σταθμό και εξασφαλίζουν μια ασφαλή προσγείωση υψηλής ακρίβειας στην επιφάνεια του δορυφόρου της Γης.

Το Στάδιο 2 προβλέπει τη δημιουργία ενός κέντρου ελέγχου για τη σεληνιακή βάση, την παράδοση χύδην φορτίου και τη δημιουργία τροχιακών μονάδων για την παροχή ενέργειας, τις επικοινωνίες και την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς.

Το Στάδιο 3 περιλαμβάνει την εξερεύνηση της επιφάνειας της Σελήνης, την επέκταση της λειτουργικότητας των μονάδων του σεληνιακού σταθμού και την παροχή βοήθειας σε διεθνείς εταίρους του έργου χωρίς αποκλεισμούς για την προσγείωση ενός ανθρώπου στη Σελήνη. Σύμφωνα με το έγγραφο που υπέγραψαν η Ρωσία και η Κίνα, το οποίο επικαλείται τα καταστήματα, οι πλευρές συμφώνησαν ότι τα εμπορεύματα που μεταφέρονται στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα απαλλάσσονται από δασμούς και φόρους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τον Οκτώβριο του 2023, αναφέρθηκε ότι η κατασκευή του διεθνούς σεληνιακού σταθμού θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μεταξύ 2035 και 2040.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.