ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

ΗΠΑ: «Αστροναύτης από χώρα που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί θα πατήσει στο έδαφος της Σελήνης»

Η πρώτη προσσελήνωση με το Artemis III προγραμματίζεται για το 2025

ΗΠΑ: «Αστροναύτης από χώρα που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί θα πατήσει στο έδαφος της Σελήνης»

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο του αμερικανικού προγράμματος Artemis, στο έδαφος της Σελήνης θα πατήσει αστροναύτης από χώρα που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.

Η NASA είχε ήδη ανακοινώσει ότι ένας Καναδός αστροναύτης θα συμμετάσχει στην αποστολή Artemis II που θα πετάξει γύρω από τη Σελήνη, πιθανώς το 2024.

Με την τελευταία ανακοίνωση οι ΗΠΑ προχωρούν ένα βήμα παραπέρα με την υπόσχεση να μεταφέρουν πολίτη άλλης χώρας μέχρι την επιφάνεια του φεγγαριού, την οποία έχουν πατήσει μέχρι σήμερα μόνο 12 αμερικανοί αστροναύτες στο πλαίσιο του προγράμματος Apollo τις δεκαετίες του 1960 και ’70.

«Αναγνωρίζοντας τον ουσιώδη ρόλο που οι σύμμαχοι και εταίροι μας παίζουν στο πρόγραμμα Artemis, έχω την τιμή να ανακοινώσω ότι, μαζί με τους αμερικανούς αστροναύτες, σκοπεύουμε να μεταφέρουμε και έναν διεθνή αστροναύτη στην επιφάνεια της Σελήνης μέχρι το τέλος της δεκαετίας» δήλωσε η Χάρις στη διάρκεια συνάντησης του Εθνικού Συμβουλίου Διαστήματος στον Λευκό Οίκο.

Τέσσερα άτομα θα συμμετέχουν σε κάθε αποστολή Artemis, όμως μόνο δύο θα κατεβαίνουν μέχρι την επιφάνεια της Σελήνης –οι άλλοι δύο θα παραμένουν σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, είτε στην κάψουλα Orion είτε σε έναν μικρό διαστημικό σταθμό με την ονομασία Lunar Gateway.

H NASA έχει ήδη δεσμευτεί να συμπεριλάβει έναν Καναδό στο Artemis II και να φιλοξενήσει έναν Καναδό, τρεις Ευρωπαίους και έναν Ιάπωνα στο Lunar Gateway, δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας στο CNN.

Για τις αποστολές Artemis III και μετά δεν έχει ακόμα αποφασιστεί ποιες εθνικότητες θα συμμετάσχουν σε ποιες πτήσεις, διευκρίνισε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πρώτη προσσελήνωση με το Artemis III προγραμματίζεται για το 2025, πιθανότατα όμως θα αναβληθεί λόγω καθυστέρησης στην ανάπτυξη του Starship, του σκάφους της SpaceX που θα παραλαμβάνει τους αστροναύτες σε τροχιά για να τους μεταφέρει στην επιφάνεια του φεγγαριού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.