
Η Σελήνη μπορεί να σχηματίστηκε πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Νέες προσομοιώσεις δείχνουν ότι ο φυσικός μας δορυφόρος θα μπορούσε να έχει εμφανιστεί μέσα σε μόλις πέντε ώρες μετά τη γιγαντιαία σύγκρουση που διαμόρφωσε το σύστημα Γης-Σελήνης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Southwest Research Institute (SwRI) σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Για πρώτη φορά σε αυτό το πλαίσιο, τα μοντέλα λαμβάνουν υπόψη την αντοχή των υλικών της πρώιμης Γης και της Θείας, καθώς και τη θερμοκρασία των δύο σωμάτων πριν από τη σύγκρουση.
Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ένας πλανήτης περίπου στο μέγεθος του Άρη, γνωστός ως Θεία, συγκρούστηκε με την πρώιμη Γη. Η τεράστια αυτή πρόσκρουση θεωρείται ότι οδήγησε στη δημιουργία της Σελήνης.
Η νέα μελέτη δείχνει, ωστόσο, ότι ο τρόπος με τον οποίο σχηματίστηκε εξαρτάται σημαντικά από την κατάσταση των δύο σωμάτων τη στιγμή της σύγκρουσης.
«Ανακαλύψαμε ότι η προϋπάρχουσα γεωλογία της πρωτο-Σελήνης, μεγέθους περίπου όσο ο Άρης, έχει σημασία», δήλωσε η Δρ. Adeene Denton.
Οι θερμότερες συνθήκες κάνουν τα υλικά πιο αδύναμα, ενώ τα ψυχρότερα σώματα παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή. Έτσι, σε ορισμένα σενάρια η Θεία καταστρέφεται και δημιουργείται ένας τεράστιος δίσκος συντριμμιών γύρω από τη Γη, από τον οποίο η Σελήνη σχηματίζεται σταδιακά.
Σε άλλα σενάρια, όμως, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά διαφορετικό: μια σχεδόν άθικτη Σελήνη μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε λίγες ώρες.
«Ανάλογα με το πόσο θερμές ήταν η Γη και η Θεία πριν από τη σύγκρουση, η πρόσκρουση μπορεί να καταστρέψει τη Θεία και να δημιουργήσει αυτόν τον τεράστιο δίσκο συντριμμιών που τελικά σχηματίζει τη Σελήνη», ανέφερε η Denton.
«Όταν όμως χρησιμοποίησα τις ίδιες παραμέτρους με την αρχική μοντελοποίηση – μέχρι και τις ίδιες θερμοκρασιακές δομές στο εσωτερικό και των δύο σωμάτων – μέσα σε περίπου πέντε ώρες εμφανίστηκε μια άθικτη Σελήνη».
Οι επιστήμονες εξέτασαν τρία πανομοιότυπα σενάρια με διαφορετικές αρχικές θερμοκρασίες, από περίπου 400 έως 2.000 Kelvin. Η εξέλιξη της σύγκρουσης μελετήθηκε από μισή ώρα έως και 24 ώρες μετά το γεγονός.
Τα νέα αποτελέσματα ενδέχεται να βοηθήσουν όχι μόνο στην κατανόηση του σχηματισμού της Σελήνης, αλλά και στον ακριβέστερο προσδιορισμό του χρόνου κατά τον οποίο συνέβη η γιγαντιαία σύγκρουση.
Ο Robin Canup, ο οποίος είχε συμμετάσχει στην παλαιότερη έρευνα για το συγκεκριμένο μοντέλο, χαρακτήρισε τα νέα αποτελέσματα «εκπληκτικά και συναρπαστικά».
Παρά τη νέα εικόνα που δίνουν οι προσομοιώσεις, ένα σημαντικό μυστήριο παραμένει: γιατί η Γη και η Σελήνη έχουν τόσο παρόμοια χημική σύσταση;
Η απάντηση μπορεί να κρύβεται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες σχηματίστηκαν η Γη και η Θεία, όμως το ερώτημα παραμένει ανοιχτό. Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε η Denton, «Επειδή η Γη και ο Άρης σχηματίστηκαν στην ίδια γειτονιά του Ηλιακού Συστήματος, είναι σαν αδέλφια», ενώ «Η Σελήνη και η Γη μοιάζουν περισσότερο με ετεροθαλή δίδυμα».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.