ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Λευκός Οίκος: Θέλει να δημιουργήσει μια ξεχωριστή ζώνη ώρας για τη Σελήνη

Η βαρύτητα στη Σελήνη είναι ελαφρώς ασθενέστερη και τα ρολόγια λειτουργούν διαφορετικά

Λευκός Οίκος: Θέλει να δημιουργήσει μια ξεχωριστή ζώνη ώρας για τη Σελήνη

Ο Λευκός Οίκος ζητά από τη NASA να δημιουργήσει μια νέα ώρα για τη Σελήνη, την ονομαζόμενη Συντονισμένη Σεληνιακή Ώρα (LTC). Επειδή το βαρυτικό πεδίο της Σελήνης διαφέρει, ο χρόνος εκεί κυλά ταχύτερα από τη Γη – κατά 58,7 μικροδευτερόλεπτα την ημέρα.

Αν και φαίνεται ασήμαντο, αυτή η διαφορά μπορεί να επηρεάσει τη συγχρονισμό των διαστημοπλοίων, όπως αναφέρει το BBC. Η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει ότι η LTC θα βοηθήσει στη συντονισμό των προσπαθειών στη Σελήνη.

Η Κάθριν Χέιμας, Βασιλική Αστρονόμος της Σκωτίας, επισημαίνει: «Η βαρύτητα επηρεάζει τον χρόνο διαφορετικά σε κάθε μέρος του Σύμπαντος. Στη Σελήνη, η βαρύτητα είναι πιο αδύναμη, οπότε τα ρολόγια λειτουργούν διαφορετικά».

Στη Γη, ο χρόνος μετριέται από ατομικά ρολόγια που καταγράφουν τον χρόνο με ακρίβεια νανοδευτερολέπτου. Αν τοποθετούνταν στη Σελήνη, σε 50 χρόνια θα έδειχναν ένα δευτερόλεπτο πιο γρήγορα.

«Ένα ατομικό ρολόι στη Σελήνη θα δείχνει διαφορετικό χρόνο από ένα στη Γη», λέει ο Κέβιν Κόγκινς της NASA, «Είναι φυσικό για κάθε ουράνιο σώμα να έχει τον δικό του χρόνο».

Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος εργάζονται για τη δημιουργία του σεληνιακού χρόνου. Θα χρειαστεί συνεργασία και συντονισμός μεταξύ των χωρών, όπως γίνεται σήμερα για την ώρα στη Γη.

Ώρα Σελήνης με στόχο την πρώτη επανδρωμένη αποστολή

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να έχουν τη Συντονισμένη Σεληνιακή Ώρα έτοιμη έως το 2026, εγκαίρως για την επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη. Η αποστολή Artemis-3 θα είναι η πρώτη που θα πατήσει το πόδι της στη Σελήνη μετά το Apollo 17 το 1972, με προορισμό τον νότιο πόλο, όπου υπάρχουν υποψίες για μεγάλα αποθέματα πάγου σε κρατήρες που δεν φωτίζονται ποτέ από τον Ήλιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ακρίβεια στον εντοπισμό και την καθοδήγηση της αποστολής είναι κρίσιμη, με απαιτήσεις που φτάνουν μέχρι το νανοδευτερόλεπτο, καθώς λάθη στην πλοήγηση μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες τροχιές. Το Artemis-3 αποτελεί μέρος μιας σειράς εθνικών και ιδιωτικών αποστολών στη Σελήνη, και η συντονισμένη χρονολόγηση είναι ουσιώδης για την αποφυγή προβλημάτων στη μετάδοση δεδομένων και την επικοινωνία μεταξύ διαστημοπλοίων, δορυφόρων και της Γης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.