ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

NASA: Προσγειώθηκε με επιτυχία η αποστολή με δείγματα από τον «πιο επικίνδυνο» αστεροειδή του ηλιακού συστήματος

Ποιος είναι ο σκοπός της αποστολής OSIRIS-REX;

NASA: Προσγειώθηκε με επιτυχία η αποστολή με δείγματα από τον «πιο επικίνδυνο» αστεροειδή του ηλιακού συστήματος

Το σκάφος «Osiris Rex» της ΝΑSΑ, κατάφερε ύστερα από εφτά χρόνια που παρέμεινε στο διάστημα να επιστρέψει στη Γη.

Το συγκεκριμένο σκάφος μεταφέρει δείγματα από αστεροειδή, που θα μελετηθούν και μπορεί να δώσουν απαντήσεις για τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος.

Η κάψουλα προσγειώθηκε με επιτυχία στην έρημο της Γιούτα και ακούγονται χειροκροτήματα στην αίθουσα ελέγχου της Nasa.

Δείτε live την μετάδοση της NASA:

Κατάφερε να συλλέξει ένα ατόφιο δείγμα περίπου 250 γραμμαρίων πετρωμάτων και χώματος από τον αστεροειδή Bennu, ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, σχεδόν ταυτόχρονα με τη Γη και φέρεται να βρίσκεται σε «ενδεχόμενη πορεία σύγκρουσης».

Tο Osiris -Rex αναμένεται να απελευθερώσει μια κάψουλα με αυτό το δείγμα, πάνω από την έρημο της Γιούτα. Η παράδοση του δείγματος θα μεταδοθεί ζωντανά από τη NASA.

Ποιος είναι ο σκοπός της αποστολής OSIRIS-REX;

Ο Bennu, όπως και άλλοι αστεροειδείς, είναι ένα γεωλογικό απομεινάρι του στροβιλισμένου μείγματος αερίου και σκόνης από δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο Bennu θεωρείται ως ο πιο επικίνδυνος βράχος στο ηλιακό σύστημα επειδή, αν και οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές, η πορεία του δίνει τη μεγαλύτερη πιθανότητα σύγκρουσης με τη Γη από όλους τους γνωστούς αστεροειδείς.

Ο ρεγόλιθος του, ή τα χαλαρά πετρώματα και η σκόνη που βρίσκονται στην επιφάνειά του, περιέχουν μια ανάμνηση της προέλευσης και της εξέλιξης του ηλιακού μας συστήματος. Μια θεωρία μεταξύ των επιστημόνων είναι ότι αστεροειδείς όπως ο Bennu κάποτε έσπειραν τη Γη με τα συστατικά για τη δημιουργία ζωής.

Αλλά είναι δύσκολο να μελετηθούν αυτές οι έννοιες χρησιμοποιώντας κομμάτια αστεροειδών που έχουν πέσει στη Γη, ή μετεωρίτες. Αντ’ αυτού, πολλοί επιστήμονες στρέφουν τα μάτια τους (και τα όργανά τους) στο διάστημα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές φέρνουν πίσω κομμάτια του σύμπαντος. Το 2020, μια αποστολή με επικεφαλής την ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA ανέκτησε μερικά γραμμάρια ρεγόλιθου από έναν αστεροειδή κοντά στη Γη με το όνομα Ryugu. Η ομάδα της αποστολής OSIRIS-REX αναμένει περίπου μισό κιλό από το αμόλυντο χώμα του αστεροειδούς Bennu.

Γιατί η αποστολή κράτησε τόσο πολύ;

Το OSIRIS-REX εκτοξεύτηκε το 2016, ξεκινώντας μια κυκλική σειρά από βρόχους με χαμηλή κατανάλωση καυσίμων στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος. Έφτασε στον Bennu δύο χρόνια αργότερα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ομάδα της αποστολής πέρασε δύο χρόνια ερευνώντας τον αστεροειδή, αναζητώντας την ασφαλέστερη θέση για να αρπάξει το OSIRIS-REX τον ρεγολίθ που θα μπορούσε να φέρει στη Γη. Τον Οκτώβριο του 2020, η ομάδα χρησιμοποίησε ένα εργαλείο που χτύπησε την επιφάνεια του Bennu και στη συνέχεια αναπήδησε σαν ραβδί pogo. Έξι μήνες αργότερα, το OSIRIS-REX ξεκίνησε το διετές ταξίδι προς την Γη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.