ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

NASA: Άνοιξε η κάψουλα από τον αστεροειδή Bennu – Βρέθηκε «μυστηριώδης» μαύρη σκόνη (φωτο)

Στις 11 Οκτωβρίου θα μεταδοθεί live το άνοιγμα του δοχείου και την αποκάλυψη του πολύτιμου αστρικού δείγματος

NASA: Άνοιξε η κάψουλα από τον αστεροειδή Bennu – Βρέθηκε «μυστηριώδης» μαύρη σκόνη (φωτο)

Μέσα σε ένα ειδικό διαμορφωμένο στο Διαστημικό Κέντρο, οι επιστήμονες της  NASA άνοιξαν την κάψουλα της αποστολής OSIRIS-REx που έφτασε στη Γη την περασμένη Κυριακή ύστερα από εφτά χρόνια, μεταφέροντας δείγμα από τον ανεξερεύνητο αστεροειδή Μπενού (Bennu) – τη μεγαλύτερη συλλογή διαστημικού υλικού από πλανήτη εκτός της Σελήνης. 

Όπως δήλωσε η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, οι επιστήμονες ανοίγοντας τον καπάκι της κάψουλας βρήκαν «μαύρη σκόνη και συντρίμμια σε μέγεθος κόκκων άμμου». 

bennu kapsula

Το δοχείο της κάψουλας με το κύριο υλικό – περίπου 250 γραμμάρια-  που συνέλεξε η αποστολή από τον αστεροειδή δεν έχει ανοίξει ακόμα, έτσι οι επιστήμονες εστιάζουν στην «μυστηριώδη» μαύρη σκόνη.

Η NASA είπε ότι το υλικό θα υποβληθεί σε μια «γρήγορη ανάλυση» για να δουν τι ακριβώς είναι, χωρίς περεταίρω εξηγήσεις.

Στις 11 Οκτωβρίου η NASA θα μεταδώσει live το άνοιγμα του δοχείου και την αποκάλυψη του πολύτιμου αστρικού δείγματος.

Ωστόσο, μιλώντας στην MailOnline, ο Δρ Μπραντ Τάκερ, αστροφυσικός στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα, είπε ότι η λεπτή σκόνη είναι επίσης πιθανό υλικό από τον αστεροειδή.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο  καθηγητής Trevor Ireland, γεωχημικός στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ. «Κάτω από τη μικροβαρύτητα δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη σκόνη να πηγαίνει παντού, και πιθανότατα μπήκε και στο διαστημόπλοιο», είπε στη MailOnline.

Οι μηχανικοί εκτιμούν ότι τα 250 γραμμάρια υλικού από τον Bennu – ο οποίος είναι πιθανόν να «χτυπήσει» στη Γη το 2182 – θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς σχηματίστηκαν η Γη και η ζωή.

Ο Μπενού έχει καταχωρηθεί ως αστεροειδής τύπου Β, κάτι που σημαίνει ότι έχει πολύ άνθρακα μαζί με τα άλλα του υλικά. Πρόκειται για έναν αστεροειδή η επιφάνεια του οποίου αντανακλά περίπου το 4% του φωτός που πέφτει πάνω της, και που δεν έχει υποστεί πολλές αλλαγές στη σύνθεσή του- κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι έχει χημικά και βράχους από την εποχή της γένεσης του ηλιακού μας συστήματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.